Wereldwinkel Zuidhorn heeft het moeilijk

0
250

“We zetten alles op alles om de omzet en het vrijwilligersbestand te vergroten”

ZUIDHORN – De Wereldwinkel in Zuidhorn heeft het de laatste jaren ontzettend moeilijk om haar hoofd boven water te houden. Dat geldt overigens voor vele wereldwinkels in Nederland. Afgelopen week vierden de wereldwinkels in Nederland hun 50-jarig bestaan, maar in deze tijd zijn ook de nodige dingen veranderd. “Het gebrek aan vrijwilligers is met name een groot struikelblok”, vertelt vrijwilliger Dineke Kroon van de Wereldwinkel Zuidhorn. “Het legt een nog grotere belasting op de mensen die zich nog wel inzetten. Dit geldt voor zowel de mensen in de winkels als voor de bestuursleden”. De Wereldwinkel Zuidhorn zet dit jaar alles op alles om het vrijwilligersbestand te vergroten.

“De Wereldwinkel in Zuidhorn bestaat bijna 30 jaar”, laat Kroon weten. “Enthousiasme en een grote inzet van de vrijwilligers hebben de winkel altijd veel succes gebracht, maar ook wij merken dat het bij ons de laatste jaren minder gaat. Naast het tekort liggen hier meerdere oorzaken aan ten grondslag”. Hiermee doelt Kroon onder andere op het aanbod van duurzaam- en eerlijk geproduceerde artikelen. “Het aanbod wordt steeds groter”, gaat Kroon verder. “Echter liggen deze producten ook in andere winkels. De Wereldwinkel is te klein om zelf interessante, nieuwe leveranciers te vinden en het toetsen of deze producenten voldoen aan de eisen, kost grote moeite. De Wereldwinkel in Zuidhorn loopt tegen deze problemen aan en zonder oplossing zal onze winkel het op termijn niet kunnen volhouden. Dat zou zo ontzettend zonde zijn! Het dorp verliest daarmee een authentieke winkel en de producten verliezen een afzetkanaal”.

De Wereldwinkel Zuidhorn doet er alles aan om meer vrijwilligers te werven en de omzet te verhogen. Echter weet Kroon ook dat het lastig is. “We hebben onder andere een website gemaakt, flyers verspreid en bijzondere verkoopacties gehouden”, legt de vrijwilliger uit. “Ook zijn we online actief, maar dit alles heeft nog niet het gewenste succes gebracht. Echter blijven we doorgaan met hetgeen waar we mee bezig zijn: duurzaam- en eerlijk geproduceerde artikelen aanbieden en vrijwilligers enthousiast te maken voor de Wereldwinkel. We zijn nog vol vechtlust en enthousiasme om ervoor te zorgen dat alles goedkomt. We hopen dat de aanhouder uiteindelijk wint”. Mensen die meer informatie willen over de Wereldwinkel in Zuidhorn kunnen een kijkje nemen op www.wereldwinkelzuidhorn.nl.