Notebomers Bouwgroep vijfde keer hoofdsponsor

0
328

“We maken samen iets groot”

LUTJEGAST – Wie Lutjegast zegt, zegt Struuntocht, maar ook: Notebomers Bouwgroep. Een bedrijf letterlijk bouwend op meer dan 100 jaar historie; immer geworteld in Lutjegast. Trouwe en vooral tevreden hoofdsponsor van de Struuntocht, ook weer deze vijfde editie. “Als je met elkaar iets groot wilt maken, moet je er continuïteit aan geven”, aldus directeur Jan Notebomer.

Al in 1864 werd de fundering gelegd voor de Bouwgroep die tegenwoordig nog altijd actief is. “Ik denk dat het een Johannes is geweest”, lacht Jan, “maar dat weet ik niet helemaal zeker. Hij begon als timmerman en rietdekker; boerentimmerman, zeg maar.” Het bedrijf groeide verder van generatie op generatie. Jan zelf staat alweer als vijfde lichting aan het roer. “Onlangs hebben we een directiewisseling gehad en bestaat de directie uit Jan Dobben en mijzelf”, vertelt hij. “Hiermee wordt de traditie verbroken maar is een goede stap naar de toekomst gemaakt. De sfeer die een familiebedrijf met zich meebrengt willen we beiden zoveel mogelijk handhaven.”

Van de Abel Tasmanweg verhuisde het bedrijf ooit naar De Wieren, maar Lutjegast verlaten deden de Notebomers nooit. Nog altijd komt het overgrote deel van het personeel uit Lutjegast en de directe omgeving en is het bedrijf verbonden met dit dorp. “Alhoewel het ook vooral wíjzelf zijn die erg betrokken zijn bij Lutjegast. Met de huidige marktwerking moeten wij het niet alleen meer van het dorp hebben”, vertelt Jan. Het bedrijf is dan ook de ‘boerentimmer’-werkzaamheden van de grondlegger ontgroeid. “Onze corebusiness bestaat uit drie pijlers. Te weten agrabouw, onderhoud & verbouw en nieuwbouw. Daarnaast doen we ook aan projectontwikkeling.”  

Maatwerk, deskundigheid, vakmanschap en flexibiliteit worden in één adem met Notebomers Bouwgroep genoemd. “Kenmerkend voor ons? We doen wat we zeggen en we zeggen wat we doen”, stelt Jan. “En ja”, beaamt hij, “dat is heel fijn bij een verbouwing. We bouwen op vertrouwen, ook zo’n slogan die we graag gebruiken. En dat moet je ook waar maken hè?”

De Struuntocht heeft een speciaal plekje in het hart van dit bedrijf en Jan zelf. Als voorzitter van Dorpsbelangen van Lutjegast is hij blij met een evenement als deze dat het dorp op de kaart zet. En met zijn rol als hoofdsponsor is hij meer dan tevreden. “Vanaf dag één al zijn we betrokken bij de Struuntocht”, vertelt Jan. “Het is ontstaan uit een vriendengroep met onder andere onze oud werknemer Piet Miedema. Ze kwamen met strunen, met een tocht, het ging om ontdekken. Voeg daar Lutjegast aan toe en je komt al snel bij Notebomers Bouwgroep.” De continuïteit van Notebomers Bouwgroep als hoofdsponsor vindt Jan vanzelfsprekend. “Als je iets met elkaar groot wilt maken, moet je er continuïteit aan geven. Dat past ook bij ons: als wij ergens de tanden in zetten, laten we niet meer los.  Net zoals het strunen ons past. Of het nou gaat om de tocht of ons werkgebied: ook wij strunen elke week weer door dat gebied op zoek naar handel. Een wandelevenement is fantastisch”, vervolgt Jan. “Wandelen is gezond voor lijf en leden. We nemen dan ook elke keer honderd startkaarten af voor werknemers en familie. Zij doen trouw mee; het vergroot de saamhorigheid.” Jan  benadrukt dat niet alleen Notebomers Bouwgroep dit evenement een warm hart toedraagt: “Ook de andere ondernemers uit Lutjegast dragen hun steentje bij. Zij zijn even belangrijk. Wierda, Peter Poelman, de Boyemaheerd en Oldenburger zetten zich ook allemaal belangeloos in. Er moest ook iemand hoofdsponsor zijn en dat zijn wij dan. Een tevreden hoofdsponsor? Meer dan tevreden”, beaamt Jan.

Zelf gaat Jan ook een poging wagen de Struuntocht voor het eerst te lopen. “Ik heb nu een 13 à 14 kilometer in de benen dus die laatste kilometers zullen wel op het tandvlees of karakter moeten. Maar dat is ook wel weer een uitdaging”, lacht hij. “Dat past me. Ook zakelijk heb je niet alle wegen al bewandeld en moet je soms op karakter door.” Veel wensen heeft hij niet voor de 14e. “Ik hoop gewoon dat er vierduizend wandelaars genieten van het nieuwe, maar vertrouwde, Westerkwartier. Deze editie ben ik erg enthousiast over de nieuwe app. Nieuwe technologie omarmen is ook iets wat wij als bedrijf ambiëren. En het mooie is dat de Struuntocht hiervoor toch weer de samenwerking opzoekt. Deze app is ook weer te gebruiken door bijvoorbeeld andere evenementen of verenigingen. Kennis kun je delen. En als je niet kan delen, kan je ook niet vermenigvuldigen.” Een les die Notebomers Bouwgroep als hoofdsponsor alweer twintig jaar waarmaakt.