Aduard 2000: van boosheid naar blijheid

|
| Foto: |

Eerste overwinning paars-witten;  Daniel Temmingh matchwinner

MARUM - Aduard lag in de eerste helft in geslagen positie tegen streekgenoot SV Marum. De ploeg van Theo Mighelsen bundelde na een 1-0 achterstand in de tweede helft de krachten en sleepte vlak voor tijd zowaar de overwinning binnen. Matchwinner was de 19-jarige Daniel Temmingh.
Trainer Theo Migchelsen’s gezicht straalde na de kansloze eerste helft bepaald geen vrolijkheid uit. Hij uitte zijn ontevredenheid over zijn spelers. Na het laatste fluitsignaal omhelsde hij dezelfde  spelers en maakte een vreugdedans.  Marum-Aduard was duidelijk een wedstrijd met twee gezichten. Het grootste deel van de eerste helft was er maar één ploeg die voetbalde, het in de tweede klasse debuterende Marum, dat een grote kans kreeg via Wilco Elshof, die alleen voor doelman Klaas Cruiming opdook. De thuisclub kwam na twintig minuten verdiend op voorsprong. Aanleiding was een foute pass van Daniel Temmingh op het middenveld, die zomaar de bal in de voeten schoof van de tegenstander terwijl hij gewaarschuwd was. Marum kon vervolgens een aanval opzetten. Allard Gritter kopte een voorzet bij de tweede paal knap in: 1-0. Dezelfde speler raakte even later de lat. De ‘Auwerter’ achterhoede had geen vat op de voortdurend aandringende gastheren, die over veel voetballend vermogen beschikken.  Na een half uur kwam Aduard opnieuw goed weg doordat Elshof Cruiming verschalkte met een kopbal over hem heen. De bal kon net nog net voor de lijn worden weggehaald. Aanvallend had Aduard - dat een goalgetter als Matthijs van Beusekom miste- aanvankelijk niets in te brengen. Aan het eind van de eerste helft dan eindelijk dreiging van de kant van de paars-witten. De aanval werd opgezet door Eltjo Velting, die aan de zijkant Barteld Faber - vrijwel uit de wedstrijd gespeeld door Melle Kuipers-bediende. Danny Beerda  kon uit de voorzet meteen uithalen, maar raakte de bal verkeerd. Het was de eerste gelegenheid voor de gasten.  Voor het overige was de tegenstand povertjes. Aduard ging veel te slap te duels in, wat leidde tot een woede-uitbarsting van Migchelsen nadat Remco van Merode zich verbaal liet gelden.  “Je moet een kerel worden en niet steeds commentaar geven”. In de laatste minuten ontketende  Aduard zowaar een offensief.  Ondanks dat Aduard uit de schulp kroop peinsde Migchelsen. Hij had er terecht een hard hoofd in.
In de tweede helft was het Marum dat opnieuw fel van leer trok en voorkwam Cruiming (Cruiming is de voormalige back. Maar doordat de vaste doelmannen gestopt zijn en A-junior Niels Brouwer pas speelgerechtigd is staat Cruiming, die vroeger gekeept heeft, tussen de palen)  de 2-0 nadat Elshof weer op hem afkwam. Vervolgens ging Faber in de fout na een van zijn langdurige dribbels. Michgelsen kon het leed niet meer aanzien en greep hard in. Liefst drie spelers werden gewisseld, waaronder Faber. Het had eerst een averechts effect doordat Gritter 2-0 leek te scoren. Als een wonder ging de bal het doel niet in. Doordat meer doelpunten uitbleven- Marum wist vorige week het net vijf keer te vinden- rook Aduard kansen. Het werd een gelijkwaardige strijd. Aduard putte steeds meer moed en halverwege de tweede helft kwamen de gasten op gelijke hoogte. Een vrije bal van Velting werd doorgekopt, waarna Haye van der Werf van dichtbij kon intikken. Aduard werd met name gevaarlijk via Van der Werf en invaller Jeffrey Eggens, die steeds in stelling werd gebracht. Van der Werf lepelde bijna  de 1-2 binnen. In de laatste vijf minuten verklaarde het totaal uitgeraasde Marum - met slechts twee man op de bank- balbezit heilig tegenover een steeds feller aandringend Aduard dat de volle overtuiging had en aasde op de winst. En die overwinning kwam er. Na een dieptepass van Van der Ploeg kwam Temmingh in balbezit, ging langs zijn tegenstander en na een perfecte lob over de keeper werd de jongeling bedolven onder zijn ploeggenoten. De ontlading was enorm na de eerste overwinning. Vergeten was de matige inbreng van de jonge speler, die niet bepaald goed in de wedstrijd zat.  Al gold dat voor meerdere spelers.  De broodnodige overwinning geeft de paars-witte ploeg in ieder geval weer het nodige zelfvertrouwen.
MARUM -ADUARD 1-2 (1-0); Scoreverloop: 20. Allard Gritter 1-0, 65. Haye van der Werf 1-1, 90. Daniel Temmingh 2-1; Scheidsrechter Horst (Warffum); Gele kaart: Allard Gritter (Marum); Toeschouwers: 150
OPSTELLING ADUARD: Klaas Cruiming, Remco van Merode, Rik van Noord, Eltjo Velting, Arend Jan Linde (55. Jeffrey Eggens), Haye van der Werf, Kai Bellink, Gert Jan van der Ploeg, Daniel Temmingh, Danny Beerda (55. Gerben de Haan), Barteld Faber (55. Johan Brokaar)
STER VAN HET VELD: DANIEL TEMMINGH (ADUARD 2OOO). De ster straalde pas op het eind. Temmingh, een voorbeeldige speler, stond vandaag voor het eerst in de basis en moest duidelijk wennen. Hij maakte zijn fout in de eerste helft meer dan goed door Aduard de eerste drie punten te bezorgen.