Rutger Loer reist als cameraman door heel Nederland én buitenland

0
30

“Eerst keek ik naar haar op televisie en nu werk ik met haar samen”

ADUARD – Zo’n tien jaar geleden besteedden we in de Streekkrant aandacht aan Rutger Loer. De jonge (voormalig) inwoner van Aduard, destijds 15 jaar, was op dat moment druk bezig om zijn grootste droom in vervulling te laten gaan: cameraman worden. Loer studeerde op dat moment nog en deed veel (vrijwilligers)werk als fotograaf en cameraman. Nu, tien jaar later, staat zijn leven er heel anders voor. Inmiddels woont Loer in Hilversum en reist hij door heel Nederland voor zijn werk als cameraman. Echter is Loer ook nog wekelijks in Aduard te vinden, waar zijn ouders nog woonachtig te zijn. De Streekkrant ging met de cameraman in gesprek.

Een eenmalig uitstapje naar Hilversum maken voor het verhaal van Loer, dat zat er helaas niet in. De geboren Aduarder was lekker een paar dagen in zijn ouderlijk huis en kwam bij de Streekkrant langs op kantoor. Een grote, zelfverzekerde cameraman van 25 jaar oud. Dat was tien jaar geleden wel iets anders. Op dat moment ging de 15-jarige Loer nog naar school en liep hij stage. Daarnaast werkte hij als vrijwillig cameraman bij onder andere FC Groningen. “Er is behoorlijk wat veranderd ja”, lacht Loer. “Op mijn negentiende, vier jaar na het interview met de Streekkrant, ben ik afgestudeerd van mijn opleiding Fotografie aan de Friese Poort in Drachten. Op dat moment wist ik dat ik zo snel mogelijk aan het werk wilde in mijn vakgebied”. 

Loer heeft een mooie tijd gehad op de Friese Poort in Drachten. Hij deed iets wat bij hem paste, maar ook wist hij dat hij niet te lang in de schoolbanken wilde zitten. “Ik wilde het liefst gewoon de praktijkdingen doen”, vertelt Loer. “Foto’s maken en filmen. Dat was mijn passie. Ik weet nog heel goed dat ik me een keer ziek had gemeld, toen Koningin Maxima (destijds prinses) bij Zonnehuis Oostergast in Zuidhorn kwam. Ik wilde hier heel graag foto’s maken en dat ben ik toen dus ook gaan doen. Deze stuurde ik vervolgens door naar een organisatie, die de foto’s doorverkocht. Een dag later kwam ik op school en werd ik op kantoor geroepen door de directeur. ‘Je was gisteren niet ziek hé?’, vroeg hij me. En vervolgens legde hij de Telegraaf op het bureau, waar mijn foto op de voorpagina stond. Dat had ik zelf nog niets eens gezien. Ik vond het hartstikke gaaf om mijn eigen foto op deze manier terug te zien”.

Na zijn studie kon Loer niet direct werk vinden in zijn vakgebied. Zo kwam hij via de Makro terecht bij Sportcentrum Kardinge, waar hij bij beide bedrijven druk was met koken. “Ook een van mijn grote passies”, vertelt Loer. “Ondertussen deed ik ook nog gewoon mijn vrijwilligerswerk bij OOG TV, waar ik op mijn vijftiende al in was gerold”. En via OOG TV kwam Loer vervolgens in contact met iMedia, een filmproductiebedrijf in Rotterdam, dat werkte door heel Nederland. “Hier kon ik aan de slag als regisserend cameraman”, gaat de voormalig inwoner van Aduard verder. “Ik reisde door heel Nederland en maakte beelden voor verschillende televisieprogramma’s van RTL 4, zoals bijvoorbeeld Lifestyle Experience. Ik vond het super tof dat ik mijn eigen beelden ’s avonds terug kon zien op televisie”.

