ASC ’75 erkent meerdere in vv Westerkwartier

||
|| Foto: ||

AUGUSTINUSGA – Na de overwinning in en tegen Suawoude in de eerste competitieronde, trad ASC ’75 afgelopen zaterdag op eigen veld aan tegen vv Westerkwartier. Van de fusieclub uit de dorpen Boerakker en Niebert wordt verwacht dat zij ook dit seizoen minimaal weer in de subtop van de 5e klasse C zullen eindigen. Ten aanzien van ASC ’75 liggen de verwachtingen minder hoog, maar de nieuwe trainer Arend de Boer hoopt wel met een andere manier van spelen tot resultaat te komen en daardoor de grauwe middenmoot te ontstijgen. ASC ’75 wist zaterdag dankzij een positieve spelopvatting veel kansen te creëren, maar benutte daarvan slechts één. Tegenstander vv Westerkwartier creëerde ook veel kansen, maar ging daar een stuk effectiever mee om. Het werd in een levendige wedstrijd uiteindelijk 1-4 voor de bezoekers.

Duel van de gemiste kansen in Augustinusga

Arend de Boer kon wegens blessures niet beschikken over een handvol spelers, terwijl ook Jan Jaap Huizenga wegens zijn werkzaamheden bij Defensie niet aanwezig kon zijn. Het elftal dat De Boer binnen de lijnen bracht, begon desondanks vol overgave aan de wedstrijd.  In het begin werd al vrij snel duidelijk dat tegenstander vv Westerkwartier wat gemakkelijker voetbalde en daardoor ook de meeste doelrijpe kansen afdwong. Uit één van die kansen werd het in de tiende minuut 0-1 door een goal van Wander Balkema. Nadat Han Zwart namens ASC ’75 in kansrijke positie naast het vijandelijke doel schoot, was Balkema binnen het kwartier opnieuw dichtbij een doelpunt. ASC-doelman Tjeerd Vries voorkwam met een prima redding een verdubbeling van de achterstand. Niet veel later reageerde Vries opnieuw prima op een van dichtbij ingeschoten bal. Rond de 26e minuut was ASC ’75 dichtbij de gelijkmaker. Nick van den Berg gaf bij de achterlijn vanaf de rechterkant een strakke voorzet, maar de bal schampte slechts het hoofd van Han Zwart. De doorgeschoten bal werd vervolgens door Stefan Weening vanaf de linkerkant opnieuw voorgebracht, maar kon door een verdediger van vv Westerkwartier tot corner worden gewerkt. Hierna was het weer de beurt aan vv Westerkwartier, dat enkele riante kansen creëerde en in de 38e minuut alsnog op 0-2 kwam, toen Halbe Wiersema via de onderkant van de lat steenhard binnenschoot. Met dank aan de doelman van vv Westerkwartier zorgde Han Zwart enkele minuten voor rust voor de aansluitingstreffer. In plaats van de bal weg te schieten probeerde de doelman van de gasten de bal aan te nemen. De bal sprong echter van zijn voet, waarna Han Zwart er als de kippen bij was om eenvoudig de 1-2 op het bord te zetten. Dit leek ook de ruststand te worden, maar daar dacht Martijn Bralts anders over. Op slag van rust schoot hij een voorzet van aanvoerder Jan Koster onhoudbaar langs doelman Vries van ASC ’75 en bepaalde daarmee de ruststand op 1-3.

Voor het begin van de tweede helft deed zich een opmerkelijk moment voor. Beide teams stonden al enkele minuten voor de aftrap opgesteld, maar de scheidsrechter was nergens te bekennen. Toen ook hij eindelijk uit de kleedkamer kwam, wachtte hem een wat cynisch applaus van de spelers. Het was duidelijk dat ASC ’75 opnieuw op zoek zou gaan naar de aansluitingstreffer, maar de eerste kans was weer voor vv Westerkwartier. Vries bracht opnieuw redding, maar was na zes minuten spelen in de tweede helft kansloos op een inzet van Ton Koster, die van de rand van het strafschopgebied kiezelhard via de onderkant van de lat de 1-4 maakte. Dit leek de genadeklap te zijn, maar het sierde ASC ’75 dat het volop de aanval bleef zoeken. Net als in de eerste helft was het vooral Han Zwart die daarbij een aantal keren in scoringspositie kwam. De spits was echter niet erg gelukkig in de afwerking. Zo zag hij een goal afgekeurd worden, omdat hij de bal met de hand zou hebben beroerd en claimde hij zonder succes een strafschop, toen hij in een duel om de bal over de armen van de doelman van vv Westerkwartier heen viel. Zwart zag ook nog een prima inzet op de binnenkant van de paal eindigen. Aan de andere kant was ook vv Westerkwartier meerdere keren gevaarlijk, maar tot nog een doelpunt kwam het daarbij niet. Het spel, dat op en neer bleef golven, werd naarmate de wedstrijd vorderde wat rommeliger. Aan beide kanten werd nog enkele keren gewisseld en het werd gaandeweg duidelijk dat ASC ’75 genoegen moest nemen met een 1-4 nederlaag. Wanneer aan beide kanten het vizier echter wat scherper afgesteld zou zijn geweest, zou het zondermeer op een korfbaluitslag zijn uitgedraaid. De drie punten gingen overigens wel naar de ploeg die daar het meeste recht op had.

Trainer Arend de Boer van ASC ’75 wees na afloop op de kansenverhouding, die in zijn ogen wel aardig in balans was: “Wij stonden in de eerste helft twee achterin keer niet goed en daardoor vielen de tegengoals te gemakkelijk. In de rust heb ik mijn team duidelijk gemaakt dat we nog 45 minuten hadden om de wedstrijd naar ons toe trekken. Helaas kregen we al snel een vierde goal tegen en toen werd het een moeilijke opgave. Het was goed om te zien dat mijn team niet opgaf en nog veel kansen wist te creëren. Met iets meer geluk had er toch nog wel een punt ingezeten. Ik zie dat mijn team progressie boekt en dat geeft vertrouwen voor de volgende wedstrijden”.

Man de wedstrijd: Han Zwart

Opstelling ASC ‘75: Vries, Van Dijk, Pool, Brandsma, Alma, N. Weening, S. Weening, Van den Berg, De Haan, Zwart, De Boer.