Nieuw stationsgebouw Zuidhorn feestelijk geopend

0
287

ZUIDHORN – Bloemen en ballonnen in Zuidhorn afgelopen woensdag 21 augustus, toen het vernieuwde stationsgebouw van treinstation Zuidhorn feestelijk heropend werd. Zo is het stationsgebouw opgeknapt, en heeft ook het eethuis heeft een grote make-over gehad. Daar is nu een verwarmde wachtruimte gemaakt, en de openingstijden zijn aangepast zodat reizigers ook ’s ochtends vroeg een kop koffie kunnen krijgen. De barista’s van het eethuis hebben daarvoor een speciale training gehad van ‘de beste koffiemaker van de wereld,’ vertelt ondernemer Hussein Mobarsham trots. “Goede koffie is heel belangrijk, juist ook op maandagochtend vroeg. Als ik iets doe, dan wil ik het ook doen met kwaliteit, en dat is gelukkig gelukt. Het was wel even stressvol, om twee maanden dicht te gaan, maar als je ziet hoe het geworden is, dan is het het volledig waard geweest.”

De vernieuwing van het station zat er al een tijdje aan te komen en is gerealiseerd door een samenwerking van de provincie Groningen, de gemeente Westerkwartier, Prorail, en de Nederlandse Spoorwegen. Belangrijk was ook dat er een openbaar toilet op het station aanwezig is, vertelt Joost van der Bijl, regiodirecteur van de NS. “Uit onderzoek blijkt dat een derde van het tevredenheidsgevoel komt van hoe hij zijn tijd voor en na de treinrit ervaart. In die zin is het dus heel belangrijk dat er nu een toilet is, en dat de reiziger een lekker kopje koffie kan halen.”

Ook is er een openbaar watertappunt gekomen op het station, dat als een hub functioneert voor de gehele regio. En dat is een belangrijke functie, vertelt Geertje Dijkstra-Jacobi, wethouder van de gemeente Westerkwartier. “Station Zuidhorn lijkt misschien een klein station in vergelijking met andere stations in Nederland, maar voor de gemeente Westerkwartier is het juist een heel groot station. Als plattelandsgemeente is bereikbaarheid ontzettend belangrijk voor de leefbaarheid in de gemeente. Het is voor ons een voorrecht om een spoorlijn en station in de gemeente te hebben, want bereikbaarheid is belangrijk voor mensen, gezinnen, en forensen in de afweging waar ze gaan wonen. Via de trein ben je zo in de stad. Maar het station functioneert ook als hub, het is een echt herkenningspunt in de regio.”

Het station is een echt knooppunt waar vervoersmiddelen als trein, auto, fiets, bus, en hubtaxi bij elkaar komen. Daarom is het een erg belangrijke plek. Dijkstra-Jacobi: “Een aantal jaren geleden is er een onderzoek gedaan naar de tevredenheid van de gebruikers van de stations in de provincie Groningen. Station Zuidhorn scoorde toen al een mooie voldoende, maar er werd wel een verwarmde wachtruimte en openbare toiletvoorziening gemist. Daar is met de verbouw van het stationsgebouw aan voldaan.”