Kleintje Cultuur – Erwin Stienstra

0
294

“Kunst is voor mij een taal; een manier van communiceren”

ZOUTKAMP – Vele kunstenaars dromen ervan: een atelier aan huis. Erwin Stienstra uit Zoutkamp heeft het. En laat het dan ook nog eens op een prachtige locatie zijn in een fantastisch dorp, waar de rust en kunst op geweldige wijze gecombineerd kunnen worden. “Ik ben ook zeker blij met mijn huidige plekje”, lacht Stienstra. “Ik woon hier inmiddels twee jaar en soms doe ik in de weekenden mijn atelier open voor publiek. Op deze manier kunnen inwoners en andere belangstellenden ook zien wat ik hier dagelijks doe”. In zijn atelier, en tevens galerie, is de kunstenaar veelal bezig met abstract-minimalisme. Maar ook pop-art komt er aan bod. Zijn prachtige werk is absoluut een toevoeging voor het dorp.

“Het is best bijzonder dat ik zo in Zoutkamp ben terechtgekomen”, begint Stienstra. “Ik ben geboren in Drachten en ben opgegroeid in Slochteren. In mijn leven heb ik op zoveel verschillende plekken gewoond. Van Zwolle tot in Thailand en van Groningen tot in Frankrijk. Zo’n twee jaar geleden ben ik dus in Zoutkamp neergestreken en ik vind het fantastisch om hier te zijn”. Waar vele kunstenaars al op jonge leeftijd verknocht zijn aan kunst, was dat voor Stienstra niet het geval. Pas op 21-jarige leeftijd kwam hij met kunst in aanraking. “Toen ik studeerde, had ik een buurvrouw in Groningen die kunstenares was”, gaat de geboren Drachtenaar verder. “Ik nam een kijkje bij haar werkzaamheden en raakte erg geïnteresseerd. Ik vond het sfeertje ook heel erg fijn. Lekker met een wijntje zaten we op een gegeven moment samen te filosoferen over kunst. Heerlijk was dat”. In de jaren die volgden heeft Stienstra zich sterk ontwikkeld en vele kunstwerken gemaakt. Een studie op het gebied van kunst heeft de Drachtenaar nooit gedaan, maar zijn werken zijn zeer zeker van academisch niveau.

Stienstra is jaren geleden begonnen met het maken van pop-art, wat hij vooral deed bij een galerie in Amsterdam. Momenteel is hij voornamelijk bezig met het abstract-minimalisme. Met verschillende materialen, vormen en kleuren vervaardigt de kunstenaar de meest creatieve werken. “Ik vind het heerlijk om iets te maken wat echt raakt”, vertelt Stienstra. “Met het abstract-minimalisme heb je een stukje vrijheid en moet je heel creatief zijn. Dat vind ik juist het leuke ervan. Daarnaast is kunst voor mij een taal. Een manier van communiceren. Ik doe niets liever dan daarmee bezig zijn”. De Drachtenaar haalt zijn inspiratie voornamelijk uit het gebruik van pure materialen. Door deze materialen samen te voegen, komt Stienstra vervolgens tot een kunstwerk, waar hij een bepaald patroon van maakt. “Ik vind het ook heel interessant om ermee bezig te zijn”, gaat de kunstenaar verder. “Van te voren weet ik ook niet altijd precies wat ik ga maken. Het heeft eigenlijk ook geen betekenis. Het is uitdagend en men heeft er een eigen gevoel en emotie bij. Tijdens het werk denk ik wel eens: ‘wat maak ik nou eigenlijk?’. Maar achteraf zie je pas wat je daadwerkelijk gecreëerd hebt”.

In de toekomst wil de geboren Fries nog eens iets doen met meubelontwerp. Een nieuwe uitdaging, waar hij graag zijn passie in wil stoppen. “Maar verder wil ik gewoon lekker met kunst bezig blijven”, laat Stienstra weten. “Het moet geen lopendebandwerk worden. Het gaat bij mij om de kwaliteit van de kunst en niet om de kwantiteit. Ik blijf liever normaal en lekker nuchter”. En of de geboren Drachtenaar ooit nog weggaat uit Zoutkamp? “Dat weet ik nog niet”, lacht hij. “Mijn vriendin heeft hier ook net een huis gekocht, dus ik denk dat we hier de komende jaren nog wel even blijven. Ik heb mijn plekje hier gevonden en geniet elke dag weer van de fantastische mensen, de natuur en de rust. Heerlijk”. Tijdens Winter Welvaart Zoutkamp, op 14 en 15 december, is Stienstra zijn atelier geopend voor publiek. Belangstellenden kunnen tussen 12.00 en 17.00 uur een kijkje nemen.