Ongenode gast – Activiteiten Bibliotheek Zuidhorn

0
168

Tijd: 14:15 uur
Datum: 2 oktober 2019
Plaats:Zuidhorn

ZUIDHORN – Het water komt met bakken uit de hemel als de ongenode gast zijn auto parkeert bij het Cultureel Centrum in Zuidhorn. Het is ontzettend raar weer vandaag. De zonnestralen die zo nu en dan tevoorschijn komen, worden afgewisseld met hevige regenbuien, zoals ook nu het geval is. Aarzelend opent de ongenode gast de portier van de auto om vervolgens een sprintje in te zetten richting de ingang van het Cultureel Centrum. Gewapend met een natte fotocamera en een bijna doorweekt notitieblokje stapt hij de bibliotheek in. Als hij zijn werkzaamheden nu nog maar op een goede manier kan uitvoeren.

Het is woensdag 2 oktober, dat betekent de start van de Kinderboekenweek van dit jaar. Voor deze gelegenheid is de ongenode gast vandaag aanwezig in de bibliotheek in Zuidhorn, waar de aftrap van deze Kinderboekenweek wordt verricht. Na een rondje op de benedenverdieping van de bibliotheek te hebben gelopen, merkt hij dat er ook nog een andere activiteit gaande is: de kinderkledingbeurs. De ongenode gast kan het natuurlijk niet laten om hier ook even een kijkje te gaan nemen. Hij raakt in gesprek met Metty de Haas, één van de organisatoren van de Kinderkledingbeurs. “Je bent net op tijd”, zegt ze. “De Kinderkledingbeurs duurt tot 15.00 uur. Vervolgens pakken we de boel in en bereiden we ons voor op vanavond, wanneer de Kledingbeurs voor volwassenen plaatsvindt”. De Kledingbeurs is inmiddels een begrip in Zuidhorn en omstreken. Al ruim veertig jaar wordt er twee keer per jaar een kledingbeurs georganiseerd. “Eerst deden we dit alleen voor kinderen, maar sinds vier jaar nu ook voor volwassenen”, gaat Metty verder. “Elk voor- en najaar staan wij in de bibliotheek in Zuidhorn om mensen verschillende soorten kleding aan te bieden”.

Na kort gesproken te hebben met de organisatie van de kledingbeurs, verplaatst de ongenode gast zich naar boven, waar vele kinderen zich vermaken met de activiteiten in het kader van de Kinderboekenweek. Zo liggen er op de grond diverse spelletjes en zijn er voertuigen die door de hele bibliotheek scheuren. Het heeft vast te maken met het thema van dit jaar ‘Reis mee’. De ongenode gast wordt ontvangen door Rommie de Boer, leesconsulent van de bibliotheek. “Wat leuk dat je er bent”, zegt Rommie. “De kinderen zijn al druk bezig met het doen van spelletjes. In totaal hebben we al zo’n veertig kinderen gehad. Harstikke leuk!” Rommie begeleidt de kinderen met de verschillende activiteiten. Bouw- en raceactiviteiten om precies te zijn. “Voor de verschillende leeftijdsgroepen zijn er diverse activiteiten”, gaat Rommie verder. “Voor de groepen 3 en 4 hebben we een kleine racerobot die op een soort kleedje rondrijdt. De groepen 5 en 6 vermaken zich met een iets grotere racerobot die op een groot parcours uit de voeten kan en de groepen 7 en 8 mogen zelf programmeren met Scratch. Ontzettend leuk!”

Eén van de kinderen die druk bezig is met het programmeren is Evi. Ze heeft een tablet in haar hand, waarmee ze zelf kan instellen waar de robot (het voertuig) heen gaat rijden. Terwijl ze op verschillende knopjes drukt, legt de robot een parcours af die Evi van te voren heeft bepaald. “Het is heel leuk om te doen”, zegt Evi. “Op school heb ik dit ook wel eens gedaan. Je leert er ook veel van. Programmeren is namelijk niet makkelijk”. Verderop in de bibliotheek zijn Martijn en Charissa bezig om de robot over een parcours van blokjes te laten rijden. Charissa heeft het parcours van blokjes zelf uitgezet en nu is het de taak om de robot het parcours te laten afleggen. “Het is niet heel makkelijk”, zegt ze. “Als de robot te hard gaat, vliegen de blokjes alle kanten op. Dat is natuurlijk niet de bedoeling”. Ondanks dat het een lastige opgave is, doen Charissa en Martijn het hartstikke goed. En ze beleven veel plezier. Dat is natuurlijk ook ontzettend belangrijk. De kinderen worden begeleid door Jenny Schipper, vrijwilliger van de bibliotheek. “Het is goed om te zien dat kinderen zoveel plezier hebben”, vertelt ze. “Dat is heel belangrijk en daar doe je het natuurlijk ook voor. Volgende week hebben we ook weer een activiteit. Dan mogen ze een grote raceauto versieren. Hieraan zullen ze ongetwijfeld ook weer veel plezier beleven”.

Als de ongenode gast de bibliotheek wil verlaten, loopt hij regiomanager Anneke Attema tegen het lijf. Na nog even een gesprekje met haar te hebben gehad, is het vervolgens tijd om de regen te trotseren en weer naar de auto te lopen. Eerst terug naar kantoor om droge kleding aan te doen!