Kunstig initiatief opknappen bankje Zuidhorn

0
187

ZUIDHORN – Twee betonnen poten is alles wat er op dit moment van het houten bankje op het speelveld aan het Pijlkruid in Zuidhorn over is. “De planken zijn van de week in het donker door een aantal buurmannen van het bankje afgeschroefd. Allemaal legaal hoor, vertelt Gonda Jonker aan haar keukentafel in Zuidhorn lachend. “Ik heb er veel contact over gehad met de gemeente, en van hun kant uit kreeg ik ook het akkoord. Jonker heeft een initiatief gestart om een van de bankjes aan de straat in Zuidhorn te gaan pimpen, met de hele buurt. “Het bankje staat er volgens mij al zo lang de wijk bestaat, en zag er zo armetierig uit. Het was volledig afgebladderd en verwaarloosd. Ik dacht: daar kunnen we wel wat mee!” En dus contacteerde ze de gemeente, die akkoord ging, mits er genoeg draagvlak onder de buurt was. “Toen heb ik een brief opgesteld met het voorstel om het bankje met zijn allen onder handen te nemen, en de kinderen van de buurt de bank te versieren met hun tekeningen. Daar kreeg ik zo veel respons op, dat was heel fijn. Iedereen is eigenlijk enthousiast, op het moment zijn een aantal van de buurmannen met de planken van het bankje bezig om die te schuren. Dan moet op een gegeven moment de grondverf erin, en dan kunnen we daarna met zijn allen aan de slag om het bankje zo mooi mogelijk te maken.” Jonker is beroepskunstenaars in de klas, bik-er, waar ze basisschoolkinderen in de klas begeleid om hun creativiteit te stimuleren. “Dat is ontzettend leuk om te doen. Kinderen vinden het vaak heel leuk om iets te maken, en bij mij hoeven ze even niet te doen wat de juf bepaalt, zijn ze vrij om te maken wat ze willen. Dat is het in het begin soms wel een beetje spannend, om iets te doen waar de juf iets niet van vind. Maar voor mij is vrijwel alles wat ze doen goed.” Jonker is erg blij dat de gemeente mee wil werken aan het initiatief. “Vanuit de gemeente was, zodra er toestemming van de omwonende was, positief gereageerd. Zij wilde wel bijdragen aan de verf en kwasten die nodig waren. Dat is fijn. Maar ook vanuit de buurt kwamen gelijk geluiden om een potje te maken en het samen te bekostigen.”

Saamhorigheid

Samen met haar man woont ze nu een jaar in de wijk, en dat bevalt heel goed. “Toen we hier kwamen wonen, werd gelijk duidelijk dat er met de wijk veel georganiseerd werd. Met kerst staat er een kerstboom, we houden wel eens een barbecue. Die betrokkenheid is heel fijn voor de leefbaarheid hier, zo voel je je verbonden met elkaar. Van veel mensen krijgen we steun. Zo reageerde een wat oudere vrouw dat ze niet mee kon schilderen, maar dat ze er wel graag bij wilde zijn en dan de koffie wel zou verzorgen. Dat is toch prachtig?” Op tafel liggen een paar tekeningen van kinderen die al ingeleverd zijn. Op het papier staan tekeningen van een regenboog, een speeltuintje met kinderen, een voetbalshirt van Lieke Martens van FC Barcelona, een paard met blauwe ogen, een tekening van de plant pijlkruid. “In totaal hebben we 22 kinderen in de straat die mee zouden kunnen tekenen. Als de bank in de grondverf staat, kunnen we straks los!” Het plan is om in week 36 de tekening in potlood op de bank te zetten, om de week erop, op zaterdag zeven september samen met de kinderen aan het verven te slaan. “Dat kan alleen maar een succes worden. Als het weer nou een beetje meewerkt, dan gaat het helemaal goed komen. Het zou leuk zijn als er dan ook iemand van de gemeente bij kan zijn, en we na afloop een glas ranja kunnen drinken met zijn allen.”