ASC’75 verliest op eigen terrein met 4-1 van Drogeham

||||
|||| Foto: ||||

AUGUSTINUSGA – ASC ’75 raakte afgelopen zaterdag in de thuiswedstrijd tegen het naburige Drogeham haar ongeslagen status kwijt. ASC begon goed aan de wedstrijd en meldde zich in openingsfase meteen een aantal keren dreigend voor het vijandelijke doel. Met name spits Tamme de Boer liet zich daarbij gelden. De stevige aanvalsleider weet een gebrek aan wendbaarheid te compenseren met balvastheid, waardoor hij vooral als aanspeelpunt van waarde kan zijn. De Boer beschikt tevens over een prima trap en vrijwel iedere door hem genomen hoekschop leverde gevaar op.

Vroeg in de wedstrijd verspeelde de doelman van Drogeham de bal aan Nick van den Berg, maar vanuit een moeilijke hoek kon hij hier niet van profiteren. In de twaalfde minuut verkeek de doelman van Drogeham zich op een door De Boer genomen hoekschop, waardoor de bal in één keer in het doel belandde en ASC op een 1-0 voorsprong kwam.Drogeham raakte door de vroege achterstand niet van slag en zag in korte tijd kans om de achterstand om te zetten in een 1-2 voorsprong. Eerst greep de verdediging van ASC in de zestiende minuut slecht in na voorzet vanaf links, waardoor een aanvaller van Drogeham de bal bij de tweede paal binnen kon schieten. Twee minuten later belandde een afgeslagen corner voor de voeten van een speler van Drogeham, die vanaf de rand van het strafschopgebied de bal hard en hoog binnenschoot.

Halverwege de eerste helft zorgde een corner van Tamme de Boer opnieuw voor gevaar, maar de kopbal van Niels Weening werd vlak voor de lijn door een verdediger van Drogeham weggewerkt. Vervolgens brak een rommelige fase aan, waarin Drogeham zich overigens wel de beter voetballende ploeg toonde. Daar waar ASC grossierde in balverlies, wisten de spelers van Drogeham elkaar wat gemakkelijker te vinden. Tot grote kansen leidde het spel van Drogeham in het restant van de eerste helft overigens niet.

Met een 1-2 ruststand was de wedstrijd uiteraard nog niet gespeeld en daarvan leek ASC zich aan het begin van de tweede helft goed van bewust. Met Stefan Weening voor de met hamstringklachten uitgevallen Johan Nicolai, werd met energiek spel opnieuw het doel van Drogeham gezocht. Nadat eerst een inzet van Daniel Postma in het zijnet belandde werd ASC in de 56e minuut opnieuw vanuit een door Tamme de Boer genomen hoekschop gevaarlijk. De mee naar voren gekomen centrale verdediger Harmen Teijema kopte de bal goed naar de grond, maar deze verdween via een stuit langs de verkeerde kant van de paal over de achterlijn.

In de verder sportieve wedstrijd, ontving Hielke van Dijk van de thuisclub na ruim een kwartier spelen in de tweede helft, na een stevige overtreding de gele kaart van scheidsrechter J.K. Pol uit Buitenpost. Drogeham kreeg vervolgens weer wat meer de regie over de wedstrijd en ging op zoek naar de bevrijdende derde treffer. Na knullig verdedigen van Wiebe Pool kreeg een speler van Drogeham vrije doorgang, maar doelman Pieter van der Kooi voorkwam met een uitstekende redding een grotere achterstand. Het bleek helaas voor ASC uitstel van executie, want niet veel later viel de 1-3 alsnog, waarbij de verdediging van ASC er opnieuw niet goed uitzag. Net als in de eerste helft scoorde Drogeham in korte tijd twee keer, want drie minuten na de 1-3 besliste Drogeham met een vierde goal de wedstrijd. Het sierde ASC dat het nog wel probeerde om de score een draaglijker aanzien te geven. Trainer Arend de Boer bracht met Arend Veenstra en Auke Alma nog twee
verse krachten binnen de lijnen, maar gescoord werd er niet meer. Drogeham, dat een driedubbele wissel toepaste, liet in de slotfase nog enkele kansen op een grotere uitslag liggen. Al met al kan gesproken worden van een verdiende overwinning voor Drogeham, dat nu met negen punten uit drie wedstrijden mee aan kop gaat in 5C.

Trainer De Boer berustte na afloop in de nederlaag: “We boden Drogeham goed tegenspel, maar twee snelle tegengoals in beide helften waren mijn ploeg te machtig. De nederlaag was volgens mij minder kansloos dan de 1-4 doet vermoeden. We zijn bezig met een bepaalde ontwikkeling, welke ook vanmiddag bij vlagen zichtbaar was. Daar gaan we gewoon mee door”.

Man van de wedstrijd: Tamme de Boer

Opstelling ASC ‘75: Van der Kooi, Van Dijk (Veenstra), Pool, Teijema, N. Weening, Nicolai (S. Weening), Wijma, Van den Berg, Postma, De Haan (Alma), De Boer.