Ongenode gast – Ingebruikname deeldienstauto’s

0
304

Tijd: 12:00 uur 
Datum: 28 november 2019 
Plaats: Grootegast  

GROOTEGAST – Het is donderdagochtend rond 11.45 uur als de ongenode gast de voormalig raadzaal in Grootegast uitloopt, waar hij net een persbijeenkomst van de gemeente Westerkwartier heeft bijgewoond. Normaliter moet de ongenode gast wel een kwartiertje rijden om op de plaats van bestemming te lopen, maar ditmaal is het letterlijk vijf meter lopen. In de hal van het gemeentehuis wordt namelijk de pilot van de deeldienstauto’s van de gemeente Westerkwartier gestart. Iets wat de ongenode gast natuurlijk niet wil missen.

Samen met Joost Tanasale, communicatieadviseur van de gemeente, loopt de ongenode gast naar de plaats van het heugelijke moment toe. “Ik zou straks ook wel in zo’n deeldienstauto willen rijden”, lacht Joost. “Wellicht dat dat mogelijk is. Zal ik straks gelijk even vragen”. In de hal van het gemeentehuis hebben zich inmiddels een hoop mensen verzameld, waar wethouder Hielke Westra de aanwezigen welkom heet. “Vandaag mogen we starten met een bijzonder experiment”, laat de wethouder weten. “Het inzetten van zeven deeldienstauto’s is een mooie pilot hier in onze gemeente. Door het in gebruik nemen van deeldienstauto’s, die tevens elektrisch rijden, staat de auto veel minder vaak stil. Ideaal natuurlijk. Komende maand kunnen een aantal inwoners en medewerkers gebruik maken van deze auto’s. Het is de bedoeling dat vanaf 1 januari alle inwoners van het Westerkwartier de auto kunnen reserveren”.

De inwoners die in december meedoen aan de pilot, de zogenoemde early adapters, kunnen hun auto reserveren via MobiNoord. “Het is echt een geweldige uitving”, vertelt Han-Paul van Westing van MobiNoord. “De deeldienstauto’s zijn niet van één persoon, maar zijn flexibel in gebruik. Op de app kunnen mensen zien of en waar een auto beschikbaar is. We starten deze maand een pilot met de gemeente Westerkwartier en ik ben heel benieuwd hoe het gaat bevallen”. Na een technische uitleg over de deeldienstauto’s verplaatsen de inwoners en medewerkers van de gemeente zich naar buiten, waar de deeldienstauto’s in gebruik kunnen worden genomen. Ook burgemeester Ard van der Tuuk en wethouder Geertje Dijkstra-Jacobi zijn aandachtig toeschouwer van de ingebruikname. “Het is een heel mooi concept”, zegt de burgemeester. “Geweldig dat dat hier in het Westerkwartier geïntroduceerd wordt”. 

Na wederom een korte uitleg over het gebruik van de auto’s –sommigen rijden voor het eerst elektrisch- stappen de inwoners en medewerkers van de gemeente in. Onder andere wethouder Bert Nederveen zit in één van de auto’s. Niet achter het stuur, maar hij neemt ‘veilig’ plaats op de passagiersstoel. Wie wel achter het stuur zit, is Niels de Rooij. De medewerker van de Groninger Energiekoepel en voormalig inwoner van Zuidhorn rijdt keurig weg achter de wethouder aan. Het leidt tot een luid applaus van het aanwezige publiek, dat zich voor het gemeentehuis heeft verzameld. Na een klein rondje keren de early adapters weer terug. Het college van de gemeente kijkt uit naar een mooi project. “Het is een spannend traject, maar we zijn er heel enthousiast over”, laat wethouder Westra weten. “Het is een mooie combinatie van duurzame mobiliteit. In totaal zijn er zeven auto’s voor de pilot, die op alle gemeentelijke locaties in het Westerkwartier staan”. Inwoners die meer informatie willen over de ingebruikname van de deeldienstauto’s kunnen de app van MobiNoord downloaden.