“Appie verdient een standbeeld”

  0
  854

  OPENDE – Halverwege juli kondigde Appie Wijma uit Opende aan een camping voor minima te beginnen. Gratis, een week lang, all-in, voor mensen die het zelf niet kunnen betalen om op vakantie te gaan. Wat volgde was een ongekende mediastorm, en uit het hele land kwam steun voor zijn project. Fietsen, speelgoed, tenten, matrassen, je kunt het zo gek niet verzinnen of het kwam binnen. Ruim vier weken na de opening kijken we terug op een aantal roerige weken. “Of ik tevreden ben? Ja, dat zeker. Maar dat moet je niet aan mij vragen, dat moet je vragen aan de mensen die hier op vakantie komen.” Terwijl een paar kinderen op skelters over het terrein rijden, zit Appie samen met de gasten die deze week op camping Polemonium hebben doorgebracht aan tafel in de keuken in de voormalige plantenkas. Er worden pannenkoeken en gebakken eieren gegeten. Sjoukje uit Drachten heeft met twee van haar vier dochters een week op Appie’s camping doorgebracht. Een fantastische ervaring, vertelt ze. “Het is een geweldige week geweest. De saamhorigheid hier onder elkaar is moeilijk uit te leggen, we doen hier alles met elkaar, en alles voor elkaar. We zijn in korte tijd zo close geworden, we hebben heel veel met elkaar gelachen, maar ook gehuild. Een prachtige ervaring.“

  Die gevoelens deelt ook Harold Verbaan, die samen met zijn vrouw en twee kinderen uit Houten is gekomen om in Opende een week vakantie te komen vieren. Verbaan, werkzaam als parkeerbeheerder in Utrecht, heeft recent drie hartinfarcten gehad, de meest recente twee weken geleden. Geld om op vakantie te gaan, had hij niet, en heeft hij de afgelopen 10 jaar ook niet gehad. “Om hier dan een week te zijn, in onbeschrijflijk. De kinderen vonden het geweldig, maar ook wij zelf. De band die we hier in zo’n korte tijd hebben opgebouwd, is iets dat we nooit zullen vergeten. Je bent heel verschillend soms, maar tegelijkertijd heb je ook zo veel raakvlakken. Dat Appie dit allemaal georganiseerd heeft, is geweldig. Eerlijk, hij verdient een standbeeld.”

  Een nieuwe familie

  Het veldje waar anderhalve maand geleden een zestal tenten stond, is flink veranderd. Zo staat er een nieuw speeltoestel in het midden van het veld, is er een tafeltennistafel bijgekomen, een serie picknicktafels, en staan er extra tenten en vouwwagens. Allemaal schenkingen, uit het hele land. Ciska uit Donkerbroek vertelt over de geweldige week die ze op de camping gehad heeft. “In het begin voelden we ons wel een beetje raar, je weet ook niet wat je kunt verwachten. Maar toen we de auto uitstapten, ontving Appie ons met open armen, en voelden we ons zo welkom. Met zijn allen hebben we er zo iets moois van gemaakt, we zijn een hele hechte familie geworden. Ik heb er hier gewoon een nieuwe familie bijgekregen!” Ze vertelt vervolgens dat de week voorbij is gevlogen. “We hebben ook zo veel gedaan, er waren zo veel activiteiten gepland: we zijn naar het museum gegaan, er was een viswedstrijd, we zijn gaan fietsen, er was een patatavond, een pannenkoekenavond. Op zondag was de plaatselijke motorclub met al hun Harley Davidsons langsgekomen, en zij vertelden hun levensverhaal en herinnerde iedereen eraan dat iedereen er toe doet. Toen zijn er wel wat tranen gevloeid. Om dat te horen, dat is gewoon heel betekenisvol, dat hoor je niet iedere dag.” Op zaterdagavond was er een muziekavond met live muziek. Dat had hij ook nog ‘even’ geregeld, vertelt Wijma bescheiden. “Ach, we hebben gewoon een paar zangers uit Groningen gevraagd om kosteloos op te treden hier. Nog voordat we het door hadden, was de avond volgeboekt. En dus kwam er een aanhanger met een muziekinstallatie en tien zangers uit Groningen om de campinggasten te vermaken.” Appie bedanken mogen de gasten niet “Ik doe gewoon mijn plicht. Dit is wat ik moet doen. Daar hoef ik niet bedankt voor te worden. Ik zie dit als mijn missie.”

  Terwijl Harold Verbaan zijn boterham met uitsmijter aan de keukentafel op eet, vertelt hij over de saamhorigheid op de camping. “Je kent elkaar niet, maar er zijn wel paralellen in de verhalen natuurlijk. Iedereen heeft het moeilijk, maar hier ben je helemaal weg. En je leert heel veel van elkaar, van elkaars verhalen en ervaringen. We zijn echt vrienden geworden, hoewel we straks ieder onze eigen weg weer zullen gaan, hebben we nu al afgesproken om elkaar weer te zien en met zijn allen een barbecue te organiseren. Zo dicht zijn we naar elkaar toe gegroeid.”

  Bijzonder stukje gras

  De woorden ‘voor elkaar, en met elkaar’ komen door alle verhalen van de gasten terug. Duidelijk wordt snel dat een klein stukje gras in het Friese Opende een ontzettend bijzondere functie en een bijzonder effect heeft op de mensen die met hun voeten op de groene sprieten komen te staan. Als er wat gebeuren moet op de camping, doen de bewoners dat samen. Bijvoorbeeld het nieuwe speeltoestel in het midden van het grasveld. Geïnstalleerd door de gasten, die de oude speeltoestellen ook met elkaar verwijderd heeft. Heeft iemand wat nodig, dan help je elkaar. Het lijkt allemaal zo vanzelfsprekend. Wat ook naar voren komt in de gesprekken is hoe betrokken Appie is bij het geheel. “Appie staat altijd voor je klaar, is er altijd,” vertelt Ciska. “Appie is gewoon Appie, en je weet precies wat je aan hem hebt. Wat hij hier georganiseerd heeft, is fantastisch. Je kunt een half uur bij de psycholoog gaan zitten, maar je kunt ook een week hier heen. Ik ben weer volledig opgeladen. Dit is therapie voor de ziel.” Tot half september zit de camping vol, en daarna is het afgelopen voor dit jaar. “Misschien gaan we nog een weekje door, maximaal. Maar de spullen moeten ook weer netjes afgebroken en opgeborgen worden zodat we volgend jaar weer goed verder kunnen. Oh, en volgend jaar komt er ook een zwembad, dat wordt ook aangeboden.” Voordat het zo ver is, heeft Wijma nog een paar televisie-interviews. Dit weekend gaat hij naar België, waar hij in Antwerpen opnames heeft. “Ja, daar wordt je voor uitgenodigd, dan moet je daar ook maar naar toe.” Inmiddels zijn er al veel spullen binnengekomen, en op de vraag of hij nog wat kan gebruiken is Wijma duidelijk: “Ja. Koffie en suiker. Ja, en een nieuwe telefoon, dat oude ding van me is volledig vol.”