Ongenode gast – Kerstzaalvoetbaltoernooi vv Zuidhorn

0
525

Wat: Kerstzaalvoetbaltoernooi vv Zuidhorn

Waar: Sporthal Quicksilver S, Zuidhorn

Wanneer: Maandag 23 december, 10:15 uur

ZUIDHORN – Het is maandagochtend rond 09.45 uur als de ongenode gast, samen met collega Erik Veenstra, de auto instapt richting Zuidhorn. Eerst nog even langs een 60-jarig huwelijk in Roden, waarna de auto geparkeerd wordt bij Sporthal Quicksilver S in Zuidhorn. Vandaag en morgen staat hier het Kerstzaalvoetbaltoernooi van de plaatselijke voetbalvereniging op het programma. Een jaarlijks toernooi, dat traditioneel vlak voor Kerst gehouden wordt. Een evenement dat elk jaar ook vele deelnemers en bezoekers trekt. Reden dus voor de ongenode gast om even een kijkje te nemen.

Bij binnenkomst zijn de JO16 en JO17 van vv Zuidhorn net bezig met hun laatste wedstrijdjes. Ook komen net de spelers van de teams JO10, JO11 en MO11 binnenlopen, die om 10.30 uur hun eerste duels mogen spelen. Als de ongenode gast langs het veld loopt, treft hij Simke Eding, buurtsportcoach in Zuidhorn. Zelfs in haar vakantie komt de Zuidhornse een kijkje nemen. “Mijn neefje speelt straks, dus vandaar dat ik er even ben”, lacht Simke. “Het is ook altijd wel gezellig hoor. De oudere jeugd is net klaar en over een paar minuten beginnen de jongere jeugdteams. Ik denk dat ik hier nog wel een paar uurtjes zit”. Niet veel later verzamelen alle kinderen zich op het veld, waar de teams worden ingedeeld. “Het leuke is dat alle teams, die op het veld met elkaar spelen, door elkaar worden gehusseld”, gaat Simke verder. “Hierdoor zijn er verschillende samenstellingen. Hartstikke leuk!”

Bij de indeling krijgen ook alle teams een naam. En niet zomaar een naam, maar van een land. Zo speelt Mats Balkema voor Turkije, mag Len Timmer uitkomen voor België en vertegenwoordigt Pepijn Verbree ons eigen Nederland. De organisatie van het Kerstzaalvoetbaltoernooi heeft ook dit jaar in ieder geval weer haar uiterste best gedaan om een fantastisch toernooi neer te zetten. Vele vrijwilligers zijn jaarlijks bij het evenement betrokken om het alle jeugdleden van de club naar de zin te maken. Na de bekendmaking van de indeling van de teams, neemt ‘Spanje’ het op tegen Turkije. Als de scheidsrechter op zijn fluitje blaast, begint de bal te rollen. De jongens doen hun uiterste best om een doelpunt te maken, maar dat gaat nog niet zo gemakkelijk. Steijn Pettinga en Jasper Wijma waren echter een aantal keren heel dichtbij.

Na de wedstrijd tussen Spanje en Turkije nemen Nederland en België het tegen elkaar op, staat Portugal-Italië nog op het programma en Zweden tegen Duitsland. Kyan Turksema, Julien Kuik, Enzo Frankenhuis en Lars Douma zijn zich al druk aan het voorbereiden, door de huidige wedstrijd, Turkije-Spanje, goed te analyseren. Fotograaf Erik Veenstra houdt het duel ook goed in de gaten, door met zijn fotocamera een aantal fraaie plaatjes te schieten. De ongenode gast zelf is de boel ook druk aan het observeren, maar daarnaast denkt hij ook alvast na over Kerst. Wat staat er komende dagen wel niet allemaal op de planning. Veel eten, drankjes en een hoop gezelligheid. “Maar geen vakantie hoor”, laat hij weten aan Simke. “Er moet wel gewoon een krant komen natuurlijk.

Na een half uurtje verlaten de ongenode gast en Erik de sporthal om terug te keren naar kantoor. Er staat tenslotte nog meer op het programma vandaag. “Plaatjes weer geschoten?”, vraagt organisator Klaas Huizenga. En daar reageert Erik positief op: “Je ziet het wel weer voorbij komen volgende week”. Klaas roept na: “Fijne feestdagen jongens!”. En uiteraard wensen we Klaas hetzelfde.