Gemeente Westerkwartier doet oproep voor snellere internetverbinding in buitengebieden

0
160

“De aanbieders zijn er nu, deze kans moeten we pakken”

STREEK – Op veel adressen in het buitengebied van de gemeente Westerkwartier is de snelheid van de internetverbinding laag. Dit terwijl een snelle internetverbinding steeds belangrijker wordt, voor zowel ondernemers als inwoners. Momenteel zijn er meerdere partijen die aan de gemeente te kennen hebben gegeven dat zij in het buitengebied snel internet willen aanleggen. “Voor ons als nieuwe gemeente is dat een mooie kans”, vertelt wethouder Elly Pastoor. “Snel internet is van belang voor inwoners, ondernemers, maar ook voor ons als gemeente en het onderwijs. Als het aan mij ligt wordt overal in de gemeente snel internet aangelegd. De aanbieders zijn er nu, dus deze kans moeten we pakken”.

De kerndorpen in de gemeente Westerkwartier, zoals Zuidhorn, Grootegast, Marum en Leek, zijn allen voorzien van een goed- en snelwerkende internetverbinding. Op dit moment wordt er onder andere in Zuidhorn door KPN gewerkt om deze verbinding nog meer te versnellen. Wethouder Pastoor wil graag dat de internetverbinding in de buitengebieden ook van dit niveau wordt. “Als gemeente hechten wij er veel waarde aan dat het gehele gebied voorzien is van snel internet”, laat de wethouder weten. “Zoals ik al aangaf zijn er op dit moment verschillende aanbieders in de gemeente aanwezig, die een goed- en snelwerkende internetverbinding kunnen aanleggen. Er bereiken ons echter geluiden dat inwoners op dit moment niet echt bezig zijn om hun internetverbinding te versnellen. ‘Het komt wel een keer’, is iets wat ik regelmatig heb gehoord. Echter is het belangrijk om er juist nu bij te zijn. Als de aanbieders, Rodin Broadband Groningen en Glasdraad, te weinig deelnemers krijgen voor het aanleggen van een snellere internetverbinding, dan vertrekken ze weer. Dan is het dus te laat”.

Bijna iedereen kent het wel. Je rijdt in de auto, op de fiets of je loopt in het prachtige landschap in de gemeente Westerkwartier en je wilt wat opzoeken op internet. Je parkeert je auto of fiets aan de kant en pakt je telefoon uit je broekzak. Je tikt de website-url in en tikt op enter. Tot je verbazing duurt het ontzettend lang voordat de website laadt, of laadt hij helemaal niet. “Verschrikkelijk!”, zegt Pastoor. “Ik heb het al meermaals gehad. Zo was ik onder andere een keer in de buurt van Kornhorn toen mijn telefoon het ineens niet meer deed. Het was ontzettend lastig, omdat ik hem op dat moment écht nodig had. Ik moest eerst naar een andere locatie, voordat de verbinding weer optimaal werkte”. Een goedwerkende internetverbinding is niet alleen van belang voor ‘reizigers’ die zich op de weg bevinden. Ook voor mensen, die bijvoorbeeld aan een zandpad in de gemeente wonen, is het van belang. “Tegenwoordig werken steeds meer mensen vanuit huis en hiervoor is snel internet natuurlijk ook van belangrijke waarde”, gaat Pastoor verder. “We leven in een samenleving waar alles digitaal gaat. Het hebben van een slechte verbinding is gewoon niet meer van deze tijd. We kunnen er hier in het Westerkwartier nu wat aan doen, maar dan moet men zich wel melden bij één van de aanbieders. Het zou zonde zijn als dat niet gebeurt”.

Volgens Pastoor hebben zich er ook al inwoners gemeld die graag advies willen over de aanbieder, maar dat mag de gemeente niet geven. “Als gemeente mogen wij onze inwoners alleen informeren, toezicht houden en een vergunning verlenen”, vertelt de wethouder. “Voor advies moeten de inwoners bij de aanbieders zijn. Dat is in de Telecommunicatiewet bepaald. Wel doen wij een oproep aan onze inwoners om zich écht aan te melden bij één van de aanbieders”. Meer informatie over ‘snel internet in het buitengebied’ is te vinden op de website van de gemeente Westerkwartier. Voor het aanmelden van sneller internet wordt verwezen naar Rodin Broadband Groningen en Glasdraad, de aanbieders in de gemeente Westerkwartier.