Aduard 2000 alleen aan kop; De Lauwers wint in en van Noordbergum

Voetbaloverzicht

STREEK – Buitenpost speelde afgelopen zaterdag thuis tegen RKAV Volendam. De openingsfase was voor de Volendammers, maar na tien minuten spelen kwam de wedstrijd meer in evenwicht. Buitenpost rook twee keer nadrukkelijk aan de 1-0, maar beide keren was de doelman van Volendam een te grote sta-in-de-weg. Na rust creëerde Volendam een veldoverwicht en dat betaalde zich uit in de 0-1. Buitenpost bleek daarna niet bij machte om iets af te dwingen. Volendam drukte het overwicht met nog twee goals uit in de uiteindelijke 0-3 einduitslag.

’t Fean ’58 moest in de thuiswedstrijd tegen SC Veenwouden genoegen nemen met een 1-1 gelijkspel. Nadat ‘t Fean meerdere kansen op de openingsgoal niet benutte, sloeg Veenwouden na een half uur spelen vanuit een counter wel toe. Na rust reageerde Edwin Tabak attent op een voorzet van Raoul Dijkstra. De uitblinkende doelman van Veenwouden en de paal zorgden ervoor dat ’t Fean de eerste twee verliespunten van het seizoen incasseerde.

Zuidhorn kon in de thuiswedstrijd niet op volle oorlogssterkte aantreden tegen Kollum. In de eerste helft wist Zuidhorn uit een aantal kansen niet te scoren. Kollum scoorde na een minuut of tien wel en dat doelpunt bleek uiteindelijk voldoende voor de volle winst. Zuidhorn had in de tweede helft maar liefst zeventig procent balbezit, maar kwam niet tot echt grote kansen. Met één schamel puntje bezet Zuidhorn de twaalfde plaats op de ranglijst.

Fc. Grootegast liet zich al in het eerste kwartier van de wedstrijd in en tegen Anjum aftroeven. De energiek spelende Friezen kwamen na zestien minuten spelen op een 3-0 voorsprong te staan en had nauwelijks iets van de Grootegasters te duchten. In de tweede helft werd het spel van Fc. Grootegast wel wat beter. Mike Homan tekende de 3-1 aan, maar de overwinning van Anjum kwam geen moment in gevaar.

Aduard 2000 kreeg in de uitwedstrijd tegen Holwierde in de eerste helft maar moeilijk vat op de snelle aanvallers van de thuisclub en mocht van geluk spreken dat het bij rust met 2-2 gelijk stond. Na rust scoorde Holwierde de 3-2. Na wat omzettingen knokte Aduard zich terug in de wedstrijd en durfde daarbij te voetballen. De beloning volgde in de vorm van vier doelpunten en een overtuigende 3-6 zege. Komende zaterdag verdedigt Aduard thuis tegen FC Zuidlaren de koppositie in 3C.

Grijpskerk boekte na twee nederlagen de eerste overwinning in de nieuwe competitie. In beide verloren wedstrijden wist Grijpskerk geen enkele keer het net te vinden. Uit tegen SC Stadspark werd wel met scherp geschoten en kwam de ploeg tot een probleemloze 0-6 overwinning. De uitdaging is nu om deze lijn komende zaterdag in de thuiswedstrijd tegen Helpman door te trekken.

GSVV
leed de derde nederlaag op rij. In Driesum was VIOD de betere ploeg en bracht dat met een 6-2 overwinning ook in de score tot uitdrukking. Marco Kooistra scoorde voor zijn ploeg beide goals, maar de defensieve kwetsbaarheid van GSVV was te groot om een nederlaag af te wenden. Zaterdag volgt thuis tegen FC Birdaard een herkansing om van de hatelijke nul af te komen.

