1.3 miljoen voor kerkje Harkema

0
945

DEN HAM – Het iconische kerkje van Harkema, net buiten Den Ham staat te koop. Voor 1.3 miljoen euro wordt het landgoed met de boerderij die erop staat van de hand gedaan. Eigenaar Elizabeth Ykema en haar man hebben na tien jaar besloten dat het tijd is voor wat anders.

“Het is hier heel erg rustig, wij gaan zelf bijna nooit op vakantie, ja af en toe eens een weekend, maar voor de rust en stilte kunnen we hier ook komen.” Ykema en haar man beheren de boerderij, die al sinds 1300 op het landgoed staat en het stuk grond met onder andere het kerkje erop al zo’n tien jaar. “Bij mij duurde het iets langer, maar mijn man was er direct verliefd op. Hij kende Harkema ook wel, en dacht: ‘dat moeten we hebben.’ Ze noemen het soms ook wel ‘Maduroham.’”

Het door Boer Harkema zelfgebouwde kerkje is een uniek bouwsel in het oude Middag-Humsterland, met een zelf gegraven slotgracht met verschillende bruggetjes, maar er staan ook een aantal andere gebouwtjes op het land. “Toen we het overnamen stonden er nog een paar torentjes hier ook, dat was ook nog het plan van Harkema, om dat aan te pakken,” vertelt Ykema in het theehuis, dat Harkema ook zelf gebouwd heeft. “Daarnaast staan er in de schuur ook nog allemaal bouwsels die ooit bij en rondom de kerk neergezet hadden moeten worden. Daar hebben we niks mee gedaan, maar binnen in de kerk hebben we wel wat dingen veranderd. Daar lagen allemaal pluchen kleedjes en weet ik veel wat, en dat hebben we iets meer van deze tijd gemaakt.”

“Mag ik de rekening, alsjeblieft,” vraagt een vrouw die in het theehuis aan tafel zit aan Ykema. De man die er naast zit vertelt: “Wij zijn uit Drenthe speciaal hier even heen gereden, we waren zo nieuwsgierig geworden. En we zijn heel verrast, het is ontzettend mooi.” De vrouw gaat door, “die Harkema moet een bijzondere man zijn, dat hij gewoon deed wat hij wilde. Jammer dat het nu van de hand gaat. Wij zijn allebei heel zakelijk ingesteld, eigenlijk zou er een jong stel van in de veertig moeten komen die actief iets aan het landgoed gaat doen.”

Terwijl de ganzen langs de treurwilg door de slotgracht zwemmen, lopen een paar toeristen langs de miniatuur kop-hals-rompboerderij die Harkema bouwde als onderkomen voor de eenden. Die toeristen en dagjesmensen hebben ze hier vrij veel, vertelt vrijwilliger Jan Meeuwsen. Samen met andere vrijwilliger Berend Oosterhof verzorgt hij het landgoed en vertelt hij geïnteresseerde bezoekers over het Hamsterkerkje. “De boerderij was eigenlijk  een klooster boerderij, waar het graan werd verbouwd voor het klooster verderop,” zo vertelt Meeuwsen. “Ik heb zelf nog meegebouwd aan de kerk, maar ook aan het theehuis. Daar heb ik het plafond geverfd, dat heb ik toen met een spons getamponneerd. Dat vond Harkema eerst niks, maar toen zei ik tegen hem: laat het nou even bezinken. Twee weken later vond hij het wel mooi, en vertelde hij iedereen dat het zijn idee was om het plafond zo te schilderen. Ik hielp Harkema met veel verschillende dingen, als hij dan de kerk aan het metselen was, dan zorgde ik ervoor dat hij specie en stenen had. Van de autoriteiten trok hij zich niks aan.”

Uniek in de omgeving

Ykema gaat weer aan tafel zitten in het theehuis. “We hebben het destijds overgenomen toen de kinderen wat groter waren, dan heb je wat meer tijd. We wonen hier zelf niet, dus het is puur hobby. Maar het heeft wel wat tijd en liefde nodig natuurlijk. Het wordt ook wel geboekt als trouwlocatie, ook dit seizoen hebben we nu al drie aanmeldingen.” Meeuwsen, sinds zijn 53e met pensioen na een carrière als chef-kok bij de marine vertelt verder. “Het zelfgebouwde kerkje is uniek in de omgeving, ik geloof dat je ergens in Friesland ook wel zoiets hebt, maar niet hier in de omgeving. Achter de boerderij hebben ze een oud sluisje opgegraven, het water dat hier liep ging toen nog op en neer met het getij. Dit is echt een eeuwenoud landschap met heel veel geschiedenis. Het is wel grappig, want het is een protestantse kerk met gotische ramen en ene beetje een roomse binnenkant met de beelden hier allemaal. Die beelden kreeg hij gewoon van mensen door het hele land. Die werden dan onder rembours verzonden, met op het adres: ‘Kerkje boer Harkema,’ en dat kwam gewoon aan.”

Dat het kerkje en het land in de verkoop staat, is nou eenmaal niet anders, zegt Meeuwsen. “Eigenlijk moet er iemand komen om het over te nemen die ondernemingszin heeft, dan komt het wel goed. En zolang het blijf staan, vind ik het prima.”