Lauwers College Grijpskerk bezoekt Tweede Kamer

0
180

GRIJPSKERK – Ruim op tijd en bepakt met genoeg eten en een ID-kaart stapten leerlingen van klas 4 dinsdagochtend om 08.00 uur de bus in. Bestemming? De Tweede Kamer in Den Haag. Dat politiek een ‘ver-van-mijn bed-show’ is voor veel leerlingen staat vast. Logisch ook, wanneer je zelf nog niet stemgerechtigd bent en je alles wat je over politiek weet, leert vanuit de schoolboeken. Docenten van het Lauwers College in Grijpskerk vonden dat dit anders kon en dus werd er een excursie georganiseerd naar de Tweede Kamer in Den Haag.

Het programma waar de leerlingen aan deelnamen, heette ‘politiek in een dag’ en werd georganiseerd door de organisatie ProDemos. In dit programma wordt eerst de voorkennis getest doormiddel van een korte quiz. Aangezien deze leerlingen allemaal het vak maatschappijleer hebben gehad en nu het vak maatschappijkunde en/of economie volgen, ging dit hen glansrijk af. Andere onderdelen waar de leerlingen aan deelnamen waren een democratielab waarin leerlingen hun houding ten opzichte van de democratie onderzochten, debatteren over een politiek probleem, een binnenhofcheck en zelfs een heuse escaperoom, waarin de leerlingen standpunten moesten innemen over een maatschappelijk probleem. Tijdens elk onderdeel konden de leerlingen muntjes verdienen voor een ‘grote prijs’.

Een bezoek aan de publieke tribune van de Tweede Kamer mocht natuurlijk niet ontbreken tijdens deze dag. De leerlingen hadden verwacht veel actie en een stevig debat te zien in de Tweede Kamer, maar dit viel tegen. Zij zagen alleen dat er verschillende moties werden ingediend. Een kers op de spreekwoordelijke taart was toch wel dat één van de groepen een kort bezoek mocht brengen aan het Ministerie van Defensie, geregeld door een van de docenten. De school kijkt terug op een geweldige en leerzame dag.