“We hopen dat ze hier een erg leuke tijd gaat hebben”

0
386

Tasmaanse winnares Abel Tasman Art Prize bezoekt Westerkwartier

WESTERKWARTIER – Op zondag 16 juni komt Katelyn Geard vanaf het Australische eiland Tasmanië naar de gemeente Westerkwartier. Met haar levensgrote zelfportret heeft ze de Abel Tasman Art Prize gewonnen waardoor ze nu drie weken naar Nederland komt. Op het gemeentehuis in Grootegast wordt ze op 17 juni officieel ontvangen door de burgemeester en wethouders. Daaropvolgend zal ze kennis maken met de gastgezinnen waar ze zal verblijven.

De competitie wordt elk jaar georganiseerd, het ene jaar in Tasmanië en het andere jaar in het Westerkwartier. De hoofdprijs is een geheel verzorgde reis naar de andere kant van de wereld. Katelyn kijkt erg uit naar haar haar bezoek. Ze verblijft bij twee gastgezinnen waarmee ze kennis maakt met de Nederlandse cultuur. Ze kijkt vooral uit naar het bezoeken van musea. Vorig jaar won Jelrik Westra uit Grootegast de reis naar Tasmanië.

“Mijn kunstwerk gaat over mijn angsten,” zegt Katelyn over haar winnende portret. Ze komt uit Devonport, in het noorden van Tasmanië. Daar werd ze aangemoedigd door haar leraar om mee te doen met de kunstprijs. “Op dit zelfportret laat ik een neutrale blik zien. Ik wil laten zien dat je soms van buiten kalm lijkt, maar dat je je van binnen heel anders voelt.” Het fotorealistische kunstwerk is gemaakt met grafiet en houtskool.

Katelyn zal in de gemeente Westerkwartier worden ondergebracht bij gastgezinnen. Het eerste gezin, familie Westra, zal haar ophalen vanaf Schiphol op 16 juni. Dit is het gezin van de winnaar van vorig jaar, Jelrik Westra, zoon van wethouder Hielke Westra en Aafke Westra. “In verband met de winst van Jelrik vorig jaar hebben wij ons opgegeven als gastgezin”, vertelt Aafke. “Jelrik en onze dochter Henrike zijn ongeveer van dezelfde leeftijd als Katelyn, dus we hopen dat ze er samen op uit gaan en vooral dat het een beetje klikt.” Jelrik vertrok vorig jaar richting Tasmanië om daar drieënhalve week lang de cultuur op te snuiven. Nu krijgt Katelyn diezelfde kans in Nederland.

“We hebben alleen kort via facebook en e-mail contact gehad”, vervolgt Aafke. “We kennen haar dus nog niet goed, dat zal op Schiphol pas beginnen. Daarom vinden wij het nu nog vrij lastig om te zeggen wat we allemaal met haar gaan doen. Wij hopen dat Katelyn goed op kan schieten met ons, zodat ze open is en aangeeft wat ze wil doen. Dat maakt het voor ons natuurlijk ook makkelijker.”

Vanuit Grootegast zal Katelyn onder andere mee worden genomen naar de stad Groningen om daar te fietsen. Ook worden musea zoals het Drents museum, het Anne Frank huis, het Rijksmuseum en het Van Goghmuseum bezocht. Het programma van Katelyn staat dus bol van activiteiten, maar gelukkig zijn er ook voldoende rustdagen. Op deze dagen kan ze met het gastgezin op eigen tempo activiteiten ondernemen, of juist écht uitrusten. Aafke en Henrike weten dat Katelyn van hiken houdt: “In Tasmanië heb je weinig steden. Ze gaf aan dat ze erg graag door de uitgestrekte natuur loopt of gewend is te hiken. Gelukkig kan dit in het Westerkwartier ook erg veel en zullen we dit zeker aan haar voorstellen!” Henrike vult aan: “We hebben een jonge hond, dus ik denk dat het erg leuk is daarmee de natuur van Westerkwartier te ontdekken!” Aan het overbrengen van de Nederlandse cultuur wordt nog hard nagedacht. “Cultuur is natuurlijk heel erg breed. Ze gaat ook al naar veel musea. Katelyn zei dat ze niet veel lust, maar wel alles wil proberen. Ik zat al te denken, échte Hollandse kost zoals boerenkool gaat een beetje lastig worden in deze tijd van het jaar!” grapt Aafke.

Henrike vertelt dat ze Katelyn mee gaat nemen naar Rotterdam. “Daar zit Jelrik op kamers, dus het lijkt ons leuk om daar heen te gaan en kennis te maken. Zo kan ze ook zien hoe de studenten in Nederland leven. We moeten nog even bedenken wat we gaan doen in Rotterdam. Jelrik heeft vast wel veel leuke ideeën, hij kent de stad erg goed.” Aafke gaat verder: “We proberen haar tijdens de rustdagen natuurlijk niet teveel te belasten, het is een hele opgave om zo lang in een vreemd land te zijn en vervolgens ook nog eens tig plekken bezoeken. Het is denk ik voor alle partijen heel spannend. We willen het haar gewoon naar haar zin maken. We hopen dat ze hier een erg leuke tijd gaat hebben.”

Als Katelyn terugkomt uit Rotterdam met Henrike en Jelrik gaat ze naar de familie Hoek. Bregina Hoek en dochter Janienke kijken hier erg naar uit. “Als ze bij ons komt gaat ze de dag erop meteen naar het Groninger museum”, zegt Bregina. “Daarna heeft ze twee rustdagen. Ook wij moeten even zien wat we dan met haar gaan ondernemen. We gaan gewoon doen wat zij wil, ze heeft zo’n druk programma. We weten in ieder geval dat ze erg van kunst houdt. Gelukkig krijgt ze daar voldoende van te zien hier in Nederland. We zijn van plan om onder andere de fietsroutes van het Westerkwartier te fietsen met Katelyn. Zo krijgt ze flink wat te zien van het Westerkwartier. We proberen vooral meegaand te zijn en in overleg dingen te ondernemen. Het is spannend, maar we hebben er veel zin in.”

“Ze komt in mijn kamer te slapen”, zegt Janienke. “Ze moet natuurlijk wel een plekje voor haarzelf hebben.” Tijdens het bezoek van Katelyn hoort Janienke of ze geslaagd is voor haar opleiding. “Misschien maakt ze dan ook nog een examenfeestje mee!” zegt Janienke vrolijk. “Ik stond er goed voor, dus ik ga ervan uit dat het goed komt.” Katelyn zal door de dochters van familie Hoek mee worden genomen naar één van de Waddeneilanden. Verder zal ze in ieder geval Leeuwarden en Bourtange bezoeken. Op 8 juli heeft Katelyn een afscheidsbarbecue met de gastgezinnen, de begeleiders, de burgemeester en de wethouders. De daaropvolgende dag vliegt ze terug naar Tasmanië vanaf Schiphol. Familie Hoek zorgt ervoor dat ze veilig op het vliegveld aankomt.