Voklubol start met Senioren Volleybal in Oldehove

0
482

“Eén van de deelnemers raakte voor het eerst in 50 jaar weer een volleybal aan”

OLDEHOVE – Vorige week maandag vond de eerste training plaats van de senioren volleybalgroep van Voklubol in Oldehove. Het is de allereerste senioren volleybalgroep in Noord-Nederland en is een initiatief van Ed Wilschut. Om het volleybal voor deze groep wat plezieriger te maken heeft de initiatiefnemer de spelregels iets aangepast, vergelijkbaar met het Walking Football. Zo wordt er gespeeld op een klein veld van zeven bij negen meter, hangt het net op dameshoogte, moet men onderhands serveren en mogen de volleyballers niet springen. Op deze manier kunnen senioren op een prettige manier hun sport blijven uitoefenen.

Wilschut zelf beoefent de volleybalsport al een tijdje. Al jarenlang is hij actief als volleyballer en in 1984 kwam hij terecht bij Voklubol in Oldehove. “Naarmate ik ouder werd, heb ik veel oud-teamgenoten zien vertrekken”, vertelt Wilschut. “Hier lagen verschillende oorzaken aan ten grondslag. Zo had de één last van fysieke ongemakken en de andere vond het spelletje te snel gaan. ‘Dat moet toch anders kunnen’, dacht ik”. Die gedachte spookte lang door het hoofd van Wilschut. Toen hij twee jaar geleden een cursus volgde in Feerwerd, waar een filmpje werd getoond over bewegen en Walking Football, kwam hij op het idee van senioren volleybal. “Walking Football was zo’n groot succes en ik dacht: ‘Dat moet toch ook kunnen met volleybal?’. Vanaf toen begon alles te lopen”, aldus de initiatiefnemer.

Wilschut werkte zijn ideeën verder uit en legde vervolgens contact met twee veteranten uit Oldehove die vroeger gevolleybald hebben. Hen legde hij het idee voor en zij waren uiterst enthousiast. “Zij zijn als het ware ook de ambassadeurs van dit project”, laat Wilschut weten. “Zij zijn op pad gegaan en hebben een aantal oud-volleyballers gevraagd of het hen wat leek. In totaal zijn er nu dertien geïnteresseerden, die twee weken geleden mee hebben gedaan aan de try-out en nu wekelijks trainen in Sporthal de Kooi in Oldehove”. Tijdens de trainingen wordt er op een rustig tempo volleybal gespeeld. De les begint, zoals vanzelfsprekend, met een warming-up en vervolgens komen alle facetten van het volleybalspelletje aan bod. “Het is echt voor mensen die het gewone volleybal niet meer zien zitten”, gaat Wilschut verder. “Oud-volleyballers die om verschillende redenen de snelheid van het echte volleybal niet meer aan kunnen. Daar is deze groep heel geschikt voor”.

Het werd al even genoemd. De volleybalvereniging Voklubol uit Oldehove is de eerste vereniging in Noord-Nederland die een volleybalgroep voor senioren is gestart. Iets unieks, toch? “Ik heb mijn idee uiteraard ook neergelegd bij de Nevobo (Nederlandse Volleybalbond) en zij waren enthousiast over het initiatief, maar wilden er verder nog niets mee doen”, legt Wilschut uit. “Van hen begreep ik ook dat iets dergelijks toevallig ook in Tilburg wordt uitgeprobeerd onder de naam ‘no-jump volleybal’. Maar verder wordt er elders in Nederland, naar mijn weten, nog niets aan gedaan”. Uiteraard hoopt de initiatiefnemer dat het senioren volleybal groter wordt en uitgroeit tot een landelijk iets. “Dat zou natuurlijk helemaal fantastisch zijn”, glimlacht Wilschut. “De deelnemers hier in Oldehove zijn in ieder geval heel enthousiast. Mensen blijven langer sporten en bewegen is voor iedereen, ook voor senioren, heel erg belangrijk. Mensen die lang niet gevolleybald hebben, kunnen het op deze manier weer oppakken. Degene die het langst niet gevolleybald had, raakte zo’n twee weken geleden na vijftig jaar voor het eerst weer een volleybal aan”.

Inmiddels zijn er al twee trainingen geweest en de deelnemers van het senioren volleybal zijn zeer enthousiast over het spelletje. “Ik ben een groot voorstander van blijven bewegen en het is fantastisch dat we mensen zo weer aan de gang kunnen krijgen”, vertelt Wilschut. “De deelnemers vinden het echt schitterend. Het is ook wel grappig om te zien. Bij velen is de drive er wel om heel fanatiek te sporten, maar de motoriek is inmiddels wat minder. Doordat het allemaal wat trager is, kan iedereen gewoon meedoen. Het is mooi dat alle deelnemers zo enthousiast zijn”. Wilschut is zowel de initiatiefnemer als de trainer van de volleybalgroep voor senioren en vindt het zelf ook fantastisch om hiermee bezig te zijn. “Ik vind het belangrijk dat iedereen sport. Als de mensen genieten, dan geniet ik ook. Ik krijg er ontzettend veel energie van en het geeft mijzelf ook een heerlijk gevoel”, aldus Wilschut.

De volleybalgroep voor senioren traint elke maandag van 19.00 tot 20.00 uur in Sporthal de Kooi te Oldehove. Belangstellenden zijn van harte welkom om eens een kijkje te nemen en heerlijk mee te sporten. In verband met het coronavirus liggen de trainingen in ieder geval t/m 6 april stil.