“Geweld tegen vrouwen moet stoppen. Het is genoeg!”

0
102

Gemeente Westerkwartier kleurt oranje

STREEK – De gemeente Westerkwartier zegt NEE tegen geweld tegen vrouwen en sluit zich dit jaar aan bij de internationale campagne Orange the World. Sinds 25 november kleuren de gemeentehuizen op de verschillende locaties in gemeente Westerkwartier oranje. Vorige week maandag maakten verschillende vrouwelijke raadsleden een statement tegen geweld tegen vrouwen, door hun oranje handen op een doek te stempelen.

“Eén op de tien Nederlandse vrouwen is ooit in haar leven verkracht”, vertelt Geertje Veenstra, fractievoorzitter van het CDA in de gemeente Westerkwartier. “Eén op de vijf vrouwen is ooit mishandeld door een (ex)partner en meer dan driekwart van de vrouwen en meisjes maakt seksuele intimidatie mee. Het toenemend gebruik van internet en sociale media leidt ook tot nieuwe vormen van geweld en bedreiging. Een op de drie jonge vrouwen (18-29 jaar) maakte een vorm van cyberintimidatie mee. Met de wereldwijde Orange the World campagne wordt aandacht gevraagd voor de strijd tegen dit geweld en als groep politieke vrouwen uit het Westerkwartier willen we ook graag een statement maken. Het moet namelijk écht stoppen”.Veenstra is raadslid in de gemeente Westerkwartier en heeft daarnaast ruim zestien jaar ervaring als hulpverlener bij het Leger des Heils. In dit werk heeft ze regelmatig te maken gehad met geweld tegen vrouwen. “Het vervelende is dat vrouwen hier vaak niet over durven te praten”, laat Veenstra weten. “Niet alleen omdat ze bang zijn voor de dader, maar ook voor de gevolgen. Niet alleen voor henzelf, maar bijvoorbeeld in het geval het een bekende of partner betreft, juist voor hun kinderen of andere belangrijke personen in hun omgeving”. Geweld tegen vrouwen komt regelmatig voor, maar in veel gevallen is dat dus helemaal niet bekend, omdat men er niet over durft te praten. Daarnaast wordt het naar buiten treden met het probleem door slachtoffers vaak gezien als zwakte. “Mensen vinden daar iets van en er is angst om niet geloofd te worden”, gaat Veenstra verder. “Er rust een taboe op het thema geweld. De impact is daarom ook heel groot. Het bespreekbaar maken van deze impact vergt absolute moed en daadkracht. Vrouwen die ervoor uit durven komen dat ze slachtoffer zijn van geweld, zijn juist ontzettend sterk. En laten we wel wezen, wat ook de oorzaak is van boosheid, geweld mag hier nooit op volgen”.

Volgens Veenstra is er ook een groep vrouwen slachtoffer van geweld waarvan je niet verwacht dat ze er mee te maken hebben. Overal in Nederland, dus ook hier in het Westerkwartier. “Het zijn ook vrouwen die, naar buiten toe, het ‘prachtige leventje’ hebben”, legt Veenstra uit. “Maar een gepoetste voordeur hoeft niet altijd te betekenen dat het binnenshuis in orde is. In mijn werk heb ik het al regelmatig meegemaakt dat op een -zo lijkt het- normaal adres sprake is van geweld. Sindsdien loop ik ook niet meer door een dorp of straat en denk: ‘wat is dit een mooie straat’, maar denk ik ook: ‘wat voor verhalen spelen zich af achter de voordeuren?’” Vele mensen vragen zich wel eens af waarom de buitenwereld niet ingrijpt als zij geweld in een gezin vermoeden. Volgens Veenstra is dat niet zo gemakkelijk: “Bij volwassenen kan men niet zomaar ingrijpen, bij kinderen werkt dat anders omdat zij nog niet meerderjarig zijn. Als een vrouw wil dat de situatie stopt, dan moet zij hier zelf mee naar buiten komen. Dat is ontzettend lastig, maar is bijna de enige oplossing”.

Zoals Veenstra al aangaf, kan een vrouw er niet zomaar voor zorgen dat het geweld stopt. Het is een heel proces waar zij doorheen moet. “Het is in eerste instantie belangrijk dat de vrouw een persoon heeft waar zij onvoorwaardelijk bij terecht kan”, laat de hulpverlener weten. “Een persoon die ze honderd procent kan vertrouwen. Dat kan bijvoorbeeld een hulpverlener zijn. Die persoon kan haar niet zomaar redden, maar kan wel altijd naar haar verhalen luisteren. Erkenning voor de problematiek is erg belangrijk. Deze erkenning kan de keuze versterken om zelf ook het geweld te willen stoppen. Op deze manier weten de vrouwen ook dat ze niet alleen zijn”. Vrouwen die te maken hebben met geweld worstelen nogal eens met een schuldgevoel. Of ze zoeken naar een excuus voor het gedrag van de dader. “Maar een excuus voor geweld is er absoluut niet!”, gaat Veenstra verder. “De dader moet gestopt worden. Als vrouw zijnde moet je uit de situatie stappen. Dan stop je het niet alleen voor jezelf, maar, in het geval het een gezin betreft, ook voor je kinderen”.

De gemeenteraad en het college van de gemeente Westerkwartier willen zich hard maken voor geweld tegen vrouwen. Als start van de campagne werd vorige week het ‘Orange the World’ logo geprojecteerd op het gemeentehuis in Grootegast. “Daarnaast hebben we onze oranje handen op een groot canvas doek gezet”, laat Veenstra weten. “Het is een ‘stop’ teken. Stop geweld tegen vrouwen. Het is genoeg. Wij kunnen het niet oplossen, maar hiermee willen we als politieke vrouwen wel een statement maken”.