“Mijn hart zal altijd bij de fanfaremuziek liggen”

0
486

Interview Andries Kramer, nieuwe dirigent CMV Excelsior

GRIJPSKERK – Christelijke Muziekvereniging Excelsior uit Grijpskerk heeft recentelijk een nieuwe dirigent aangetrokken. Na het vertrek van Andries de Haan, die maar liefst tien jaar het stokje in handen heeft gehad, neemt Andries Kramer het van hem over. Kramer zal zijn eerste grote concert geven op 15 juni. Deze avond staat in het teken van Nacht van de Filmmuziek. Tijdens deze bijzondere gelegenheid zal CMV Excelsior op het water van De Poel spelen in Grijpskerk.

“Het is geweldig om de nieuwe dirigent te mogen zijn voor dit fantastische fanfareorkest. Ik ben gekozen uit drie kandidaten”, aldus Andries Kramer, de trotse nieuwe dirigent van de muziekvereniging. “Ik ben geboren in IJlst, in Friesland. Het Friese fanfaremuziek is mij hier met de paplepel ingegoten. Nu moet ik Grijpskerk en het Westerkwartier nog wel goed leren kennen”, grapt Kramer. Na de HAVO ging Kramer naar het MPA Leeuwarden, waar hij trompet, directie en harmoniefanfare studeerde. In 1988 studeerde hij af op trompet en in 1989 op dirigentie. Met het Frysk Fanfare Orkest heeft hij zijn eindexamen gedaan. Met zichtbaar enthousiasme vertelt Kramer over zijn studententijd in Friesland: “De vorige dirigent, Andries de Haan, was één van mijn studiegenoten”, vervolgt Kramer. “Ik heb een geweldige tijd gehad op het MPA, dat tijdens mijn studie zijn naam veranderde in het Conservatorium Leeuwarden. Met De Haan heb ik veel gewerkt en gestudeerd. Ook heb ik veel huidige collega’s ontmoet tijdens mijn opleiding.”

Kramer is momenteel werkzaam als muziekdocent in Friesland, met trompet en klein koperen blaasinstrumenten als hoofdvakken. “Daarnaast ben ik dus dirigent, waar ik ook voor gestudeerd heb. Ik dirigeer op dit moment bij Concordia Wjelsryp, CMV Crescendo Lemmer, Muziekvereniging Nij Libben Witmarsum en sinds kort bij CMV Excelsior. Ook zit ik nog met enkele enthousiaste muzikanten in Koperensemble Kopergoud. Dit ensemble ben ik met een aantal andere muzikanten begonnen in 2004 die ook de wens hadden om een groot koperensemble te formeren. In dit ensemble ben ik ook de dirigent. Je hoort het al, mijn hart zal altijd bij de fanfaremuziek liggen.”

Kramer is klaarblijkelijk een drukbezet man, maar ook ééntje die zijn hart en passie volgt. Toen hij benaderd werd voor de positie voor dirigent bij CMV Excelsior hoefde Kramer er niet lang over na te denken. “Het toeval wil dat ik al een paar keer heb moeten invallen als dirigent voor De Haan. Met het orkest klikte het ontzettend goed. Daarom stond ik na mijn eerste invalbeurt ook meteen open om de plek van De Haan over te nemen wanneer dat nodig was.” Kramer heeft het sinds zijn overname rustig aangepakt. “We hebben als orkest na twee repetities op een festival in Zuidhorn gespeeld. Het doel was om voornamelijk oude muziek op te pakken, het in te stampen en om ons op te frissen. Daarna hebben we veel rust genomen. Ik vind het belangrijk dat we langzaam aan elkaar wennen om het vanuit die rust strakker op te gaan zetten. Ik wil niet meteen teveel afwijken van mijn voorganger zijn manier van werken. De Haan is echt een mensenmens, en ontzettend creatief. Persoonlijk focus ik mij meer op het muzikaal inhoudelijke aspect van de muziek. Blaas technisch moet alles in dienst staan van de gespeelde muziek. Ook wil ik natuurlijk een ontzettend goed repertoire neerzetten. Het voornaamste is dat ik wil voortbouwen op het werk van mijn voorganger. Hij was aangesteld om Excelsior tot grotere hoogtes te tillen, en dat is hem gelukt. Het is nu een ontzettend mooi tweede divisie orkest. Daar mag ik de vruchten van plukken.”

