Kleintje Cultuur – Henk Bakker (Stichting Uit de Kunst Zuidhorn)

0
474

“Kunst maakt het leven mooier”

ZUIDHORN – In het jaar 2000 is Stichting Uit de Kunst Zuidhorn opgericht om de kunst in Zuidhorn en omstreken te stimuleren in de brede zin van het woord. Zo ondersteunt de stichting initiatieven van kunstenaars, maar speelt het ook een rol bij bijvoorbeeld theatrale- en muzikale voorstellingen. Sinds juli 2019 is Henk Bakker, voormalig wethouder in de gemeente Zuidhorn, voorzitter van stichting Uit de Kunst. “Het is ontzettend leuk om te doen”, vertelt Bakker. “Ik heb veel affiniteit met kunst en cultuur, dus deze functie is echt iets wat goed bij mij past”.

Een van de bekendste activiteiten die de stichting jaarlijks organiseert is de Kunst Etalage Route in Zuidhorn. Elk jaar in de maand september worden diverse kunstwerken opgehangen in de winkels van Zuidhorn. Dit heeft Uit de Kunst opgestart, samen met de Zakenkring Zuidhorn. “Op deze manier presenteren we kunst op een toegankelijke manier”, vertelt Bakker. “En bovendien zorgt het ook voor wat klandizie bij de winkels. Klanten zien de kunstwerken en willen dan maar wat graag even binnen kijken. Het leidt altijd tot leuke reacties. Daarnaast zorgt het voor wat reuring in het dorp. Verschillende kunstenaars doen altijd met veel plezier mee aan de Kunst Etalage Route”. Maar de stichting doet meer dan alleen de Kunst Etalage Route organiseren. Het ondersteunt kunstenaars en organisaties bij het vinden van fondsen voor activiteiten/werken op cultureel gebied. “Als men iets wil opstarten waar geld voor nodig is, helpen wij bij het proces. Zo zijn we onder andere betrokken bij het Offspring Festival”, aldus de voorzitter.

Zoals gezegd is Bakker in juli 2019 voorzitter geworden van stichting Uit de Kunst Zuidhorn. Een functie die ontzettend goed bij hem past. “Als wethouder cultuur in de voormalige gemeente Zuidhorn, ben ik veel in contact geweest met de stichting”, laat Bakker weten. “Ik ben onder andere gevraagd om de Kunst Etalage Route te openen en ook ben ik betrokken geweest bij de kunstbanken die in Zuidhorn staan. Toen de vorige voorzitter opstapte, en ik geen wethouder meer was, werd ik gevraagd om voorzitter te worden. Dat leek me wel wat!” En Bakker heeft zeker geen spijt van de beslissing. De voormalig wethouder heeft veel affiniteit met kunst en cultuur en vindt het fantastisch om bij verschillende projecten betrokken te zijn. “Het bevalt heel goed”, gaat Bakker verder. “Het bestuur van de stichting is geschikt en samen doen we goede contacten op in de kunstwereld. Het is ontzettend tof om te doen”.

Zelf is Bakker eigenlijk al zijn hele leven bezig met kunst en cultuur. De voorzitter heeft Culturele Wetenschappen gestudeerd op de Universiteit en is altijd geïnteresseerd geweest in de kunst- en culturele wereld. “Maar ik ben zelf nooit een praktisch uitvoerende kunstenaar geweest”, laat Bakker weten. “Na mijn studie kreeg ik een baan en ben ik eigenlijk niet bezig geweest om me iets eigen te maken. Ik heb wel eens gedichten geschreven, maar daar blijft het ook bij. Wel vind ik het mooi om dingen te bekijken en boeken te lezen. Kunst maakt het leven namelijk mooier. Het is stimulerend en het verrijkt je leven. Ik vind het daarom ook belangrijk om daar, door middel van de stichting, een rol in te spelen”.

Momenteel is Stichting Uit de Kunst Zuidhorn alweer druk bezig met de voorbereidingen voor de Kunst Etalage Route van dit jaar. “Het is een behoorlijke klus om dat allemaal te arrangeren”, vertelt Bakker. “Kunstenaars die mee willen doen, kunnen zich bij ons aanmelden en uit de aanmeldingen maken wij een selectie. Wij hopen natuurlijk dat er in de maand september weer vele kunstwerken in de winkelstraat van Zuidhorn hangen”.