Home Voorpagina Groningen Joost van den Berge nieuwe pionier/kerkelijk werker Hervormde Kerk Sebaldeburen

Joost van den Berge nieuwe pionier/kerkelijk werker Hervormde Kerk Sebaldeburen

0
Joost van den Berge nieuwe pionier/kerkelijk werker Hervormde Kerk Sebaldeburen

“Ik bouw contact met de mensen op en kijk waar behoefte aan is”

SEBALDEBUREN – Onlangs is Joost van den Berge (25) benoemd tot nieuwe pionier/kerkelijk werker van de Hervormde Kerk in Sebaldeburen. Van den Berge is opgegroeid in het Zeeuwse dorp Bruinisse en heeft, in verband met zijn studie, op verschillende plekken in Nederland gewoond. Zijn job als pionier in Sebaldeburen is zijn eerste baan na zijn theologische studie aan de ETF (Evangelische Theologische Faculteit) in Leuven. “Mijn aanstelling hier is tweedelig”, vertelt Van den Berge. “Als kerkelijk werker preek ik het evangelie en voer ik pastorale gesprekken. Als pionier ben ik vooral aangesteld om te kijken waar mensen behoefte aan hebben, op het gebied van het Christelijk geloof, zodat ik samen met hen kan zoeken hoe we het geloof in Jezus/God op deze plek kunnen vormgeven.”

Wie zo’n acht jaar geleden had gezegd dat Van den Berge als pionier/kerkelijk werker in Sebaldeburen zou werken, was waarschijnlijk voor gek verklaard. De geboren Zeeuw op dat moment namelijk nog bedrijfskunde (Management, Economie en Recht) aan de CHE in Ede en had tot dan toe niet echt een persoonlijke band met het geloof. “Ik ben wel Christelijk opgevoed, maar ik had eerst niet echt een gevoel bij het geloof”, laat Van den Berge weten. “Ik had niet het verlangen om God te volgen. Tijdens mijn studie, waarin ik een aantal tegenslagen heb gehad, veranderde dat een beetje. Ik merkte een soort leegte in mijn leven. Ik stond ’s ochtends op met het gevoel van ‘weer zo’n dag’. Dat wilde ik niet meer”. Elke dag ontmoette de Zeeuw mensen die juist wel iets hadden. Meer dan dat Van den Berge zelf had. “Ik was toch een beetje jaloers op hen”, gaat Van den Berge verder. “Wel in de goeie zin van het woord natuurlijk. Ik ging nadenken en kwam erachter dat ik een verlangen naar God kreeg. Ik had behoefte om de bijbel te lezen, mensen te ontmoeten en te bidden. In die periode heb ik mij ook bekeerd tot het Christendom. Ik was toen 18/19 jaar oud”.

Het bekeren tot het Christendom gebeurt niet zomaar. “Voordat je het proces van bekering in gaat, volg je je hart”, laat Van den Berge weten. “Het ligt ontzettend diep. Als je je bekeert, ga je van God houden. Je krijgt liefde voor Jezus en de Heilige Geest gaat in je wonen. Gods geest. Dat doe je niet zelf, maar dat overkomt je ook voor een deel. Naast de verandering van je hart, verandert de bekering ook je manier van leven. Je gaat dingen doen of juist laten, omdat je van God en anderen houdt. Hier heb ik ook goed over nagedacht en die keus was voor mij op dat moment het beste en daar ben ik nog steeds ontzettend blij mee”. Toen Van den Berge zich bekeerd had en gestopt was met zijn studie Bedrijfskunde, is hij de studie Godsdienst en Pastoraal werk (GPW) in Zwolle gaan volgen. “Ik wilde God dienen en verbinding zoeken met andere mensen”, gaat de pionier verder. “Deze studie sloot daar perfect op aan. Na het afronden van deze opleiding ben ik aan de Universiteit in Apeldoorn gaan studeren en tot slot heb ik een master Godsdienst en Onderwijs gevolgd aan de ETF in Leuven (België). Hier ben ik vlak voor de zomer van afgestudeerd”.

Na de studie aan de ETF in Leuven trouwde Van den Berge met Boukje Hoefnagel. Hierna wilde hij aan het werk. Iets doen wat te maken heeft met het Christelijk geloof. “Er kwam een vacature voorbij bij een kerk in Meerkerk, waar ik pastoraal werker kon worden”, laat de geboren Zeelander weten. Die mensen wilden graag met mij verder. Daarna kwam ik, door een gesprek met de IZB, in contact met de Hervormde Gemeente van Sebaldeburen, waar ze een kerkelijk werken/pionier zochten. Ik kon niet goed kiezen tussen beide vacatures. Ik ben toen naar het bos gegaan, waar ik heb gebeden. Hier leed God mij de weg. Door middel van de Bijbel heeft hij gezegd dat ik het werk van een evangelist moest doen. Hierdoor heb ik gekozen voor de vacature in Sebaldeburen”. Na deze keuze is Van den Berge, samen met zijn vrouw, het proces in gegaan om vanuit Leuven naar het hoge Noorden te komen. Een spannend proces, maar Van den Berge is ontzettend blij met de overgang. “Ik vind de omgeving heel mooi”, gaat de pionier verder. “Het is wel een beetje vergelijkbaar met mijn geboorteplaats. Bovendien spreekt de mentaliteit mij hier wel aan: ‘doe maar normaal’. Het eenvoudige en de rust. Daar geniet ik van. Mensen willen hier met elkaar samenwerken. Dat zie je in bijvoorbeeld een stad niet”.

Als kerkelijk werken/pionier in Sebaldeburen heeft Van den Berge de taak gekregen om te kijken waar mensen behoefte aan hebben op het gebied van het Christelijk geloof. “Hier ga ik samen met de bevolking naar opzoek”, laat Van den Berge weten. “Mijn uiteindelijke drive is om mensen bij Jezus/God te brengen. Waar geloven mensen in Sebaldeburen in? En op welke manier zouden mensen Jezus willen dienen en navolgen?” De Hervormde Kerk in Sebaldeburen zit redelijk in verval en vooral de jongeren trekken weg. Ik ben ook al met een aantal van hen in gesprek gegaan en de reden die zij noemen, ‘het is niet ons ding’, herken ik van vroeger. Door met hen in gesprek te gaan kom ik erachter wat zij graag zouden willen zien”. Van den Berge en zijn vrouw zijn volledig blanco in dit avontuur gestapt en gaan zien wat de toekomst brengt. “Ik ben open en nieuwsgierig en ga bij zoveel mogelijk mensen langs om in gesprek te gaan. Daarnaast ben ik zo’n twee keer per maand voorganger in de Hervormde Kerk in Sebaldeburen. Door deze combinatie hoop ik wat te kunnen betekenen voor de gemeenschap”, aldus Van den Berge.