Met de enkels door de blubber!

0
499

OPENDE – Schoenen uit, sokken uit, en gaan! Met de zon op het gezicht en de tropische temperaturen even niet aanwezig was het afgelopen donderdag acht augustus de perfecte dag om even lekker de natuur in te gaan en het Blotevoetenpad in Opende te lopen. En daar werd dankbaar gebruik van gemaakt, want van heinde en verre kwam jong en oud naar het wandelpad in het Westerkwartier om even lekker met de voeten door de modder te gaan.

Het Blotevoetenpad in Opende is een wandelpad waar het, zoals de naam al weggeeft, de bedoeling is om op je blote voeten door het zand, water en blubber naar het eindpunt te lopen, wat volgens vele wandelaars een schitterende ervaring is. Als vanouds lekker vies worden, terwijl je met je blote voeten door het water waadt en langs de koeien over bruggetjes loopt.

Het wandelpad is niet alleen voor kinderen, maar juist ook voor volwassenen een ontzettend leuke activiteit. Hoewel het pad ook gewoon toegankelijk is op schoenen, is het natuurlijk het leukst om die uit te doen en diep de modder in te duiken. Het pad heeft een afwisselend parcours waar je op verschillende manieren wordt uitgedaagd om het water over te steken: via stenen bruggetjes, een touwbrug, of gewoon lekker lopend dwars door het water. En het leuke: je mag zo vies worden als je wilt.

Terwijl je door de koeien en andere weidedieren in de weilanden wordt aangestaard, leidt het pad je vanaf het startpunt aan de Kaleweg dwars door de Groningse natuur naar de Fryske Dyk, terwijl er onderweg genoeg te zien en te doen is. Even uitrusten? Geen probleem: onderweg kun je heerlijk even bijkomen op een bankje of even lekker gaan liggen in één van de hangmatten die langs de route zijn neergehangen. Het idee voor het wandelpad ontstond door het verhaal van een vrouw die het pad vroeger van haar ouderlijk huis naar de kerk in het dorp liep, en werd door Staatsbosbeheer in samenwerking met het Plaatselijk Belang Opende tot stand gebracht. De korte route is 1,6 kilometer, de lange duurt 3,4 kilometer. Het Blotevoetenpad is het hele jaar open en toegankelijk en is gratis te lopen. Aan het einde van de route is het mogelijk om je voeten af te spoelen.