Home Sport Bauke Mollema wint Ronde van Lombardije en eerste ‘monument’

Bauke Mollema wint Ronde van Lombardije en eerste ‘monument’

0
Bauke Mollema wint Ronde van Lombardije en eerste ‘monument’

“Wat een dag”

STREEK – De koers van de vallende bladeren, de herfstklassieker, het laatste ‘monument’ van het seizoen. Het werd voor Bauke Mollema onvergetelijk. Vanaf nu zal de herfst Bauke zijn favoriete weertype zijn en krijgt hij een grote glimlach van vallende bladeren. Op indrukwekkende wijze wist hij de Ronde van Lombarije te winnen. Op een manier die we kennen.

Het is 16 juli 2017 als Mollema in aanloop naar de laatste klim, de Côte de Saint-Vidal, 40 seconden voorsprong pakt op zijn concurrentie. Het is de vijftiende etappe van de Tour de France. Uiteindelijk weet Bauke dertig kilometer lang uit handen van zijn achtervolgers te blijven en soleert hij in zijn eentje op zeer grootse wijze naar de finish. Een dergelijk ‘alles of niets offensief’ was ook de tactiek afgelopen zaterdag. Met nog een kleine twintig kilometer te gaan en tijdens de klim naar Civiglio, neemt de oud-Zuidhorner een besluit: “Valverde had net aangevallen en die aanval werd afgeslagen. Ik dacht, het is nu of nooit. Dit is mijn kans. Er werd nauwelijks gereageerd. Of er sprake was van onderschatting? Dat zou kunnen. Het maakt me weinig uit en ik merk dat ik al snel een gat heb geslagen van een halve minuut. Ik voelde me de hele dag al goed en ik had ook bij deze ontsnapping wel een idee dat dit zou kunnen slagen. Vlak nadat ik weg reed werd er wel gereageerd en liep het verschil soms weer terug. Ik wist dat de buit nog niet binnen was en dat de achtervolgers nog zouden aanvallen. De laatste tien kilometer heb ik echt alles gegeven en iedereen op afstand gehouden. Al liep de voorsprong geregeld weer terug. Uiteindelijk bleken al mijn inspanningen niet voor niks en was het genoeg. Meer had ik ook niet kunnen geven. Tijdens de laatste kilometers wist ik dat ik het ging halen. Dit gevoel is echt onbeschrijfelijk. Wat een dag! Ja, dit is zeker één van mooiste overwinningen ooit!”, aldus Bauke. De kopman van Trek Segafredo blijft Valverde uiteindelijk zestien seconden voor en kan eindelijk een ‘monumen,’ op zijn naam schrijven. En dan hoor je toch echt bij. ‘Monumenten’ zijn simpelweg de allerbelangrijkste en de spannendste eendagskoersen van het wielerjaar en die ontbrak nog op het palmares onze voormalig streekgenoot. Op het podium tijdens het Wilhelmus maakten vochtige ogen duidelijk hoe belangrijk deze zege was. Hij is sinds Hennie Kuiper in 1981 de eerste Nederlander die de Ronde van Lombardije wist te winnen. Een dag later zat Bauke weer thuis bij zijn gezin kaarsjes voor zijn jarige zoon aan te steken, vast met een extra stukje taart. En genietend van de herfst en de vallende bladeren.