Aankomende zaterdag 15 juni is een grote avond voor Kramer. Bovenop De Poel in Grijpskerk zal hij als dirigent voor tientallen muzikanten staan. Ook is er een toetsenist, gitarist en zangeres bijgehaald voor nog meer diepgang van de muziek. “Ik kijk er echt naar uit”, vertelt Kramer. “We gaan eind deze week het podium opbouwen en daar repeteren. We hopen op de zaterdag op mooi weer, voor een zwoele zomeravond met prachtige filmmuziek.”

n”

GRIJPSKERK – Christelijke Muziekvereniging Excelsior uit Grijpskerk heeft recentelijk een nieuwe dirigent aangetrokken. Na het vertrek van Andries de Haan, die maar liefst tien jaar het stokje in handen heeft gehad, neemt Andries Kramer het van hem over. Kramer zal zijn eerste grote concert geven op 15 juni. Deze avond staat in het teken van Nacht van de Filmmuziek. Tijdens deze bijzondere gelegenheid zal CMV Excelsior op het water van De Poel spelen in Grijpskerk.

“Het is geweldig om de nieuwe dirigent te mogen zijn voor dit fantastische fanfareorkest. Ik ben gekozen uit drie kandidaten”, aldus Andries Kramer, de trotse nieuwe dirigent van de muziekvereniging. “Ik ben geboren in IJlst, in Friesland. Het Friese fanfaremuziek is mij hier met de paplepel ingegoten. Nu moet ik Grijpskerk en het Westerkwartier nog wel goed leren kennen”, grapt Kramer. Na de HAVO ging Kramer naar het MPA Leeuwarden, waar hij trompet, directie en harmoniefanfare studeerde. In 1988 studeerde hij af op trompet en in 1989 op dirigentie. Met het Frysk Fanfare Orkest heeft hij zijn eindexamen gedaan. Met zichtbaar enthousiasme vertelt Kramer over zijn studententijd in Friesland: “De vorige dirigent, Andries de Haan, was één van mijn studiegenoten”, vervolgt Kramer. “Ik heb een geweldige tijd gehad op het MPA, dat tijdens mijn studie zijn naam veranderde in het Conservatorium Leeuwarden. Met De Haan heb ik veel gewerkt en gestudeerd. Ook heb ik veel huidige collega’s ontmoet tijdens mijn opleiding.”

Kramer is momenteel werkzaam als muziekdocent in Friesland, met trompet en klein koperen blaasinstrumenten als hoofdvakken. “Daarnaast ben ik dus dirigent, waar ik ook voor gestudeerd heb. Ik dirigeer op dit moment bij Concordia Wjelsryp, CMV Crescendo Lemmer, Muziekvereniging Nij Libben Witmarsum en sinds kort bij CMV Excelsior. Ook zit ik nog met enkele enthousiaste muzikanten in Koperensemble Kopergoud. Dit ensemble ben ik met een aantal andere muzikanten begonnen in 2004 die ook de wens hadden om een groot koperensemble te formeren. In dit ensemble ben ik ook de dirigent. Je hoort het al, mijn hart zal altijd bij de fanfaremuziek liggen.”

Kramer is klaarblijkelijk een drukbezet man, maar ook ééntje die zijn hart en passie volgt. Toen hij benaderd werd voor de positie voor dirigent bij CMV Excelsior hoefde Kramer er niet lang over na te denken. “Het toeval wil dat ik al een paar keer heb moeten invallen als dirigent voor De Haan. Met het orkest klikte het ontzettend goed. Daarom stond ik na mijn eerste invalbeurt ook meteen open om de plek van De Haan over te nemen wanneer dat nodig was.” Kramer heeft het sinds zijn overname rustig aangepakt. “We hebben als orkest na twee repetities op een festival in Zuidhorn gespeeld. Het doel was om voornamelijk oude muziek op te pakken, het in te stampen en om ons op te frissen. Daarna hebben we veel rust genomen. Ik vind het belangrijk dat we langzaam aan elkaar wennen om het vanuit die rust strakker op te gaan zetten. Ik wil niet meteen teveel afwijken van mijn voorganger zijn manier van werken. De Haan is echt een mensenmens, en ontzettend creatief. Persoonlijk focus ik mij meer op het muzikaal inhoudelijke aspect van de muziek. Blaas technisch moet alles in dienst staan van de gespeelde muziek. Ook wil ik natuurlijk een ontzettend goed repertoire neerzetten. Het voornaamste is dat ik wil voortbouwen op het werk van mijn voorganger. Hij was aangesteld om Excelsior tot grotere hoogtes te tillen, en dat is hem gelukt. Het is nu een ontzettend mooi tweede divisie orkest. Daar mag ik de vruchten van plukken.”

Aankomende zaterdag 15 juni is een grote avond voor Kramer. Bovenop De Poel in Grijpskerk zal hij als dirigent voor tientallen muzikanten staan. Ook is er een toetsenist, gitarist en zangeres bijgehaald voor nog meer diepgang van de muziek. “Ik kijk er echt naar uit”, vertelt Kramer. “We gaan eind deze week het podium opbouwen en daar repeteren. We hopen op de zaterdag op mooi weer, voor een zwoele zomeravond met prachtige filmmuziek.”