Ongenode gast – Carbidschieten

0
169

Tijd: 10:15 uur 
Datum: 31 december 2019 
Plaats: Niekerk/Doezum  

NIEKERK/DOEZUM – Het is dinsdagochtend 31 december 2019. Daar waar vele mensen, en vooral jongeren, lekker uitslapen en hun rust pakken voor de avond en nacht, werkt de ongenode gast deze ochtend vanaf 08.00 uur. Eerst even langs kantoor om te smullen van de overheerlijke oliebollen en vervolgens op pad om een kijkje te nemen bij het carbidschieten in de regio. Een leuke ochtendbesteding, want die keiharde knallen, daar houdt de ongenode gast ook wel van!

Het carbidschieten is natuurlijk een bekende traditie in Nederland. Alleen in het Westerkwartier al zijn er maar liefst 33 locaties waar er carbid geschoten mag worden. De ongenode gast heeft dus voldoende keus om ergens een kijkje te gaan nemen. Allereerst besluit hij om naar Niekerk te rijden, waar een groep jongeren vanaf 12.00 uur start met het schieten. Om 10.15 uur is Alwin Jonker druk bezig om de boel klaar te zetten. “Het is nu nog vrij rustig”, vertelt Alwin. “Maar om 12.00 uur verwachten we de eerste ballen weg te knallen”. Op het terrein aan de Smidhornerweg staan een grote legertent, een hoop pallets en de bekende melkbussen al klaar. Dit jaar hebben de jongeren een net neergezet, waar de ballen tegenaan geschoten worden. “Hierdoor hoeven we niet zo ver te lopen als we geschoten hebben”, lacht Alwin.

Ondertussen komt ook Gerard aangereden. Hij is de eigenaar van het stuk grond aan de Smidhornerweg waar de groep jongeren straks gaat carbidschieten. Ondertussen vertelt Alwin: “Al sinds ik in de box zit, wordt er op deze locatie carbid geschoten. Zelf ben ik er ook al een aantal jaren bij betrokken. Het is ontzettend gezellig en het spreekt eveneens een hoop mensen aan. Het is een soort ontmoetingsplaats. We hopen dat er straks dan ook weer vele mensen komen”. Alwin en Gerard voorspellen dat het een latertje kan gaan worden vandaag. “Als we klaar zijn met schieten, blijven we hier nog een tijd tot het vuur uit is”, gaat Alwin verder. “Nog even een drankje doen en dan vervolgens gezellig uitzitten bij de familie”.

Aangezien de ongenode gast redelijk op tijd staat, besluit hij om verder te rijden naar een nieuwe locatie. In Kornhorn is het schieten al begonnen en ook in Opende staan de melkbussen al klaar. De ongenode gast neemt echter nog een kijkje aan de Kaleweg in Doezum. Ook hier zijn de eerste ballen al uit de melkbussen geschoten. Als we aankomen rijden, worden we ontvangen door Leon Postma, een van de ‘carbidschieters’. “We doen dit nu voor het tweede jaar”, vertelt Leon. “Vorig jaar zijn we begonnen, omdat overal in het Westerkwartier bijna een locatie was waar carbid geschoten werd, maar nog niet in Doezum. Daar wilden wij verandering in brengen”. Leon doet het sinds vorig jaar samen met zijn broertje Kevin Postma. Samen hebben ze een hoop melkbussen klaargezet en staat er eveneens een ‘kroegje’, waar vrienden/bezoekers een hapje en een drankje kunnen nuttigen. “Vorig jaar waren er wel zo’n 80/85 man”, vertelt Kevin. “Ik denk dat dat vandaag ook wel weer kan gebeuren”.

Als de jongens de ballen in de melkbussen plaatsen en de eerste knallen volgen, loopt de ongenode gast even langs het gezellige ‘kroegje’ die de jongens in hebben gericht. Hier staan Iris, Lisanne en Suzanne inmiddels al een kop koffie te drinken. “Wil je ook een bakje?”, vraagt Suzanne. En daar zegt de ongenode gast natuurlijk geen nee tegen. “Ben je van de inspectie?”, is een van de volgende vragen van de dames. Maar nee. De ongenode gast zelf heeft weinig verstand van het carbidschieten. Als duidelijk is dat we van de Streekkrant zijn, zijn de meiden eveneens wat spraakzamer. “Het wordt een hele gezellige dag”, zegt Lisanne. Om 16.00 uur is er ook nog een optreden van Mark de Jong. Vele inwoners van Doezum zullen wel een kijkje komen nemen”.

En groot gelijk. Voor de ongenode gast staat nog een afspraak te wachten in Opende. Daarna mag hij verder met oliebollen eten, een alcoholisch drankje nuttigen en het nieuwe jaar in knallen.