Ongenode gast – Curringherveld

0
154

Tijd: 13:15 uur  
Datum: 16 januari 2020   
Plaats: Curringherveld, Kornhorn 

KORNHORN – Het is donderdagmiddag 13.15 uur als de ongenode gast zijn auto parkeert voor het Curringherveld in Kornhorn. Van ver hoort hij al een hoop stemmen het natuurgebied uitkomen. Als het goed is zijn het de leerlingen van de groepen 7 en 8 van De Groene Borg in Kornhorn. Regelmatig hebben de kinderen les in het Curringherveld en ook vandaag staan er weer een hoop buitenactiviteiten op het programma. Reden genoeg om het veld in te duiken en eens een kijkje te nemen bij wat er zich hier allemaal afspeelt.

Het is maar goed dat de ongenode gast vandaag zijn nieuwste schoenen niet heeft aangedaan. Door de modder loopt hij vanaf de straatkant het Curringherveld in en ontkomt hij er niet aan dat zijn zwart met witte schoenen een ander kleurtje krijgen. Maar dat heeft de ongenode gast er wel voor over. Het is echter wel even zoeken voor de ongenode gast, aangezien hij nog nooit zo ver het veld in is geweest. De Curringherschuur weet hij nog wel te vinden, maar waar de leerlingen zijn? Geen idee. Laten we juf en projectleider Theresia Jager maar even bellen en vragen waar de groep zich op dit moment bevindt. “Het is moeilijk uit te leggen”, lacht ze. “Waar ben jij nu?” Als we laten weten dat we bij de Curringherschuur staan, zegt Theresia: “Blijf daar maar staan, dan zorg ik dat iemand je ophaalt”.

En zo gebeurt dan ook. Nog geen twee minuten later komt Rudi, leerkracht van De Groene Borg, eraan gelopen. Hij begeleidt de ongenode gast naar de locatie waar de leerlingen zijn. Hier worden we hartelijk ontvangen door Jeroen Heindijk, de trainer van Natuurwijs. “Een project waarbij kinderen les krijgen in de natuur”, vertelt Jeroen. “In 2005 heeft Prinses Irene het initiatief genomen om dit te ontwikkelen. Het komt er eigenlijk op neer dat kinderen kunnen leren in een groene omgeving”. Theresia vult aan: “De Groene Borg besteedde al enkele jaren veel aandacht aan de natuur. Het buiten leren gaat de komende jaren een grote plek innemen in het onderwijsconcept van De Groene Borg. De school vindt deze manier van lesgeven erg belangrijk en hoopt dat ook andere scholen gebruik gaan maken van de opgebouwde expertise. Na de voorjaarsvakantie gaat elke groep 1 dag per maand naar het veld en gaan we het buitenleren in de nabije schoolomgeving verder ontwikkelen. Te denken valt dan aan reken, taal -en spellingslessen buiten. Maar ook de zaakvakken (geschiedenis, aardrijkskunde, techniek en natuurlijk biologie) komen aan bod”.

Terwijl we met de projectleiders in gesprek zijn, worden we gestoord door de kinderen die druk bezig zijn om materiaal te zoeken. Maar materiaal waarvoor? Dat willen de leerlingen de ongenode gast maar wat graag laten zien. Ze begeleiden ons door de bossen naar een prachtige boomhut. “Deze hebben we vandaag gemaakt”, vertelt Mike. “Eigenlijk gewoon een spelletje. Vanmorgen hebben we een bijenhotel gemaakt, het huis voor de bijen. En nu mogen we ons eigen huisje in de natuur maken”. Maar Mike doet het natuurlijk niet allemaal alleen. Hij krijgt hulp van zijn klasgenoten Henriëtte, Silke, Anna, Arnold en Roy. “Het is ontzettend leuk om te doen”, vertelt Silke. “En het is natuurlijk ook fantastisch om in de natuur te zijn. We leren dingen maken, maar doen ook spelletjes. We zijn hier al vanaf vanmorgen 08.45 uur dus we hebben al vele dingen gedaan”.

Aan de andere kant van het Curringherveld is een groep leerlingen bezig om een grote boomstronk uit een drooggelegde sloot te halen. Door samen te werken lukt het de kinderen om de stam van de grond te krijgen, maar in het enthousiasme krijgt de ongenode gast de boomstronk bijna op zich. Gelukkig kan Jeroen de stam net tegenhouden. De leerlingen weten dat dat niet nog eens moet gebeuren en doen gelijk iets voorzichtiger. “Het moet natuurlijk wel veilig blijven”, legt Theresia uit. “Vandaar dat we hier ook met drie volwassenen zijn. Het project waar we vandaag mee bezig zijn, is een pilot. Na de voorjaarsvakantie willen we de leerlingen laten starten met één dag per maand buiten les. Op deze manier kunnen leerlingen met hun eigen lijf ervaren hoe het in de natuur is”.

Als Jeroen en Theresia de leerlingen weer bij elkaar roepen, loopt de ongenode gast terug naar zijn auto. Nog een keer de modder trotseren en dan, voordat hij in de auto stapt, zijn schoenen uitkloppen. Modder op de redactie, dat moeten we natuurlijk niet hebben.