“Het geheugen van een dorp”

0
1260

Stichtingen Archief en Oudheidkamer Visvliet

VISVLIET – Elke laatste zaterdag van de maand, maar ook op afspraak gaan de deuren van de Oudheidkamer in Visvliet open voor publiek. Dit gebouw aan de Heirweg 38 huist ‘Stichting Oudheidkamer Visvliet’ en ‘Stichting Visvliet Archief’. Bestuurslid Agda van der Vlis vertelt een korte geschiedenis over de kamer: “Het archief is in 1991 opgericht door Henk Offeringa. Hij had een scriptie geschreven over de geschiedenis van Visvliet. Daarom had hij zoveel informatie verzameld dat hij vond dat er iets mee gedaan moest worden. Henk schreef ook nog een boek over de geschiedenis van Visvliet met gedeputeerde Halbe Kuipers in 1979, genaamd ‘De heerlijkheid Visvliet’. Met dit boek doken de heren nog dieper in de geschiedenis van Visvliet. Op de zolder van de hervormde kerk bewaarde hij al zijn vondsten.” Nittert Marinus, ook bestuurslid vult aan: “Henk zijn absolute doel was om met de stichting alle zaken omtrent Visvliet te verwerven en behouden om zo het culturele erfgoed van Visvliet te bewaren. De stichting bezit bijvoorbeeld oude akten, rouw-, trouw- en geboortekaarten, krantenartikelen over Visvliet en Visvlieters, een oude medaillekast van het koor ‘Zingt Gode Lof’, en het vaandel van de inmiddels opgeheven muziekvereniging ‘Blaast de bazuin’. Eigenlijk is het teveel om op te noemen.” Johanna Marinus, tevens bestuurslid, neemt over: “Toen de stichting werd gestart, haalden wij alles van de zolder van de kerk naar beneden, om het daar uit te stallen zodat we het konden indelen. We verdeelden dit in meer dan honderd onderwerpen, zodat we dit konden bewaren voor het nageslacht.” “Inderdaad”, zegt Nittert, “Toen wij ongeveer negen jaar geleden dit huis konden kopen voor de stichting werd al het materiaal van de kerk naar dit huis gesleept. Een eigen plek voor het archief was het grote ideaal van Henk. Met een groot aantal vrijwilligers hebben wij een CV in het huis gezet en knapten wij de rest van het huis op. Het ziet er nu tiptop uit.” Agda vertelt dat het een constant proces is om het archief bij te houden en aan te vullen: “Het onderzoek gaat maar door. We zoeken bijvoorbeeld constant uit wie waar woonde om zo het archief completer te maken. Een ambitieuze droom van de stichting is om het hele archief te digitaliseren, maar dit kost nogal wat tijd en geld. Hopelijk gaat dit ooit lukken, dat zou fantastisch zijn.” “Alles wordt bewaard”, aldus Nittert. “Zelfs de allerkleinste dingen. Deze gaan in zogenaamde ‘sluufkes’ en worden in de mappen gestopt. We hebben momenteel meer dan 150 mappen staan. Kast na kast wordt gevuld. Maar niet alles is van papier natuurlijk. Zo kreeg ik een keer telefoon uit Lutjegast met het verzoek langs te komen, maar de beller wou niet vertellen wat hij voor ons had. Toen wij daar aankwamen hadden ze een gietijzeren brievenbus van het oude stationsgebouw. Deze herkende ik gelijk. Voorwerpen als de brievenbus die herinneringen oproepen hebben voor ons een bijzonder sentiment.” Agda gaat verder: “In dit huis aan de Heirweg woonde vroeger een joodse familie, net als in het huis hier tegenover. Vier van deze inwoners zijn omgekomen in de Tweede Wereldoorlog. In 2017 hebben wij een mooie samenkomst gehouden in verband met de aanleg van vier ‘Stolpersteine’. Hiervoor kwam zelfs familie van de omgekomen Visvlieters uit Israel naar ons dorp. Wij vinden het geweldig mooi om zo een gedenkplek te hebben waar familie terecht kan om te herdenken. Wij zijn trots dat we zoiets hebben kunnen realiseren.” Over de inrichting van het huis weet Nittert  te vertellen: “De etalage proberen wij elke maand opnieuw in te richten. Zo blijft dat leuk voor de Visvlieters die erlangs lopen. Nu hebben wij oude doktersattributen liggen van de huisarts van Grijpskerk en Visvliet. Altijd krijgen we leuke reacties van inwoners. De rest van de aankleding hebben we zo authentiek mogelijk weten te houden. In elk hoekje staat wel iets interessants.” “Binnen onze sector zijn wij ook een gewaardeerd archief”, weet Agda. “Mevrouw Jona van Keulen van het Groninger Archief behandelde ons als voorbeeld voor andere dorpen. Ze riep op dat andere dorpen het net zoals wij moesten aanpakken. Dat maakt ons erg trots.” De Oudheidkamer Visvliet en haar archief is elke laatste zaterdag van de maand geopend. Op andere dagen kan er een afspraak gemaakt worden door te bellen naar: 0594 249236 of 0594 249388.