De Vakantieman – Grietje Bouma

0
573

VAKANTIEMAN

“Ja, je loopt gewoon een kerstkaart binnen, eigenlijk. En dat elke dag.” Grietje Bouma vertelt over haar meest recente reis naar Fins Lapland afgelopen januari. Ze runt sinds een jaar of acht haar eigen gastouderbureau vanuit haar prachtige huis aan het water in Niezijl, waar ze vertelt over haar reislust. “Reizen is voor mij pure ontspanning, ik wil wat nieuws zien, even helemaal weg zijn. En dan maakt het niet uit of ik nou een rondreis door Noorwegen doe, of twee weken op Schier zit.”

Bouma en haar man reisden in januari van dit jaar af naar Finland, om daar in het Finse deel van Lapland het Noorderlicht te gaan bekijken, dat wilden ze allebei heel graag. Een prachtige reis, volgens Bouma, maar koud was het wel. “Ik hou zelf niet zo van warmte, ik vind de kou prettiger, maar 32 graden onder nul, dat is wel heel koud hoor,” vertelt ze. “Je draagt vier lagen kleding, en om dat allemaal aan te krijgen ben je wel twintig minuten bezig. Eén keer was ik mijn muts vergeten mee te nemen, nou dan ben je na vijf minuten wel klaar.” Sowieso bevriezen wimpers en wenkbrauwen snel, is wel duidelijk uit de foto’s die ze laat zien. Ook de snor van haar man ziet er redelijk vorstig uit. Het leven daar is heel anders dan in Nederland, daar wordt de snelheid van het dagelijks leven gewoon bepaald door de natuur. “En dat is bijzonder,” vindt ze. “Drie keer hebben we het noorderlicht mogen zien.” De eerste keer waren Bouma en haar man er ’s avonds met de sneeuwscooter op uitgetrokken om het Noorderlicht te bekijken. “Nou, dat is gewoon zo ontzettend indrukwekkend, dat is niet normaal. Het is zo overweldigend, de eerste avond hadden we niet zo’n succes, maar de tweede en derde keer was het zo fantastisch. Het is een soort natuurlijke lichtshow, van bewegende lichten. En je staat daar buiten in de ijzige kou te kijken naar zo’n spektakel. Dat is gewoon heel bijzonder.”

In zulke temperaturen kun je, zelfs met vier lagen kleding en een overall, niet al te lang buiten blijven. Bouma vertelt dat je eigenlijk maar maximaal een paar uur buiten kunt blijven of het wordt echt te koud. “Op een gegeven moment was mijn man gaan langlaufen, en kreeg hij last van zijn duimen. Niet door de inspanning maar vanwege de kou, ondanks dat hij wel gewoon zijn handschoenen droeg. Toen is hij snel naar binnen gegaan, maar daar heeft hij nog wel een paar dagen last van gehad, zijn duimen waren gewoon doof.” Van de rendierensoep die ze bij een rendierenboerderij kreeg, was ze niet zo onder de indruk. “Maar het was natuurlijk wel een ervaring.

Van Bouma en haar man hoeft het niet elke vakantie zo extreem. Zo vinden ze het ook heerlijk om met een stapel boeken en hun favoriete muziek twee weken naar Schier te gaan, wat voor deze zomer het plan is. Of om, zoals vorig jaar, met de hele familie naar de Franse Alpen te gaan. Daar huurden ze een enorm chalet met zwembad, om daar lekker met hun drie kinderen en aanhang vakantie te vieren. En te vieren dat Bouma en haar man dertig jaar samen waren. Ze vond het heerlijk om mee te doen met de activiteiten van de kinderen, maar besloot toen ook om niet overal ja op te zeggen. “Ik ben wel meegegaan toen de kinderen zijn gaan raften, maar toen ze wilden canyon-ingen heb ik even overgeslagen. Dat wordt me dan iets te gek, ik heb toch mijn eigen bedrijf, en als je dan je been breekt, ben je uit de running. En dat is natuurlijk niet de bedoeling.

De volgende reis die op de planning staat, afgezien van Schier dan, gaat Bianca Brons van Personal Touch travel opnieuw voor ons regelen voor volgend jaar. Een week met de hele familie naar Ierland, en gelijk daarna met zijn allen een week naar Schotland. Of andersom, dat maakt eigenlijk niet uit. Als we maar gaan. Onze vakanties zijn bijna heilig, of het nou hier in Nederland of naar Fins Lapland is, we moeten gewoon even helemaal weg. Alles even helemaal achter je laten, dat is toch heerlijk?”