Vernieuwde basisschool De Brug straalt open- en toegankelijkheid uit

0
285

“Elkaar zien, dat is voor ons het belangrijkste”

ZUIDHORN – In augustus 2018 is Christelijke Basisschool De Brug in Zuidhorn begonnen met het renoveren en vernieuwen van de school. Zo heeft de basisschool er een verdieping bij gekregen, zijn de kleuterklassen meer bij de school betrokken, is er een open aula en kantine gecreëerd en bovendien is het schoolplein ook nog eens aangepakt. Een gebouw om trots op te zijn. Zo vinden ook Johannes Weening en Liesbeth Hendriks. Samen vormen zij de directie van De Brug. “Het is een prachtige, open school geworden, waarbij open- en toegankelijkheid centraal staan”, vertelt Weening. “Dat willen we ook graag uitstralen naar de buitenwereld”.

De officiële opening van de vernieuwde school was al in april, toen het grootste gedeelte van de verbouw was aangepakt. Echter wilde de directie nog met iets anders aan de slag:
de kleuterafdeling. De muren moesten geverfd worden, de toiletten moesten worden vernieuwd en de plafonds verhoogd. “Alleen dat viel nog een beetje uit de toon”,  vertelt Weening. “We zijn heel blij dat we dat gelijk hebben getrokken. Maar laten we beginnen bij het begin. We hebben zo veel vernieuwd het afgelopen jaar!” En die aanpak is bij het aankomen van de school direct zichtbaar. Het gebouw ziet er ontzettend modern uit en het schoolplein is prachtig ingericht. “Op het schoolplein hebben we een hele grote plataan staan”, legt Hendriks uit. “Dat is ook wel ons pronkstuk hoor. Daar zijn we zo blij mee! Het laat ook zien dat we een natuurlijk plein hebben. Zo staan er speeltoestellen die gemaakt zijn van hout en ligt daaronder houtschors. Aan de andere kant van het schoolplein komt nog een grote bak te staan waar notenbomen in worden geplant, waardoor het een hele groene aanblik heeft”.

Binnenin de school valt één ding meteen op: de openheid. De lokalen en kantoren zijn voorzien van grote ramen. Er staan prachtige, moderne en kleurrijke meubelen. De aula, keuken en teamkamer zijn open, waardoor de sfeer heel laagdrempelig is. “Dat past bij onze visie”, vertelt Weening. “Zoals ik al aangaf willen we open, laagdrempelig en toegankelijk zijn voor iedereen die hier komt. We moeten vertellen en laten zien wat we doen. Daar past het gebouw nu heel goed bij”. Naast de openheid vallen ook de nieuwe vloer en gekleurde muren op. Het geeft een gevoel van rust en verbinding. “Doordat de vloeren doorlopen, stralen we nu één school uit”, gaat Weening verder. “Dat was voor de zomervakantie, toen de kleuterafdeling nog zeer verouderd was, niet zo. Het leek toen zo apart. Nu alles vernieuwd is, geeft het een hele andere aanblik”. Hendriks vult aan: “Deze vernieuwing was ook wel nodig. De school is nog steeds groeiende en we verwachten ook komend schooljaar weer vele nieuwe leerlingen. Op dit moment zitten we op 266. In de loop van het seizoen groeit de school door naar in elk geval 284 leerlingen”.

Al deze vernieuwingen zorgen voor een hoop reuring op de school. De eerste dag na de zomervakantie stonden een hoop ouders en kinderen te kijken naar de vernieuwde school. “Zelf was ik een week eerder al aanwezig”, laat Weening weten. “Ik heb de bouw in week 6 gevolgd, omdat je dan langzamerhand weer opstart. Op donderdag moest er nog heel veel gebeuren en waren er nog allemaal bouwlieden aan het werk. Ik vroeg aan Liesbeth: ‘komt dit wel goed?’. Maar zij zei: ‘maak je maar niet druk, alles komt goed. Op maandag kan iedereen gewoon naar school’. En dat was gelukkig ook het geval. Op maandag zag alles er prachtig uit”. De Brug, die onderdeel is van de vereniging NoorderBasis, staat er momenteel goed op. Het is één van de grootste scholen van de vereniging, welke in totaal 33 scholen onder haar hoede heeft.

Naast de leerlingen, ouders en directie zijn ook de docenten ontzettend blij met de vernieuwde school. Mirjam Knot, die juf is van groep 4, is louter positief: “Het is echt prachtig geworden”, vertelt ze. “De ruimte die er is gecreëerd, het licht en de openheid. Het ziet er heel netjes uit en geeft me een ontzettend trots gevoel”. Leerkracht Peter Hellinga vult aan: “Als je door de school loopt, krijg je het gevoel dat je er welkom bent. Het heeft een heel open karakter. Ik denk dat dat het grootste pluspunt is die we hebben doorgevoerd”. Of er nog een verbetering is voor de school? “Airco in alle lokalen”, zegt Hellinga. “Op dit moment is dat slechts in drie lokalen het geval. Met de warmte die we de afgelopen zomer hebben gehad, is werken en leren zonder airco geen doen. Maar een klimaatsysteem in Nederlandse scholen zie je nog bijna niet. De hoge temperaturen zijn we hier nog niet gewend. Mochten deze temperaturen in de toekomst vaker voorkomen, dan zal de regering daar vast nog wel wat mee gaan doen”.

De directie van De Brug kijkt uit naar een ontzettend mooie tijd in het vernieuwde schoolgebouw. “We willen graag blijven doorgroeien”, vertelt Weening. “We willen bruggen slaan. Naar de ouders en de kerken. We gaan met iedereen in gesprek. We willen samenwerken en verbinden”. Het ‘bruggen slaan’ verklaart ook het logo (een brug) en de naam van de basisschool. “Het is ook de reden dat we deze naam en het logo heel graag willen behouden”, laat Hendriks weten. “Ons motto is: ‘we ZIEN je op de brug’. We zijn niet perfect, maar zijn herkenbaar doordat we elkaar zien. Kinderen, ouders en collega’s. Dat is voor ons het belangrijkste”. De Brug laat de school dan ook graag zien aan belangstellenden tijdens de Open Dag op 16 oktober. Van 10.00 tot 14.00 uur is iedereen welkom om een kijkje te komen nemen in de vernieuwde school.