Vrijwillige brandweermannen ontvangen koninklijke onderscheiding

0
162

TOLBERT/GROOTEGAST – Afgelopen zaterdag kregen zes vrijwillige brandweermannen van de brandweerkazerne in Grootegast een koninklijke onderscheiding uitgereikt door burgemeester Ard van der Tuuk. Weit Hamersma, Ewoud Hoogstra, Martinus Niewijk, Taeke Oldenburger, Jan Steringa en Stefan Visser zitten inmiddels al meer dan twintig jaar bij de brandweer en ontvingen de onderscheiding om deze reden. De feestelijke uitreikingen vonden plaats in de Postwagen te Tolbert.

Brandweervrijwilligers die meer dan twintig jaar bij de brandweer zitten, hebben recht op een onderscheiding wanneer zij uit dienst gaan. De Kanselarij der Nederlandse Orden heeft besloten dat deze regeling per 1 januari 2020 stopt. Daarom werd een eenmalige kans gecreëerd om brandweervrijwilligers die al twintig jaar in dienst zijn, nu alvast te eren met een onderscheiding, zonder dat ze uit dienst gaan. Ook de vrijwillige brandweermannen van de brandweerkazerne in Marum, die meer dan twintig jaar in dienst zijn, kregen een koninklijke onderscheiding. Van der Tuuk reikte deze onderscheiding uit aan Egge Ensing, Jaap Gjaltema, Pieter Radema en Frits Saathof. Laatstgenoemde dient overigens al zelfs meer dan 35 jaar als vrijwillige brandweerman. Op 14 december 1983 kwam hij als vrijwilliger bij de brandweer in dienst.