Kleintje Cultuur – Attie Japenga

0
295

“Met schilderen kan ik mijn eigen grenzen steeds weer verleggen”

ZUIDHORN – Sinds 2014 is schilderen een van de grootste hobby’s van Attie Japenga. De inwoner van Zuidhorn ging bij Joke van der Vegt uit Den Horn cursussen volgen en die bevielen ontzettend goed. “Ik was op dat moment op zoek naar dingen die ik leuk vond om te doen”, vertelt Japenga. “Ik kwam de cursus van Joke tegen en werd gelijk enthousiast. Niet alleen het schilderen zag ik zitten, maar ook het sociale aspect leek me ontzettend leuk”. Nu, ruim vijf jaar later, is Japenga niet meer weg te denken bij de cursussen van Joke. In januari begint ze zelfs weer met een nieuwe serie lessen.

In 2014 voelde Japenga zich gelijk thuis bij de cursussen schilderen. “Ik was heel erg te spreken over hoe Joke mij begeleidde”, laat Japenga weten. “Ze stimuleerde me, leerde me veel en bovendien gebeurde dit alles in een gezellige sfeer. Daarnaast was ik ook helemaal gek van het schilderen. Ik vind het fantastisch dat je bij het schilderen je eigen grenzen kan verleggen. De moeilijkheidsgraad kun je steeds vergroten, waardoor elk werk weer een nieuwe uitdaging is”. De inwoner van Zuidhorn kwam er al vrij snel tijdens de cursussen achter wat ze het liefste schildert: dieren en landschappen. “Met deze onderwerpen heb ik het meeste”, gaat Japenga verder. “De afgelopen jaren heb ik al vele schilderijen gemaakt, maar het meest trots ben ik denk ik toch op een kalf dat ik heb geschilderd. Ook het schilderij ‘de Olanden’ vind ik fantastisch geworden. Deze twee zijn voor mij wel de mooiste schilderijen”.

Van schilders hoor je vaak dat werken nooit af zijn. Of dat voor Japenga ook zo is? “Je kunt altijd alles bijwerken ja”, lacht ze. “Maar op een gegeven moment moet je stoppen. Een schilderij heeft heel veel invalshoeken en elke dag kun je kijken met een andere bril. De kunst is ook om op het juiste moment te stoppen. Bij de cursussen van Joke heb ik dat ook geleerd”. Als je de werken van de Zuidhornse bekijkt, lijkt het alsof Japenga volop in de kunst actief is. Dat is echter niet het geval. “Het zijn echt alleen de cursussen die ik volg”, gaat Japenga verder. “Thuis schilder ik ook niet of nauwelijks. In een grijs verleden heb ik wel eens geaquarelleerd, maar dat mag ook geen naam hebben. Daarnaast ben ik een jaar of zeven met keramiek bezig geweest, maar dat is wel iets anders dan schilderen. Wel vond ik dat ook ontzettend leuk, maar op een gegeven moment haalde ik daar nog weinig voldoening uit”.

Die voldoening haalt Japenga momenteel nog zeker uit het schilderen. “Vooral dat ik mezelf elke keer weer kan uitdagen, vind ik fantastisch”, legt de inwoner van Zuidhorn uit. “Ik merk ook zeker dat er progressie in mijn werk zit. Ik groei echt in mijn werk, dat voelt natuurlijk ook heel erg fijn”. Daarnaast komt Japenga tijdens het schilderen tot rust. Hierdoor vergeet ze alles en kan ze zich volledig focussen op het schilderij. “Als ik thuis bezig ben, ben ik niet helemaal los”, gaat de Zuidhornse verder. “In de toekomst lijkt het me wel gaaf om een eigen atelier te hebben, maar dat is nu nog niet aan de orde. Bovendien wil ik later ook wat meer gaan doen met portretten. Dat vind ik op dit moment nog erg lastig, maar ik hoop dat ik daar komend jaar een start mee kan gaan maken. Gezichten maken is namelijk erg moeilijk. Een tijd geleden heb ik dit wel eens geprobeerd, maar dat schilderij vond ik niet goed gelukt. Ik ben ook zeker wel kritisch op mijn werken”.

In januari start er een nieuwe serie cursussen bij Joke, waarbij Japenga natuurlijk weer van de partij is. “Er is nog een landschap die ik af wil maken en daarnaast wil ik bezig met een ijsvogel”, glundert Japenga. “Daarnaast kijk ik ook weer uit naar de gezelligheid die er bij onze groep cursisten is. De combinatie van schilderen en het sociale contact vind ik fantastisch”.