CMV Oranje leeft toe naar 100-jarig jubileum

0
100

“We hebben een prachtige muziekcultuur hier in het Westerkwartier”

GROOTEGAST – Op 5 februari 2020 bestaat de Christelijke Muziekvereniging Oranje uit Grootegast maar liefst 100 jaar. De komende maanden leeft de muziekvereniging toe naar dit fantastische jubileum. “In januari trappen we het feestseizoen af”, vertelt voorzitter Lourens Kuipers. “En in februari hebben we een groot optreden met onze verschillende orkesten, in samenwerking met SW!TCH. Maar ook na februari staan er nog genoeg activiteiten op het programma, met als hoogtepunt het reünieconcert op 27 juni. Dat belooft echt een groot spektakel te worden”.

CMV Oranje is opgericht op 5 februari 1920. Inwoners van Grootegast kwamen erachter dat men in het dorp behoefte had om hun muzikale kwaliteit tot uiting wilde brengen. “In de buurdorpen Grijpskerk en Sebaldeburen kon dit namelijk al wel”, vertelt Kuipers. “Zodoende werd harmonie Oranje opgericht. In 1924 deed het orkest mee aan het eerste concours”. Vanaf de jaren ’30 kende Oranje een opleving. Onder de dirigerende hand van Van de Helm promoveerde Oranje naar de ereafdeling, maar daarna volgden diverse tegenslagen, zoals een afname van het ledenaantal en een tijdelijke stop van activiteiten. “De wat oudere leden zijn op dit moment druk bezig om hier meer informatie over te verkrijgen”, vertelt Kuipers. “Wat we wel weten, is dat we zo’n twintig jaar geleden een nieuwe opmars begonnen”. En die opmars is zeer zeker zichtbaar. Momenteel heeft CMV Oranje namelijk verschillende orkesten. Een A-, B- en kinderorkest. Jaarlijks geven de orkesten diverse optredens en doen ze mee aan verschillende concoursen en wedstrijden. Daar waar het A-orkest zo’n 25 jaar geleden op een wat lager niveau uitkwam, speelt het momenteel in de Eerste Divisie. “Dat is het op één na hoogste niveau van Nederland”, gaat Kuipers verder. “In 2017 zijn we zelfs Wereldkampioen geworden. Een fantastisch resultaat natuurlijk. De komende jaren hopen we onze opmars vanzelfsprekend voort te zetten”.

CMV Oranje kent in MFA Grootegast haar thuisbasis. Samen met de plaatselijke voetbalvereniging en Stichting Muziekonderwijs Grootegast is het daar gevestigd. “Wekelijks zijn onze muzikanten hier aanwezig om te repeteren”, legt Kuipers uit. “Gemiddeld zo’n één keer per week, maar in de aanloop naar een concert zo’n twee à drie keer. We zijn een redelijk jonge vereniging, waar de gemiddelde leeftijd rond de 25 jaar ligt. Hierdoor hebben we nog een mooie, gezonde toekomst voor ons”. En die jonge vereniging wordt komende jaren wellicht nóg wat jonger. Sinds kort is de muziekvereniging namelijk gestart met verschillende jeugdprojecten op diverse scholen in de regio. “Hiermee willen we de jeugd meer betrekken bij het muziek maken”, gaat Kuipers verder. “Met deze projecten willen we kinderen bovendien de kans geven om kennis te maken met muziek. Hoe laten we hen zien dat muziek maken leuk is? Daar zijn we nu volop mee bezig”. Naast alleen een muziekvereniging te zijn, is CMV Oranje hiermee ook maatschappelijk betrokken. Door projecten op scholen aan te bieden, speelt het in op de wensen van zowel de scholen als de kinderen.

De muziekvereniging maakt op dit moment een fantastische ontwikkeling door en is hard op weg om verder te groeien. “Het gaat momenteel hartstikke goed en dat proberen we ook naar de buitenwereld uit te stralen”, laat de voorzitter weten. “Men beseft soms niet wat voor mooie muziekcultuur we hier in Grootegast en het Westerkwartier hebben. Door meer naar buiten te treden willen we dat laten zien. Deze muzikale kwaliteit moeten we zien te waarborgen”. Het 100-jarig jubileum is een mooie aangelegenheid voor de muziekvereniging om haar talenten te kunnen laten zien. Hier leeft het dan ook ontzettend naar toe. “Hoe het volledige programma er precies uitziet, weten we nog niet”, gaat Kuipers verder. “Maar het grote concert met SW!TCH op 28 februari en het reünieconcert op 27 juni, waarbij ook een bekende artiest aanwezig zal zijn, staan in ieder geval vast. Deze data kan men alvast in de agenda noteren”.