Kleintje Cultuur – Marieke Renkema

0
189

“Ik vind het mooi als ik mensen kan raken met mijn muziek”

GROOTEGAST – Onlangs werd Marieke Renkema Nederlands Kampioen dwarsfluitspelen. Met het nummer ‘Concertino’ van Cécile Chaminade behaalde de 19-jarige dame uit Grootegast maar liefst 99 van de 100 te behalen punten. Een voortreffelijke prestatie van de inwoner van Grootegast. Renkema speelt al zo’n negen jaar op de dwarsfluit en beleeft hier nog altijd ontzettend veel plezier aan. De Streekkrant ging met haar in gesprek over haar allergrootste hobby.

“Ik ben in 2010 begonnen met dwarsfluit spelen, toen ik negen jaar oud was”, laat Renkema weten. “Het leek me altijd al leuk om een muziekinstrument te spelen, maar ik wist eerst niet wat. Toen kwam ik opeens met de dwarsfluit, waarschijnlijk omdat ik de klank heel mooi vond”. Toen de jonge muzikant de dwarsfluit in haar hoofd had, wilde ze ook niets anders meer. “Ik weet nog dat Marieke als klein meisje op school zei: ‘Ik wil persé de dwarsfluit bespelen”, vertelt moeder Ingrid. “Hoe ze daar zat, dat vergeet ik nooit meer”. En zo geschiedde dan ook. Renkema ging op dwarsfluitles in Grootegast en hier nam het plezier in het muziekinstrument alleen maar toe. “Het is eigenlijk best gek hoe ik zo met dwarsfluitspelen ben begonnen”, lacht Renkema. “Ik kom namelijk niet echt uit een muzikale familie. Alleen mijn moeder speelt saxofoon. De rest van de familie is meer van het sporten”.

Nadat Renkema zo’n negen jaar lid was van de Muziekvereniging in Grootegast, verkaste ze in januari 2019 naar Appingedam, waar ze ging spelen bij het Damster Stedelijk Harmonie Orkest (DSHO). Een groter orkest, waar ze in december van dat jaar daarvoor al kort had meegeholpen. “Ik vond het daar zo ontzettend gezellig, dat ik hier graag wilde blijven”, vertelt Renkema. “Doordat het bovendien wat groter is, kan ik mezelf hier ook beter ontwikkelen”. De fluitiste reist elke maandag naar Appingedam om daar haar lessen te volgen. Daarnaast studeert ze momenteel aan het Conservatorium in Groningen, waardoor ze ontzettend veel speelt. “Ik oefen wel zo’n drie à vier uren per dag”, gaat Renkema verder. “Op het Conservatorium is dwarsfluit spelen mijn hoofdvak, maar daarnaast heb ik ook andere muziek gerelateerde vakken. Ik heb het er ontzettend naar mijn zin”.

Terug naar zo’n anderhalve week geleden toen Renkema deelnam aan het NK in Ede. Het was voor de muzikant uit Grootegast haar derde deelname aan het NK. “In zowel 2017 als 2018 deed ik ook al mee”, legt Renkema uit. “Maar toen ben ik helaas geen eerste geworden. Dit jaar lukte me dat wel en ik ben daar natuurlijk ontzettend trots op!” Het gevoel van trots bij Renkema is natuurlijk volledig terecht. Met haar muzikale talent wist ze zowel de jury als het publiek te raken. “Ik hoorde achteraf dat een aantal mensen in het publiek zelfs aan het huilen was”, vertelt Renkema. “Dat is natuurlijk best wel bijzonder. Ik vind het mooi als ik mensen met mijn muziek kan raken, maar dat heb ik tijdens het spelen eigenlijk niet eens door”. Het lied dat Renkema tijdens het NK speelde, mag ze op het Kerstconcert van DSHO opnieuw ten gehore brengen.

In de toekomst wil Renkema ontzettend graag zoveel mogelijk optreden. Als soloartiest of in een orkest. “Als ik maar kan optreden”, lacht de Grootegaster. “Ik heb er veel voor over, want ik vind het ontzettend leuk om te doen. Mijn doel is echt om bij de top te komen, maar dat is natuurlijk ook lastig. Met mijn doorzettingsvermogen hoop ik echter heel ver te komen”.