Vrijwilligers kringloopwinkel Grootegast werken aan doorstart

0
114

“Het besluit om te sluiten is te snel en onvoldoende transparant genomen”

GROOTEGAST – In december van het afgelopen jaar werd bekend dat de Kringloopwinkel Abel Tasman in Grootegast ermee ging stoppen. De voornaamste reden hiervoor was een tekort aan vrijwilligers. Op 7 december werd de stekker er definitief uitgetrokken. Voor vele vrijwilligers van de kringloopwinkel kwam dit besluit van het bestuur als donderslag bij heldere hemel. Zij hadden namelijk graag doorgewild. De vrijwilligers laten het er daarom ook niet bij zitten en werken momenteel aan een doorstart. Zij zien voldoende perspectief om nog jarenlang door te gaan. Bovendien vinden ze dat er in Grootegast een plek moet zijn waar mensen met een kleine beurs leuke meubels en woonaccessoires kunnen kopen.

Begin december riep het bestuur van de Kringloopwinkel de vrijwilligers bijeen. Ze zag geen toekomst meer in de Kringloopwinkel en overwoog daarom om de deuren te sluiten. De vrijwilligers werden overvallen door dit snelle besluit en voelden zich met de rug tegen de muur staan. Van de ene op de andere dag werd de winkel gesloten en een dag later was op Facebook te lezen dat de deuren al definitief gesloten waren. “Dat is te snel en onvoldoende transparant gegaan,” vertelt Arend van Dijk. Samen met mede-vrijwilliger Jos Dolislager onderzoekt hij nu of een doorstart mogelijk is.

De eerste signalen zijn positief. Pandeigenaar Peter Poelman heeft aangegeven graag mee te willen denken over een nieuwe kringloopwinkel. Daarbij wordt ook gekeken naar andere panden in het dorp. Van Dijk: “Voor ons is het van belang dat we voldoende ruimte hebben zodat we ook meubels kunnen verkopen.” Wanneer de Kringloopwinkel weer open kan, is nog onduidelijk.

Om de Kringloopwinkel weer te kunnen openen is hulp van het voormalig bestuur nodig. Hoewel de deuren gesloten zijn, bestaat de stichting die de Kringloopwinkel beheert nog steeds. Dolislager: “We zijn in overleg met het bestuur en merken dat een deel daarvan graag door wil. Het zou daarom fijn zijn als de stichting overgedragen wordt aan een nieuw bestuur, dat dan een heropening gaat voorbereiden.” Wordt de stichting niet overgedragen aan een nieuw bestuur, dan is heropening waarschijnlijk kansloos. Er is dan simpelweg geen geld om de vaste lasten te betalen. Wat het huidige bestuur met het geld dat nog in kas zit wil doen is nog onbekend.

Hoewel de heropening nog zeker niet in kannen en kruiken is, merken de vrijwilligers wel veel enthousiasme om een doorstart te maken. Dolislager: “We worden aan alle kanten benaderd door mensen die ons willen helpen. Zowel als vrijwilliger in de winkel als bij het op poten zetten van een financiële administratie.” Ze roept daarom iedereen op om mee te denken over de toekomst van de kringloopwinkel. “Denk je dat je iets kunt betekenen, laat het dan vooral weten. Dat kan zijn voor een functie in het bestuur, maar ook als vrijwilliger voor één of twee dagdelen per week.” Reacties kunnen gemaild worden naar: j.dolislager@ziggo.nl

Of er een toekomst is voor de Kringloopwinkel in Grootegast is vooralsnog onduidelijk. Het voormalig bestuur wil voorlopig niet reageren op het proces. “Wij onthouden ons van al het commentaar, omdat dat is opgelegd door de advocaat die is ingeschakeld”, aldus Dieta Stokroos, voormalig bestuurslid van de kringloopwinkel.