Aduard 2000 krijgt OKVC niet op de knieën

|||||
||||| Foto: |||||

OLDEHOVE – In een vooral in de tweede helft meeslepend bekerduel, wist een strijdlustig OKVC tegenstander Aduard 2000 van een overwinning af te houden. In de eerste helft vielen er geen doelpunten. Aduard 2000 creëerde in de eerste helft wel een handvol doelrijpe kansen, maar hielp ze allemaal om zeep. Eén keer werd OKVC daarbij gered door de paal. Kort na rust opende Aduard de score, maar daarmee was de wedstrijd allerminst gespeeld. Nadat Leon Smits namens Aduard verzuimde om via een strafschop de score te verdubbelen, trof OKVC wel twee keer doel en moest Aduard zelfs in de achtervolging. Met het uiteindelijke 2-2 gelijkspel kreeg vooral OKVC loon naar werken.

Vanaf het eerste fluitsignaal toonde OKVC nauwelijks ontzag voor Aduard. Daar waar het kon werd door de thuisploeg de aanval gezocht. Trainer El Baroudi van OKVC verklaarde na afloop van de wedstrijd bewust voor deze tactiek te hebben gekozen: “Wij hebben geen ploeg om in te zakken als de tegenstander sterker is dan wij. Als wij inzakken, gaat het altijd mis. We hebben voorin de nodige snelheid en daarom spelen we offensief, waarbij we de ruimte achter de laatste linie van de tegenstander proberen te benutten”. El Baroudi beschikt met de op het oude nest teruggekeerde Jasper Ludema over een speler met een ongeëvenaarde traptechniek. Ludema speelt centraal achterin en weet met splijtende passes de snelle spelers voorin te lanceren. Vooral de behendige en snelle rechterspits Otis Mos was daarbij met afstand de gevaarlijkste aanvaller van OKVC. Door zoals gezegd in de eerste helft geen enkele kans te benutten, maakte Aduard het zichzelf erg lastig. Zo liet Leon Smits vanaf links een prima voorzet los, welke door Rick Kazemier na een snoekduik maar net over de deklat werd gekopt. Ook Lars Terpstra had na een prima aanval door het hart van de verdediging van OKVC de 0-1 op de schoen, maar hij zag zijn inzet op de paal eindigen. De eerste van de vier gele kaarten welke in de wedstrijd zouden vallen, werd na een grove charge op Leon Smits gegeven aan OKVC-verdediger Ruben Meijer. Meijer mocht daarbij niet mopperen over de kleur van de kaart. Ook OKVC zorgde in de eerste helft overigens wel voor dreiging, maar dat leidde tot minder grote kansen dan voor Aduard. Het was dan ook de thuisclub die met de 0-0 ruststand het meest tevreden kon zijn.

Met Klaas Cruiming op de plek van Patrick Bus, ging Aduard in de tweede helft op jacht naar de openingstreffer. Deze viel bijna aan de andere kant. Dion Dieleman kreeg een schietkans, maar zijn schot miste kracht en richting. Na acht minuten spelen in de tweede helft wist Rick Kazemier uit een voorzet van Lars Terpstra dan eindelijk van dichtbij de score te openen en Aduard op voorsprong te zetten. Kort daarna moest bij OKVC de geblesseerd geraakte Hendrik Zuidema vervangen worden door Nanning Pieltjes. In de 57e minuut kreeg Aduard een terechte strafschop toegekend, nadat Leon Smits binnen de zestien onderuit werd gehaald door Dion Dieleman. Deze actie leverde Dielema een gele kaart op. Smits nam de strafschop zelf, maar zag deze gekeerd worden door doelman Sivar Bosman, die bij de thuisclub de geblesseerde Marco van der Zijl verving. Bosman, normaal veldspeler, verdedigde ook los van de gestopte strafschop, zijn doel met verve. Zo bracht Bosman met een prima reflex redding op een inzet van Jorn Slagter, die halverwege de tweede helft tegen zijn oude club dacht te scoren. Het uitblijven van de 0-2 hield de hoop op een goed resultaat bij OKVC levend.

Na bijna een half uur spelen in de tweede helft brak Otis Mos weer eens gevaarlijk door de laatste linie van Aduard. Zijn inzet werd half geblokt, maar hij kon de bal daarna toch in het doel werken. OKVC kreeg geloof in een goed resultaat en kwam zes minuten later zowaar op voorsprong. Jasper Ludema bleef half struikelend in balbezit en werd daarna onreglementair gestuit. Dit leverde op ongeveer twintig meter van het vijandelijke doel een vrije trap op, waarvoor Ludema zich vanzelfsprekend zelf meldde. Met een weergaloze uithaal verdween de bal stijf in de linker kruising. De doelman van Aduard had op de uithaal geen enkel verweer. Met nog tien minuten op de klok kreeg OKVC met opnieuw Otis Mos in de hoofdrol een uitgelezen mogelijkheid op de 3-1. Aangespeeld door zijn broer Ennio en na een passeerbeweging ging Mos alleen op doelman Floris Star af. Daar waar Mos zelf had kunnen afronden legde hij de bal af op invaller Jari Smit, die niet adequaat genoeg reageerde en daarmee een verdediger van Aduard de kans gaf de schuiver te pareren. Vijf minuten voor tijd bleek ook Aduard met Klaas Cruiming een speler in huis te hebben, die in staat bleek om een vrije trap in een doelpunt om te zetten. De ingevallen verdediger schoot uit een vrije trap van afstand knap raak. Aduard kreeg daarna nog een kans om de wedstrijd alsnog winnend af te sluiten, maar deze werd niet verzilverd. De 2-2 eindstand werd door OKVC gevierd als een overwinning.

Trainer Edwin Prins van Aduard wees na afloop op het feit dat zijn ploeg in de eerste helft had verzuimd om afstand te nemen. Hij vond zijn ploeg daarnaast op momenten te slordig in de eindpass. Hij sprak van een leerzame wedstrijd, waarbij hij tevreden was over de veerkracht, welke zijn ploeg in de slotfase liet zien.