Ongenode gast – Gastles De Borgh Zuidhorn

0
446

Tijd: 11:00 uur 
Datum: 13 november 2019
Plaats: Zuidhorn

ZUIDHORN – Het is woensdagochtend 11.00 uur als de ongenode gast zijn auto parkeert op het parkeerterrein bij het gemeentehuis in Zuidhorn. Ditmaal niet om een raadsvergadering of andere bijeenkomst van de gemeente bij te wonen, maar om een bezoekje te brengen aan OBS De Borgh in Zuidhorn, tegenover het gemeentehuis. En niet zomaar een bezoekje. Daar waar de ongenode gast normaliter luistert naar verschillende presentaties, mag hij vandaag zélf een presentatie geven, in de vorm van een gastles. Dit in het kader van de ‘Week van de Mediawijsheid’. Aangezien hij een beetje aan de late kant is -drukte op de weg- haast hij zich snel naar binnen.

Als de ongenode gast OBS De Borgh binnenloopt, wordt hij opgevangen door Lennart Wolthoff, de leerkracht waarmee de ongenode gast contact heeft gehad. “Ontzettend leuk dat je een gastles wilt geven”, zegt de leerkracht van groep 7 en 8. “Ik begeleid je naar de leerlingen, ze zitten al op je te wachten. Het is een grote groep van in totaal veertig kinderen. Maar dat kun je vast wel aan”, lacht Lennart. Als de ongenode gast binnenkomt, wordt hij hartelijk ontvangen door de aanwezige leerlingen. Ook schudt hij juf Ellen van Duinen de hand, die leerkracht is van de andere groep 7. Na een korte introductie door de juf, neemt de ongenode gast het woord. Hij vertelt allereerst iets over zichzelf, zijn werk als journalist en het bedrijf, Media Totaal Noord, waarvoor hij werkzaam is. Vervolgens komt het onderwerp ‘nepnieuws’ aan bod. Het onderwerp waar de leerlingen de afgelopen week veel over hebben geleerd, in het kader van de ‘Week van de Mediawijsheid’. De ongenode gast vertelt onder andere hoe hij in zijn werk omgaat met nepnieuws. Tot slot geeft hij een uitleg over het schrijven van een persbericht, want dat gaan de kinderen morgen doen. De tips en tricks van een journalist zijn hierbij natuurlijk van harte welkom.

Als de ongenode gast aan het einde van zijn verhaal is, stellen de leerlingen vele vragen. Onder andere vragen als ‘Wat vindt u het leukste om te doen?’, ‘Waarom bent u journalist geworden?’ en ‘Wat vindt u het minst leuk om te doen?’ komen aan bod. Na deze vragen te hebben beantwoord gaat een deel van de leerlingen aan de slag met het schrijven van het persbericht. Een persbericht over de komst van ‘de journalist van de Streekkrant’ en de ‘Week van de Mediawijsheid’. Het andere deel van de leerlingen gaat verder met de dagelijkse bezigheden: rekenen en taal. Voor vandaag houdt het hier op voor de ongenode gast. Vrijdag keert hij terug naar de school om het best geschreven persbericht uit te kiezen. Dit artikel komt vervolgens in de eerstvolgende Streekkrant te staan, wat de kinderen natuurlijk ontzettend gemotiveerd maakt.

Vrijdag, 15 november. De ongenode gast betreedt opnieuw OBS De Borgh in Zuidhorn, waar Lennart samen met leerlingen Amber Snip en Imke Pellenbarg zit te wachten. Ook stagiair Tobias Faber is hierbij aanwezig. “Goed dat je er bent”, zegt Lennart. “Er zijn een aantal kinderen die ook bezig waren met een persbericht, maar zij hebben het helaas niet op tijd afgekregen. Amber en Imke hebben samen een persbericht geschreven, die ze graag aan je willen laten zien”. En dat gebeurt dan ook. Wat blijkt? Beide dames hebben een fantastisch stuk geschreven! Een paar kleine aanpassingen en het persbericht kan mee in de Streekkrant van komende week. Iets waar de leerlingen uiteraard heel blij mee zijn! Na een laatste kop koffie vertrekt de ongenode gast weer. Hij zwaait nog even naar directrice Gerdien Wassenaar, waarna hij weer in de auto stapt. Terug naar kantoor.