Aduard 2000 lijdt eerste nederlaag van de competitie

ADUARD – Na een sterke competitiestart, met drie opeenvolgende overwinningen, stond Aduard 2000 afgelopen zaterdag voor de opdracht om de koppositie in de 3e klasse C te verdedigen. Tegenstander daarbij was FC Zuidlaren, dat dit seizoen nog geen winstpartij kon bijschrijven. Aduard speelde duidelijk een mindere wedstrijd en haalde niet hetzelfde niveau als in de eerdere wedstrijden. Het leverde de brigade van trainer Edwin Prins de eerste competitienederlaag op. Zuidlaren trok na een 1-2 ruststand uiteindelijk met 2-4 aan het langste eind.

Nadat Aduard in de tweede minuut vanuit een hoekschop niet gevaarlijk wist te worden, was het vier minuten later aan de andere kant wel raak. Een goed genomen hoekschop werd door een speler van Zuidlaren van dichtbij in een doelpunt omgezet. Ook na de openingsgoal bleef Zuidlaren voor meer gevaar zorgen dan de thuisclub. Vooral de met rugnummer 11 spelende Jens van Rooijen van de gasten bleek daarbij een plaag voor de Aduarder verdediging. De snelle en behendige aanvaller wist met de bal aan de voet met prima passeerbewegingen keer op keer goed door te komen. Zijn voorzetten en schoten op doel leverden daarbij aanvankelijk nog niet het gewenste resultaat op, maar daar zou later in de wedstrijd verandering in komen.

Na een kwartier spelen kwam Aduard opeens op gelijke hoogte. Eindelijk was er sprake van een vloeiende aanval, waarbij de bal via Lars Terpstra en Leon Smits bij Rick Kazemier terecht kwam en die maakte van dichtbij de 1-1. De gelijkmaker bracht geen verbetering aan in het spel van Aduard en Zuidlaren bleef het betere van het spel houden. Kort voor rust zette opnieuw Van Rooijen vanaf de rechterflank een actie in, waarbij hij in de punt van het strafschopgebied middels een te late tackle werd neergehaald door Klaas Cruiming. Scheidsrechter Harmen van der Spoel twijfelde geen moment, floot terecht voor een strafschop en toonde Cruiming de gele kaart. De strafschop werd door Zuidlaren probleemloos omgezet in een 1-2 voorsprong. Tot de rust kwam er in de stand geen verandering meer.

Aduard liet in eerdere wedstrijden zien dat het vooral in de tweede helft door collectief en met veel inzet te spelen wedstrijden kan ombuigen en daar werd door het thuispubliek opnieuw op gehoopt. In de wedstrijd tegen Zuidlaren lukte dit echter niet. Zuidlaren kwam met de nodige vertraging, maar wel wat beter uit de kleedkamer dan de thuisclub. Aduard-trainer Edwin Prins wisselde in de loop van de tweede helft Guus Tichelaar voor Silphen Bolhuis, maar ook dat sorteerde niet veel effect. Zuidlaren kwam domweg meer aan voetballen toe dan de thuisclub. De 1-3 hing dan ook meer in de lucht dan de gelijkmaker en na een krap uur spelen viel die dan ook. Het was daarbij geen toeval dat deze van de voet van Jens van Rooijen kwam. Doelman Floris Star liet zich door een schijnbeweging verrassen, waarna Van Rooijen eenvoudig de 1-3 op het scorebord zette.

Hierna was het wachten op een soort van slotoffensief van Aduard. Hoewel van een offensief niet echt gesproken kon worden, liet Aduard toch in het laatste kwart van de wedstrijd beter spel zien, waarbij Remko Wierenga nog in het veld kwam voor Lars Terpstra. Door opnieuw een goal van spits Rick Kazemier werd de marge vervolgens tot één goal teruggebracht. Kazemier, die werd aangespeeld van Yvar van Oosten, draaide zich prima vrij en rondde beheerst af. Met nog ruim een kwartier op de klok was er opeens weer van alles mogelijk. Aduard werd nog wel enkele keren gevaarlijk, maar het speelde zonder echte overtuiging. De wedstrijd werd ook onvriendelijk en de scheidsrechter zag zich genoodzaakt om een aantal spelers een gele kaart te geven, die vooral voortkwamen uit frustratie. Ook trainer Ravenau van Zuidlaren kreeg geel, nadat hij voor de zoveelste keer luidruchtig commentaar leverde op de scheidsrechter. Het slotakkoord van de wedstrijd kwam op naam van uitblinker Van Rooijen, die zijn ploeg in de slotminuut van de officiële wedstrijd met zijn tweede goal van de wedstrijd in veilige haven loodste, door voor de 2-4 eindstand te zorgen.

Trainer Edwin Prins toonde zich na afloop teleurgesteld over het spel van zijn ploeg. Hij stelde dat het niet erg was om een keer te verliezen, maar hij had daarbij niet het Aduard gezien wat hij voor ogen heeft en waartoe de ploeg in staat is. Zijn ploeg staat nu met drie andere ploegen op een gedeelde eerste plaats en mag komende zaterdag in en tegen Noordwolde proberen de draad weer op te pakken en voor de vierde overwinning in vijf wedstrijden te gaan.

Man van de wedstrijd: Jens van Rooijen

Opstelling Aduard 2000: F. Star, Cruiming, Van Oosten, I. Kazemier, Linde, Terpstra (Wierenga), B. Star, Weening, Smits, R. Kazemier, Tichelaar (Bolhuis).