Ongenode gast – Koken met ouderen in Het Hooge Heem

0
350

Tijd: 10:45 uur
Datum: 23 oktober 2019
Plaats: Grootegast

GROOTEGAST – Het is woensdagochtend 10.45 uur als de ongenode gast zijn auto parkeert voor Woonzorgcentrum Het Hooge Heem in Grootegast. De gehele week koken de kinderen van SKSG Grootegast hier namelijk met de bewoners van het woonzorgcentrum. Een ontzettend leuk initiatief, waarbij kinderen en ouderen op mooie wijze met elkaar in contact komen. Daarnaast natuurlijk ook bijzonder. Kinderen van zo’n vier tot zes jaar oud die, waarschijnlijk voor het eerst in hun leven, gaan koken. Nieuwsgierig dat de ongenode gast is, stapt hij daarom maar gauw uit de auto!

De ongenode gast is, net als de afgelopen twee weken, niet alleen. Hij wordt vandaag geassisteerd door collega Rebecca Koppelaar, die gewapend met een camera in de hand weer een keertje mee is. Gezellig! In de entree van het Hooge Heem worden de twee opgevangen door Myra Eeken-Hermans. “Leuk dat jullie er zijn”, zegt Myra. “Ik breng jullie naar boven, waar de activiteiten plaatsvinden. Er wordt vandaag op twee afdelingen gekookt”. Als de ongenode gast aankomt bij de eerste kamer, wordt hij opgevangen door Thobias Appelo van SKSG. “Kom erbij zitten”, zegt hij. “De kinderen hier maken vandaag een toetje voor de bewoners. We drinken eerst nog een kop koffie en een bekertje ranja en dan gaan we beginnen”. De ongenode gast en Rebecca schuiven gezellig aan en gaan in gesprek met de kinderen en de bewoners. “Een kop koffie erbij?”, vraagt Aafke de Boer, die op de huiskamers werkt. En daar zegt de ongenode gast natuurlijk geen nee tegen.

Jens en Janek, twee kinderen die vandaag voor de bewoners gaan koken, zijn niet voor het eerst in Het Hooge Heem. Gisteren waren ze ook aanwezig en ook toen hebben ze al wat klaargemaakt. “We hadden een heerlijke aardbeienkoek gemaakt”, laat Janek weten. “En vandaag gaan we een toetje maken”. Of hij er zin in heeft? “Ja!”, roept hij hard. En ook de 6-jarige Mattis knikt instemmend, terwijl hij rondjes draait op de stoel. Het is een teken dat de kinderen steeds drukker worden en dat wordt nog vele malen erger. Ondertussen vertelt Thobias: “De activiteit is georganiseerd vanuit de welzijnscoach. Wij als SKSG willen ouderen in contact brengen met kinderen, want dit werkt positief voor beide partijen. Op school zijn er verschillende projecten over koken, dus vandaar dat we dit deze week bij Het Hooge Heem doen. De reacties zijn tot zover ook heel positief”. “Zullen we beginnen?”, klinkt het vervolgens. Inmiddels staan er beslagkommen, gardes, pakken melk en kloppudding op tafel. Eerst de handjes wassen en vervolgens gaan de kinderen los.

Tijd voor de ongenode gast en Rebecca om even een kijkje te nemen bij de westkant van Het Hooge Heem, waar drie meiden iets anders klaarmaken voor de bewoners. De twee worden opgevangen door Ina Ritsema, medewerkster van Het Hooge Heem. “De kinderen hebben het makkelijk vandaag”, zegt Ina. “We maken vandaag soep klaar, dus daarvoor hoefden ze niet zoveel te doen. Het zit momenteel al in de pan, dus ze kunnen nu eerst verder spelen”. En dat gebeurt dan ook. Samen met de bewoners gaan Jinthe, Lianne en Rilana verschillende spelletjes doen. Het levert fantastische beelden op, waarbij zowel de meiden als de ouderen zich zichtbaar vermaken. De ongenode gast gaat nog even in gesprek met Nelleke Iepema van SKSG. “Het is super dat beide partijen zoveel plezier hebben”, laat Nelleke weten. “Het is vandaag al de derde dag dat we dit doen en het wordt heel goed ontvangen. De kinderen vinden het fantastisch om dit een keer te doen, want dit hebben ze nooit eerder gedaan. We zijn wel eens eerder in Het Hooge Heem geweest, maar de kinderen hebben nooit eerder gekookt. Ze leren er bovendien ontzettend veel van”.

Zodra zowel de soep als het toetje klaar is, kunnen de bewoners en kinderen heerlijk smullen. De ongenode gast en zijn collega slaan de maaltijd over en pakken de lift naar beneden. Terug naar kantoor.