Kleintje Cultuur – Reinier van den Berg

0
15

“Ik probeer mijzelf met alles wat ik doe steeds weer opnieuw uit te dagen”

ADUARD – Al jarenlang is Reinier van den Berg actief op het gebied van kunst. De inwoner van Aduard heeft ontzettend veel gedaan in zijn leven en houdt zich ook momenteel met van alles en nog wat bezig. In zijn huis in Aduard heeft de kunstenaar een schitterend atelier, waar veel van zijn werken te bewonderen zijn. “Ik vind alles wat ik doe echt ontzettend leuk”, laat hij weten. “Het is heel variërend. Ik kan ook niet zeggen dat ik het één leuker vind dan het andere. De variatie doet het hem met name”.

Van den Berg woont momenteel al zo’n dertien jaar in Aduard. Via kennissen is hij in zijn huidige woning terechtgekomen en daar heeft hij het fantastisch naar zijn zin. “Ik heb hier ruimte voor alles”, vertelt hij. “Ik ben hier ook helemaal op mijn plek. Beneden heb ik mijn eigen kantoor en boven mijn atelier. Heerlijk”. Van den Berg heeft grafische vormgeving gestudeerd aan de kunstacademie en hier heeft hij ook zijn werk van gemaakt. Tijdens zijn studie kwam hij ook (weer) in aanraking met tekenen en schilderen. “Dat vond ik toen hartstikke leuk”, gaat Van den Berg verder. “Maar dat heeft wel een geschiedenis. Als kind had ik van mijn ouders zo’n olieverf pakketje gekregen, waarmee ik kon schilderen. ‘Dat doe ik wel even’, dacht ik toen. Maar niet dus, want het was ontzettend moeilijk. Daarom heb ik dat al gauw aan de kant gelegd, maar op de kunstacademie kwam ik er toen dus opnieuw mee in aanraking”.

En dat was niet zo verkeerd voor de kunstenaar. Naast de grafische vormgeving, hetgeen waarvoor Van den Berg in eerste instantie de Kunstacademie ging doen, raakte hij dus ook verwikkeld in het tekenen en schilderen. “Toen ik klaar was met de studie ben ik gaan werken als grafisch vormgever bij verschillende bedrijven”, legt de inwoner van Aduard uit. “In mijn vrije tijd kon ik toen veel bezig met schilderen, waar ik ontzettend veel voldoening uithaalde”. Maar in 1987 kwam daar verandering in. In dat jaar begon Van den Berg namelijk voor zichzelf, waardoor het schilderen op een lager pitje kwam te staan. “Ik had op dat moment nog nauwelijks tijd voor andere dingen”, gaat hij verder. “Ik deed het eerst nog wel een beetje, maar het ging me niet echt meer naar de zin. Het begon te frustreren. Vandaar dat ik in die tijd een korte pauze heb gehad”.  

Maar inmiddels heeft Van den Berg het schilderen alweer geruime tijd opgepakt. En niet alleen dat, want de inwoner van Aduard doet nog veel meer. “Nu ik wat ouder word, is het ook wat rustiger wat betreft reclamewerk”, laat de kunstenaar weten. “Ik ben nu ook veel bezig met het maken van houtsnedes, zagerijen, objecten en beelden. Dat doe ik ook al geruime tijd hoor. Ik vind het heerlijk om iets creatiefs te bedenken en te realiseren. Die afwisseling die in de verschillende werkzaamheden zit, vind ik fantastisch”. Schilderijen, roerstaafjes, portretten, beelden, en objecten. Alles passeert bij Van den Berg de revue. Zo heeft hij onlangs nog het grote kunstwerk ontworpen dat inmiddels pronkt op de rotonde in Hoogkerk. “Kunst zit echt in mij”, laat Van den Berg weten. “Ik probeer mezelf met alles wat ik doe elke keer weer opnieuw uit te dagen. Steeds weer nieuwe dingen bedenken en dit realiseren. Dat vind ik echt geweldig”.

Wat de toekomst brengt voor Van den Berg, dat weet hij uiteraard nog niet. Het afgelopen jaar is de kunstenaar veel bezig geweest met het kunstwerk bij de rotonde in Hoogkerk en inmiddels gaat zijn aandacht veel uit naar de portretten waar hij mee bezig is. “Ik zie wel wat de toekomst brengt”, laat de kunstenaar weten. “Ik ga gewoon door waarmee ik bezig ben. Elke dag brengt weer een nieuwe uitdaging”.