Anita Kuizenga al 33 jaar het vriendelijke gezicht van de Aldi Zuidhorn

‘Behandel de ander zoals je zelf behandeld wil worden”

ZUIDHORN – Daar waar je in de supermarkten zelden langer dan een paar maanden wordt geholpen door dezelfde caissière zijn er uitzonderingen. Eén van die uitzonderingen is – en wie kent haar niet – de 55 jarige Anita Kuizenga. Misschien wel hét gezicht van de Aldi in Zuidhorn. En dat is ook niet zo gek, want zij helpt met haar vriendelijke glimlach de klanten al ruim 33 jaar! Nauwelijks voor te stellen in deze snelle tijden waar flexibele arbeidscontracten het nieuwe normaal zijn.
Anita is altijd in voor een praatje. Dat is eigenlijk in samenvatting wat het meest gehoorde argument is waarom mensen zo graag hun karretje achter de kassa van Anita schuiven. En daarmee is ook direct de belangrijkste reden genoemd waarom de Aduardster zo veel plezier haalt uit haar werk. “Ik vind het menselijke contact erg belangrijk. Daar haal ik veel plezier uit. Soms hoor ik wel eens dat mensen expres bij mij in de rij gaan staan. Dat is toch super leuk! Het contact met klanten en ook met collega’s is wat me echt een fijn gevoel geeft. Daar krijg ik een voldaan gevoel van en ik denk ook dat dit wel de kracht is waarom ik het al zo lang vol hou. Al heb ik maar één leuk gesprek, dan kom ik tevreden thuis.”

Daar waar ambitie en klimmen op de maatschappelijke ladder tegenwoordig vet gedrukt staan in de maatschappelijk Dikke Van Dalen is dat voor Anita vooral het woord tevredenheid. “Ik ben op mijn 22e jaar begonnen bij de Aldi in Groningen en al snel overgeplaatst naar Zuidhorn. Ik had het er naar mijn zin al was het best moeilijk. Ik begon er in een tijd waarin we honderden codes uit ons hoofd moesten leren. Daar had ik in het begin best moeite mee, maar uiteindelijk lukte het prima.” Om er met een glimlach aan toe te voegen: “Soms mis ik ze zelfs en vind ik dat scannen maar saai, maar het geeft we wel weer wat meer tijd om even met klanten te praten. Dat is dan wel weer positief. Ik heb het naar mijn zin, dus heb ik zoiets van: waarom zou ik iets anders gaan doen wanneer ik blij en tevreden ben met mijn werk?”

Anita heeft wel een idee waarom klanten graag in haar rij aanschuiven. ‘Ik ben heel snel,” lacht ze. “Maar ik denk ook dat ik de klanten behandel zoals ik zelf behandeld wil worden. Gewoon vriendelijk. Even een vraag stellen of luisteren. Dat voelen mensen denk ik. Verder weet ik het ook niet. Ik ben gewoon mezelf. Of ik wel eens ruzie heb gehad in al die jaren? Eén keertje, en dat is nog niet zo lang geleden. Ik droeg mijn mondkapje onder mijn neus. Daar heb ik hele goede redenen voor. Ik word heel benauwd van die mondkap. Vergeet niet dat een klant een mondkapje alleen op heeft als hij zijn boodschappen doet, maar van ons wordt het de hele dag verwacht. Voor mijn gezondheid is dat niet goed en ik heb er echt last van. Die man sprak me daar op een behoorlijk boze toon op aan. Dat schoot me echt even in het verkeerde keelgat. Ik wil het niet echt ruzie noemen, maar het werd geen gezellig gesprek. Toen dacht ik wel, er is meer in het leven dan alleen geen corona krijgen. Mijn gezondheid doet er ook toe. Maar verder kan ik me eigenlijk geen vervelende toestanden met klanten herinneren.”

Niet alleen voor de mensen, maar ook voor het bedrijf is Anita een goede. In haar hele carrière maar één periode ziek geweest. Vakken vullen of toiletten schoonmaken als er weinig klanten in de winkel zijn? Voor Anita is het allemaal geen probleem. Maar niet alleen heeft het bedrijf veel aan haar medewerkster te danken, andersom is dat ook zo. “Op een dag rekende een man aan mijn kassa af en die verscheen daarna best vaak. Opvallend vaak. En niet lang daarna kreeg ik op mijn computer een berichtje van diezelfde man.” De glimlach maakt nu plaats voor een schaterlach: “Om een lang verhaal kort te maken, ik ben inmiddels al bijna 12 jaar getrouwd met die man en die had ik natuurlijk nooit ontmoet als ik eerder weg was gegaan bij de Aldi.” De Aldi en Anita op weg naar de 35 jaar en onlosmakelijk (in de echt) met elkaar verbonden. Het geheim? Heel simpel maar zo doeltreffend: behandel de ander zoals je zelf behandeld wil worden. Succes verzekerd.