Opende speelde een soevereine wedstrijd tegen Friese Boys, dat op eigen terrein met 1-4 werd verslagen. Jarno Westerhof (twee keer) en Daan Vlastuin zorgden voor de 0-3 ruststand. In de tweede helft scoorde Friese Boys twee keer, waarvan één keer in eigen doel. Komende zaterdag speelt Opende thuis tegen Oostergo, dat eveneens op zes punten uit drie wedstrijden staat.

Niekerk kwam uit bij DVC Appingedam opnieuw tot een driepunter. Een eigen goal van Appingedam en één van Ger Ausma leidden tot de 0-2 voorsprong bij rust. Niekerk verzuimde de score verder uit te bouwen. Een gebrek aan scherpte leidde tien minuten voor tijd tot de aansluitingstreffer van Appingedam. Niekerk nam daarna het heft weer in handen en zag Jort Zuidersma kort voor tijd de 1-3 scoren en daarmee de verdiende zege veiligstellen.

Een door blessures zwaargehavend en daardoor verzwakt OKVC, ging thuis hard onderuit tegen ONR. Met speels gemak kwam de ploeg uit Roden binnen het halve uur op een 0-4 voorsprong te staan. Timon van der Helm scoorde voor rust nog wel tegen, maar in de tweede helft liep een oppermachtig ONR uit naar 1-7. OKVC speelt zaterdag als rode lantaarndrager in Niekerk tegen de gelijknamige koploper.

ASC ’75
verloor thuis van Drogeham. Zie voor een verslag van deze wedstrijd elders in deze krant.

De Lauwers
verraste met een 1-2 overwinning in en tegen Noordbergum, dat grote titelaspiraties heeft. De Lauwers miste drie basisspelers, maar trainer Tinus Huisman constateerde met genoegen dat hun vervangers een prima wedstrijd speelden. De gekozen en goed uitgevoerde tactiek leidde in de eerste helft tot drie of vier goede kansen, waaruit alleen Remco Stam wist te scoren. De 0-1 voorsprong in de rust werd halverwege de tweede helft via een gemakkelijk gegeven penalty tenietgedaan. Noordbergum ging daarna opportunistischer spelen om de 2-1 te forceren, maar kreeg het deksel op de neus toen Gert-Jan Verbruggen de 1-2 maakte. De Lauwers trok vervolgens met man en macht de overwinning over de streep.

Surhuisterveen kwam pas voor de tweede keer in actie. De uitwedstrijd tegen Suawoude eindige in een 0-3 overwinning. Geert Wim de Kleine had met twee doelpunten een groot aandeel in de overwinning. De derde goal werd gemaakt door Egbert Busman. Komende zaterdag speelt Surhuisterveen thuis de inhaalwedstrijd tegen Noordbergum. Deze wedstrijd uit de tweede speelronde werd eerder afgelast vanwege een aantal coronabesmettingen bij Noordbergum. Omdat beide ploegen bovenin mee willen doen, ligt de druk vooral bij Noordbergum, dat nog puntloos is.

Zeester stuurde TFS met een 5-2 nederlaag terug naar Drachtster Compagnie. De wedstrijd wal al bij rust beslist. Zeester kwam namelijk op een ruime 4-0 voorsprong te staan. In de tweede helft nam Zeester gas terug. TFS scoorde twee keer tegen, maar tussendoor scoorde Zeester de vijfde goal, waardoor de overwinning geen moment in gevaar kwam.

Ezinge
bood ondanks het gemis van een drietal sterkhouders het sterke en eveneens ongeslagen Corenos in Feerwerd goed partij. Na de 0-1 door Corenos, tekende Julian Kemkers voor de 1-1. Vlak voor rust werd een grote kans op de 2-1 door Ezinge gemist.  Na rust liep Corenos door goals uit standaardsituaties uit naar 1-3. Nick Rosema scoorde nog wel de aansluitingstreffer, maar daar bleef het bij. Komende zaterdag gaat Ezinge in Zeerijp op bezoek bij De Fivel, dat op een gedeelde tweede plaats staat.