Na een mooie tijd bij iMedia kreeg Loer geen vast contract, waardoor hij verder moest kijken. Hij woonde op dat moment nog in Groningen en dacht eraan om ‘zijn provincie’ te verlaten. “Maar terwijl ik middenin het sollicitatieproces zat met een ander bedrijf, werd ik gebeld door iMedia”, vertelt Loer. “Ik kreeg toch een vast contract en heb toen nog een half jaar bij iMedia gezeten. Hierna ben ik naar een ander bedrijf gegaan en ben ik eveneens in Bussum gaan wonen”. Voor beide bedrijven heeft Loer verschillende projecten gedaan en ontzettend veel beelden geschoten. Zo is hij onder andere bij 6 Inside en Shownieuws geweest en heeft hij verschillende uitstapjes naar het buitenland gemaakt. “Met Robert ten Brink en Vivienne van den Assem ben ik naar België geweest, voor het programma ‘Je kent me toch schat’”, gaat Loer verder. “Dat was mijn eerste buitenlandse klus. Het was echt geweldig om dat te mogen doen. Maar ook de Nederlandse avonturen vind ik super. Zo waren de verkiezingen, waarbij ik live was bij de D66-fractie, ook heel bijzonder”.

Momenteel is Loer ook actief bij The Voice of Holland, de grootste zangtalentenjacht van Nederland. Hier is hij niet verantwoordelijk voor de beelden van de opnames zelf, maar bij alles wat er omheen gebeurt. “Bij vele backstage dingen ben ik aanwezig”, vertelt de Aduarder. “Het is heel lastig om er zo bij betrokken te raken. Je moet er echt tussenrollen en een goed netwerk hebben. Ik heb eerst  The Voice Kids gedaan en nu ben ik ontzettend blij dat ik bij The Voice of Holland ben. Ik hoop uiteraard steeds verder in het vak te groeien”. Het leven als cameraman is niet alleen maar hosanna. “Het zijn soms wel hele lange draaidagen”, gaat Loer verder. “Maar dat heb ik er allemaal voor over. Ik vind het fantastisch dat ik op zoveel verschillende plekken kom. Daarnaast is het geweldig dat mijn beelden op televisie komen, waar soms wel miljoenen mensen naar kijken. Bovendien vind ik het ook geweldig om samen te werken met grootheden. Neem bijvoorbeeld Wendy van Dijk. Eerst keek ik altijd naar haar op televisie en nu werk ik met haar samen”.

Afgelopen jaar heeft Loer twee buitenlandse reisjes mogen maken. Zo is hij met Kim Feenstra naar Ibiza geweest, waar hij een reality serie heeft gemaakt. Daarnaast is hij voor de Postcodeloterij naar Colombia en Curaçao geweest. “Met name die laatste reis was heel bijzonder”, legt de Aduarder uit. “Van te voren weet je niet wat je daar gaat aantreffen. Vol beveiliging reisden wij het land door. Duizenden mensen stonden langs de weg en probeerden onze deuren open te trekken. Gelukkig is dat niet gelukt”.

Uiteraard heeft ook Loer ambities. De jonge cameraman wil blijven groeien in het vak. “Toen ik nog in Groningen woonde, dacht ik altijd dat ik heel ver was”, vertelt Loer. “Maar toen ik in Hilversum kwam, merkte ik dat ik dat helemaal nog niet was. Ik wil uitblinken tussen andere cameramensen. Een van mijn grootste dromen is om ooit ‘Boer zoekt Vrouw’ te mogen filmen. Dat programma klopt perfect. Dat is ook heel anders dan een realityshow. Expeditie Robinson lijkt me ook echt geweldig, ook al schijnt dat wel heftig te zijn, gezien de omstandigheden. We gaan zien wat de toekomst brengt”. Hoewel Loer vaak in het westen van het land te vinden is, vergeet hij Aduard niet zo snel. “Hier in het noorden heb ik alles. Het gebied blijft me trekken. Wie weet dat ik hier in de nabije toekomst weer kom wonen”, aldus Loer.