InBeeld – Doeko Berghuis

0
327

GROOTEGAST – Het gemeentehuis in Grootegast is gestart om beeldend kunstenaars uit de Gemeente Westerkwartier de gelegenheid te bieden hun werk tentoon te stellen in de entreehal. De eerste kunstenaar die hier exposeert is de in Opende woonachtige Doeko Berghuis. Vanaf 2 september t/m 29 november 2019 is een overzicht te zien van zijn beeldende kunst. “Het liefst leg ik niet teveel uit over mijn kunst, omdat ik vind dat het werk gewoon bekeken moet worden”, vertelt Berghuis. “Maar om het toch wat te verduidelijken, kan ik zeggen dat het gieten van verf een belangrijke rol speelt binnen het werk van de laatste jaren. Ik ben opzoek naar technieken en systemen om vloeibare verf gecontroleerd te laten stromen. Hier ontstaan schilderijen mee, maar de laatste jaren is het werk ook ruimtelijk geworden. Naast schilderijen maak ik nu wandobjecten, ruimtelijke objecten, tot en met een enkele installatie. Ze ontstaan na veel zoeken en experimenteren maar ook arbeidsintensief handwerk”. Berghuis heeft een opleiding aan de Academie Minerva in Groningen en de AKI in Enschede genoten. Na zijn studietijd heeft hij regelmatig op diverse plekken geëxposeerd. “Het exposeren is de laatste jaren op een laag pitje geraakt”, laat de kunstenaar weten. “Het geëxposeerde werk dat op dit moment in het gemeentehuis hangt, is een overzicht van de laatste jaren”.