Bauke Mollema Tocht trekt door tropisch Westerkwartier

0
282

ZUIDHORN – Tropische temperaturen, zondag tijdens de 7e editie van de Bauke Mollema Tocht.  Maar liefst 1650 renners raasden door de straten van de provincie Groningen. Na ochtend bereikte de tocht Zuidhorn. De profrenner van Trek-Sagafredo had routes over 65, 85, 125 of 200 kilometer uit zijn trainingsgebied uitgestippeld. Door de zomerse temperaturen was het een ultieme zomerrit door het mooie Groningen. Onderweg was er alle tijd voor een praatje en een foto met Bauke. “Ik ben trots dat ik zoveel fietsers dit gebied kan laten zien”, zei Mollema na afloop, die zelf de 125 km fietste.

“Hé Bauke”, klonk het als de Groninger langs fietste. Met zijn fel gele wielershirt van Trek-Segafredo trok hij 125 km de aandacht. Jonge wielertalenten keken vol bewondering naar de prof en de deelnemers maakten onderweg een praatje met Bauke. De 32-jarige fietser genoot overduidelijk van zijn toertocht. Als ware kopman liet hij zijn streek zien. Bij iedere tussenstop en bij de finish kwamen de telefoons tevoorschijn voor een foto.

De vier verschillende afstanden startten vanochtend vroeg eerst op de Vismarkt in Groningen en gingen vervolgens door het schitterende landschap van de provincie. Het parcours ging met name door het noorden en oosten van Groningen en kwamen langs de mooiste karakteristieke dorpjes van Nederland zoals Slochteren, Onderdendam en Warffum. Het schitterende landschap was daarnaast ook volop te bewonderen met passages langs het Schildmeer en een stukje Waddenzee voor de langste afstand.

Onderweg kon er flink aangezet worden voor twee tussensprints. Op een stuk van ruim 2,5 kilometer konden de fietsers Mollemalen en bij Slochteren kwamen de deelnemers een sprint tegen met een lengte van 100 meter. De winnaarsmentaliteit van Bauke kwam tijdens de tussensprinten goed naar boven. Met een fraaie sprint won hij met macht de 2,5 km tijdrit. De snelste mannen en vrouwen ontvangen een Trek Jersey.

Bij de inschrijving van de Bauke Mollema Tocht konden de deelnemers een vrijwillige bijdrage leveren aan het officiële goede doel Fiets voor een Huis. De stichting zet zich in voor dakloze in ontwikkelingslanden en proberen hen op een duurzame wijze onderdak te bieden. Wereldfoundation geeft hen een lening, een zogenaamde microhypotheek, waarmee ze het grootste deel van de bouw kunnen financieren. In totaal werd er een bedrag van 2.385 euro opgehaald.