Ongenode gast

0
669

Tijd: 13:30      
Datum: 4 februari 2020   
Plaats: Kornhorn

KORNHORN – Onlangs was de ongenode gast aanwezig in het Curringherveld, waar leerlingen van De Groene Borg uit Kornhorn les kregen middenin de natuur. Een ontzettend mooi project, wat ook een vervolg zou krijgen. Niet voor de leerlingen van De Groene Borg, maar voor directeuren van verschillende basisscholen uit de regio. De directeuren kunnen op deze manier ervaren wat ‘het onderwijs van de toekomst is’. Een project dat inmiddels bij De Groene Borg al van start is gegaan. En de ‘test’ met de directeuren staat vandaag, dinsdag 4 februari, op het programma. De ongenode gast wil hier natuurlijk maar wat graag bij zijn. Rond 13.15 uur parkeert hij zijn auto voor de ingang van het Curringherveld. Hij trekt zijn groene laarzen aan, want vieze schoenen en modder op de redactie zoals de vorige keer, dat moeten we natuurlijk niet hebben!

Gewapend met een notitieblok en een camera loopt de ongenode gast met zijn prachtige laarzen aan het Curringerveld in. Normaal gesproken draagt hij geen laarzen, dus het is zeker even wennen. Maar in dit geval heel verstandig. Aangezien het vanmorgen flink geregend heeft, is het gras behoorlijk nat en ligt er redelijk wat modder. Al vanaf een afstandje ziet de ongenode gast een grote groep mensen staan. Het blijken de directeuren van alle scholen van Quadraten in de regio te zijn. Ruim dertig man dus! Als de ongenode gast aan komt lopen, staan de directeuren in een cirkel in het natuurlandschap. Hierin herkent de ongenode gast ook Theresia Jager en Jeroen Heindijk. Eerstgenoemde is projectleider van het natuurproject, laatstgenoemde is trainer van Natuurwijs, de organisatie die het natuurproject verzorgt. Beide trof de ongenode gast ook afgelopen maand.

Na een korte uitleg worden de verschillende directeuren in groepjes gedeeld. Allen gaan gedurende twee uren verschillende opdrachtjes doen. Zo mag het groepje van Janneke Smid (Het Anker, Zuidhorn) en Martin Lobers (De Rietstek, Kommerzijl) allereerst boren. Niet zomaar boren, maar op zoek naar veen. “Het is een geschiedenis-, aardrijskunde- en rekenles in één”, vertelt Bernard Versloot, begeleider van de opdracht. “Het is een opdracht die leerlingen ook zouden kunnen doen. Het idee hierachter is dat je leert door middel van dingen te doen. Door een meter met je voetstappen te meten, heb je er namelijk veel meer een beeld bij dan wanneer je in een boek ziet wat een meter is”. De directeuren hebben het duidelijk naar hun zin. Er wordt een hoop gelachen en samengewerkt om de opdracht te voltooien.

Bij het groepje waar Theresia begeleider is, moeten de directeuren een woordslang maken. Onder andere Charlotte de Jong (De Windroos, Zuidhorn) waagt zich hieraan. “We moeten insecten zoeken en die letters vormen dan samen een woord”, aldus Charlotte. “Het is een heerlijke middag buiten. Het zet je aan het denken en je doet eigenlijk hetzelfde wat de leerlingen ook doen. Het is een prachtige vorm van onderwijs, middenin de natuur”. Van de woordslang loopt de ongenode gast verder naar Jeroen van Natuurwijs, waar de deelnemers moeten staan als een boom. Een beetje een spirituele oefening, waar de directeuren heerlijk tot rust kunnen komen. De laatste opdracht wordt gegeven door Olga Kooistra. Bij haar moeten de directeuren dieren determineren. “Hier wordt ICT verbonden met de natuur”, vertelt Olga. “De deelnemers krijgen een blad waarop ze een QR-code moeten scannen. Deze verwijst naar een determinatie en de directeuren moeten dan zoeken welk dier het is”. En dat doen de aanwezigen dan ook vol overgave. Het beste team had maar liefst zes van de tien dieren goed binnen een kwartier. Een knappe prestatie!

Terwijl de directeuren nog druk bezig zijn met de laatste opdrachtjes, loopt de ongenode gast het Curringherveld weer uit. In de auto wisselt hij de laarzen even om voor zijn ‘All Stars’, zodat hij weer fatsoenlijk op kantoor kan verschijnen.