ASC wint van ‘buurman’ Drogeham

Na vier nederlagen eindelijk weer winst voor ASC ’75

AUGUSTINUSGA – In de onderste regionen van het amateurvoetbal stond afgelopen zaterdag de wedstrijd ASC’75 – Drogeham op het programma. Afgaande op de geringe afstand in kilometers tussen de dorpen Augustinusga/Surhuizum en Drogeham verdiende de wedstrijd wellicht het predicaat ‘derby’. Maar de echte derbysfeer, waarvan vroeger altijd sprake was bij wedstrijden tussen naburige dorpen, lijkt steeds meer verleden tijd. Er staat uiteraard nog altijd iets van prestige op het spel, maar de extra spanning en opwinding van weleer ontbreekt tegenwoordig toch wel grotendeels.

Zowel ASC’75 als Drogeham presteren dit seizoen tot nu toe onder de maat. Tot zaterdag bezetten de ploegen de beide onderste plaatsen in de 5e klasse C. In Drogeham werd vooraf al ingeschat dat het sportief gezien een zwaar seizoen zou gaan worden. Enkele seizoenen geleden besloot een deel van de toenmalige selectie over te stappen naar Harkema Opeinde en daardoor werd er aan kwaliteit ingeleverd. In Drogeham is er wel weer een lichting met perspectief op komst, maar dit seizoen komt daarvoor te vroeg. Bij ASC’75 is sprake van een heel andere uitgesproken doelstelling. Aan de hand van de nieuwe trainer Cor Elzinga wil men na de degradatie van vorig seizoen om de bovenste plaatsten gaan meedoen. De voorlaatste plaats, welke tot afgelopen zaterdag met een totaal van slechts vier punten werd ingenomen, betekent dus een regelrechte teleurstelling. Een overwinning tegen ‘buurman’ Drogeham, dat er met slechts één schamel punt nog slechter voorstond, was dus bittere noodzaak.

In de eerste minuten van de wedstrijd gebeurde er aan beide kanten niet veel. Drogeham kwam enkele keren in de buurt van het doel van ASC’75, maar echte kansen vielen er daarbij niet te noteren. ASC’75 kwam pas in de twaalfde minuut tot iets wat op een aanval leek, maar een verdediger van Drogeham greep daarbij goed in. Kort daarop bediende Han Zwart de vrijstaande Remco Hofman, maar laatstgenoemde werd wegens buitenspel afgevlagd. Na een goede ingreep van ASC-doelman Dennis Kolthof, was het bij de volgende aanval van ASC’75 raak. Een prima aanval kwam via Jelmer Seijens en Nick van den Berg bij Tamme de Boer terecht, die vervolgens van dichtbij de 1-0 binnenschoot. Enkele minuten later liep Auke Alma tegen een onnodige gele kaart aan door de bal niet tijdig voor een ingooi aan de tegenstander af te staan. Met de 1-0 voorsprong op zak begon ASC’75 beter te voetballen. De volgende kans was voor de beweeglijke Zwart, maar nadat hij de keeper omspeelde, struikelde hij in kansrijke positie en verloor daardoor de controle over de bal. Nadat Drogeham bijna een slippertje van doelman Kolthof afstrafte, verdubbelde ASC de voorsprong. Een centrale verdediger greep niet goed in en daardoor kreeg Zwart vrije doorgang naar het vijandelijke doel. Zwart scoorde met een bekeken lob over de uitkomende doelman de 2-0. Na ruim een half uur spelen liet doelman Kolthof een prima redding zien, toen een speler van Drogeham met de bal aan de voet alleen op hem af kwam. Met nog ruim vijf minuten te spelen in de eerste helft kwam ASC op een ogenschijnlijke comfortabele voorsprong van 3-0 te staan, toen Van den Berg een bal prima binnenschoot. Maar schijn bedriegt. ASC hielp Drogeham in de laatste minuten van de eerste helft weer in het zadel. Eerst was het doelman Kolthof die een bal slecht verwerkte en dat werd door Drogeham afgestraft: 3-1. Even later stond de verdediging van ASC toe te kijken hoe een vrije trap van achteruit door een speler van Drogeham ongehinderd in de bovenhoek werd gekopt. In plaats van een veilig lijkende 3-0 stond het bij rust dus 3-2 en was de wedstrijd allerminst beslist.
Vermoedelijk heeft trainer Elzinga in de rust zijn spelers even stevig toegesproken, want na rust was de scherpte weer terug bij zijn spelers. In de derde minuut na rust werd het bijna 4-2, toen binnen een tijdsbestek van twintig seconden drie doelpogingen werden ondernomen. Met kunst- en vliegwerk werd een treffer voor ASC voorkomen. De thuisploeg bleef hierna aandringen en een grotere voorsprong kon eigenlijk niet uitblijven. En die bleef ook niet uit. Nadat een schot van de mee opgekomen Hielke van Dijk nog kon worden gekeerd, was het Jelmer Seijens die de afvallende bal hard en zuiver langs de doelman van Drogeham schoot en zo de marge weer op twee goals bracht. Niet veel later was het Zwart die tijdens een botsing met een tegenstander de bal nog net de juiste richting meegaf voor de 5-2. Drogeham bleef vervolgens manmoedig proberen om de achterstand wederom te verkleinen, maar ASC liet het niet nog eens zover komen. Aan beide kanten kwamen er nog kansen, maar het was uiteindelijk alleen Zwart die het net nog een keer wist te vinden en daarmee zijn hattrick voltooide voor een 6-2 eindstand.

Trainer Elzinga van ASC ’75 was uiteraard tevreden over de overwinning. Wel toonde hij zich kritisch over de slotfase van de eerste helft, waarin gemakzucht van zijn elftal twee tegentreffers opleverde en Drogeham nog weer terug in de wedstrijd kwam. De in Houtigehage woonachtige trainer wond er verder geen doekjes om: “We zijn het aan onze stand verplicht om de weg naar boven in te slaan. We hebben een aantal wedstrijden tegen de hoger geplaatste ploegen zeer ongelukkig verloren. We hebben ook veel pech voor wat betreft de keepers. De ene na de andere keeper raakte geblesseerd en we zijn dit seizoen al toe aan de vijfde (!) doelman. Maar daar verschuil ik me niet achter. Iedere keeper doet zijn best. We krijgen de komende weken vooral tegenstanders uit de onderste helft van de ranglijst en we zullen het dan moeten laten zien”.

Man van de wedstrijd: Han Zwart.

Opstelling ASC’75: Kolthof, Van Dijk, Teijema, A. Brandsma (N. Brandsma), Alma, Sijens, N. Weening (Hofman), Zwart, S. Weening, De Boer, Van den Berg.