Ongenode gast – Kerstmarkt Kringloopwinkel Pikulan

0
306

Tijd: 16:00 uur
Datum: 13 december 2019 
Plaats: Surhuisterveen

SURHUISTERVEEN – Het is vrijdagmiddag 16.00 uur als de ongenode gast het Friese dorp Surhuisterveen binnen komt rijden. Hij rijdt richting Kringloopwinkel Pikulan, waar deze namiddag en avond een heuse kerstmarkt plaatsvindt. Plek om de auto te parkeren is er niet rond de kringloopwinkel. Vandaar dat de ongenode gast even een rondje rijdt, om de auto vervolgens wat verderop te parkeren. Als de auto een plekje gekregen heeft, loopt de ongenode gast richting Pikulan, waar de stemming al opperbest is.

Bij binnenkomst wordt de ongenode gast ontvangen door Freeke Bouma. De vrijwilliger van de kringloopwinkel is volledig in Charles Dickens stijl verkleed. “Goedemiddag”, zegt ze. “Wilt u een kerstkransje?” Daar zegt de ongenode gast natuurlijk geen nee tegen. Hij pakt een heerlijk chocolaatje en loopt vervolgens langs de vele kraampjes die in de kringloopwinkel gepositioneerd staan. Eén van de vrijwilligers die achter een kraampje staat is Anita Hoogsteen. “Harstikke leuk dat je er bent”, zegt Anita. “Het is voor ons de eerste keer dat we een kerstmarkt organiseren op deze locatie. Jaren geleden hebben we een keer eerder een kerstmarkt georganiseerd, maar dat was nog in ons oude pand”.

Bij de verschillende kraampjes zijn een hoop accessoires, lekkernijen en hebbedingetjes verkrijgbaar. Onder andere diverse kerststukjes en sieraden komen voorbij. “De opbrengst van de kerstmarkt gaat naar Stichting Pikulan”, gaat Anita verder. “Deze stichting ondersteunt meerdere projecten in Indonesië”. Verderop staat vrijwilliger Popko de Vries met een kraampje waar overheerlijke snert, warme chocolademelk en thee wordt verkocht. “Het gaat heel goed tot nu toe”, laat Popko weten. “In totaal heb ik 50 liter snert gemaakt. Of het allemaal op komt, geen idee. Anders nemen we het gewoon weer mee naar huis”. Van het ‘snertkraampje’ schuift de ongenode gast een stukje op naar het kraampje van Femmie Hamstra. De vrijwilliger verkoopt van alles en nog wat. Van kaarten tot lampjes en van boeken tot kaarsen. “Ik heb een goede verkoop tot nu toe”, lacht Femmie. “Het gaat hartstikke leuk. Eigenlijk zouden we de kerstmarkt buiten houden, maar in verband met het slechte weer hebben we het verplaatst naar binnen”. En als je naar buiten kijkt, lijkt dat ook een verstandige keuze. Het waait ontzettend hard en het water komt met bakken uit de hemel.

Voordat mensen de kerstmarkt willen verlaten, moeten ze natuurlijk eerst even langs de kassa. Zo doet ook de ongenode gast. Hier staan vrijwilligers Jannie Kooistra en Maaike de Groot af te rekenen met de verschillende bezoekers. “We hebben al een hoop klandizie gehad”, vertelt Jannie. “En daar gaat vast en zeker nog een hoop bijkomen. Om 19.00 uur komt een nieuwe groep vrijwilligers die ons dan aflossen”. Maaike vertelt: “Later vanmiddag komt ook de Kerstman nog, die de uitreiking doet van de kleurplatenwedstrijd die we eerder hebben gehouden. Uiteraard kan iedereen ook even met hem op de foto”. Zolang kan de ongenode gast helaas niet meer blijven. De volgende afspraak staat alweer te wachten. Bij de uitgang treft de ongenode gast meneer en mevrouw Postma. De vrijwilligers, die al jarenlang bij Pikulan betrokken zijn, hebben een kerstboom gekocht, die ze straks even bij huis moeten afleveren. “Die ligt nu nog in de kofferbak”, lacht meneer Postma. “We gaan zo maar op huis aan, om hem een mooi plekje te geven”. En dat brengt de ongenode gast ook op ideeën. Bij hem thuis staat de kerstboom nog niet en het zit er dik in dat die er dit weekend gaat komen. Even wat gezelligheid creëren!