Het Hooge Heem leerbedrijf voor verpleegkundigen

0
743

“Jongeren opleiden is pure noodzaak”

GROOTEGAST – Het vinden van goed en voldoende personeel in de zorg is bij vele instellingen en bedrijven een knelpunt. Tegen dat probleem loopt ook Het Hooge Heem al enkele jaren aan. Er is een groot personeelstekort in de zorg en er zijn eveneens weinig jongeren die opgeleid kunnen worden. “Maar dat is juist heel erg nodig”, vertelt Gerda Boersema, medewerker van Het Hooge Heem. “Jongeren opleiden is pure noodzaak. Dat zorgt ervoor dat wij in de toekomst goed en voldoende personeel hebben rondlopen en aan de zorg van onze bewoners kunnen voldoen”. Om die reden is het woonzorgcentrum in Grootegast onlangs gestart met een eigen praktijkopleiding voor eerstejaars verpleegkundigen, verzorgenden en speciale doelgroepen. Op 10 februari zijn de eerste studenten in Het Hooge Heem begonnen.

In twintig weken krijgen de studenten, die onder andere afkomstig zijn van het Noorderpoort, ROC Menso Altingh en Alfa College in Groningen, alles mee van de werkzaamheden die nodig zijn in Het Hooge Heem. Hierbij worden zij begeleid door Agnetha Lont (Oldekerk) en Truus van de Wier (Doezum), die onlangs hun diploma voor praktijkopleider hebben gehaald. “Het woonzorgcentrum wilde graag een leerbedrijf worden en daarvoor waren twee mensen nodig die de studenten gingen opleiden”, vertelt Agnetha. “Truus en ik waren hier al in dienst en zijn, naast onze andere werkzaamheden, de studie tot praktijkopleider gaan volgen. Begin deze maand hebben we hier onze diploma voor mogen ontvangen”. Het opleiden van studenten verpleegkunde lijkt helemaal nieuw voor Het Hooge Heem, maar dat is het zeker niet. Al jarenlang kunnen hogere jaars studenten stage lopen in Het Hooge Heem, maar dat is op andere wijze ingericht.

Op 10 februari is een groep van in totaal vijftien eerstejaars studenten verpleegkunde begonnen aan hun stage bij Het Hooge Heem. Een verplichte stage vanuit de scholen, waarmee de studenten kennismaken met het vak. “Het is best bijzonder dat Het Hooge Heem nu ook zo’n ‘leerbedrijf’ is waar deze studenten geplaatst worden”, vertelt Truus. “Wij zijn namelijk een relatief kleine zorginstelling. Het is dus best wel uniek dat we zoiets hier in Grootegast hebben”. Door het aanstellen van Agneta en Truus is het opleiden van studenten nu op een goede wijze geïmplementeerd in het woonzorgcentrum. “We willen de jeugd in Grootegast en omstreken opleiden”, gaat Truus verder. “Niet alleen voor hunzelf, maar ook voor Het Hooge Heem. Zoals Gerda al aangaf is het opleiden pure noodzaak. De kans is zeer groot dat wij momenteel onze eigen collega’s aan het opleiden zijn. Dat is ook nodig om het voortbestaan van Het Hooge Heem te kunnen garanderen. Als er in de toekomst namelijk niet voldoende personeel meer is, kunnen wij onze bewoners niet meer verzorgen en is het woonzorgcentrum genoodzaakt om haar deuren te sluiten”.

Maar zover wil Het Hooge Heem het natuurlijk niet laten komen. De stageperiode van de eerste groep studenten is inmiddels al enkele weken bezig en het gevoel tot nu toe is zeer positief. “Wij willen de studenten zo veel mogelijk aspecten van de zorg leren”, laat Agnetha weten. “De zorg is heel breed en bij ons mogen de studenten zoveel mogelijk dingen doen. Daarnaast willen we eveneens laten zien hoe mooi het vak wel niet is en hoe ze voor de ouderen moeten zorgen. Dat is ontzettend belangrijk”. Studenten opleiden en kennis laten maken met de zorg zijn de sleutelwoorden voor de twintig weken durende stageperiode. “We willen dat studenten het hele bedrijf goed leren kennen. Niet alleen de verpleging, maar de gehele organisatie. Daarnaast is het contact met de ouderen natuurlijk zeer belangrijk. Bij de introductie hebben we de studenten ook gelijk kennis laten maken met de bewoners. Op deze manier voelden ze zich ook gelijk welkom. Een bewoner zei toen ook: ‘Fantastisch dat jullie er zijn. Zonder jullie ben ik niks, want wie moet me anders verzorgen?’. En zo is het natuurlijk ook maar net”, aldus Agnetha.

De taak van Agnetha en Truus is om de studenten te begeleiden. Elke twee weken hebben ze individuele voortgangsgesprekken en daarnaast houden ze er korte lijntjes op na met de verzorgenden in opleiding. “Studenten krijgen hier goede kansen om zich te ontwikkelen”, vertelt Truus. “Na de twintig weken hebben ze een goed beeld van hoe het hier gaat en of de opleiding ook daadwerkelijk iets voor ze is. Ze leren hier de basisprincipes van het vak en krijgen met alle facetten te maken”. Agnetha vult aan: “Daarnaast vinden we het heel erg belangrijk dat de studenten zich welkom voelen en goed zicht hebben op de ouderen. In de afgelopen weken hebben we al ontdekt dat we te maken hebben met een groep die echt wil. Hierdoor krijgen ook wij extra energie”.

Terwijl Agnetha en Truus de studenten begeleiden, worden zij daarin weer gecoacht door Gerda, die al wat langer meeloopt als begeleider/coach. “De dames hebben onlangs hun diploma gehaald en dat hebben ze op fantastische wijze voor elkaar gekregen”, laat Gerda weten. “Ze zijn in staat om het gehele Hooge Heem mee te trekken. Ze hebben ontzettend veel energie en zijn een voorbeeld voor velen. Het Hooge Heem is heel erg blij met twee praktijkopleiders als deze en het dorp Grootegast mag op haar beurt weer blij zijn met een leerbedrijf als dit. We zijn er ontzettend trots op!”. De kersverse praktijkopleiders sluiten daarop aansluitend als volgt af: “Wij zijn dankbaar dat we deze kans van Het Hooge Heem hebben gekregen. Het is een blijk van waardering en vertrouwen in ons kunnen”.

De stageperiode van de huidige studenten in Het Hooge Heem duurt tot de zomervakantie.