Bauke Mollema klaar voor Tour en onthult geheim winst tijdrit

“Ik heb bijna alleen maar naar beneden gekeken”

ZUIDHORN – ‘Ik heb niet lekker geslapen.’ Dat is een goed teken voor wielrenner Bauke Mollema, voormalig Zuidhorner. De renner van Trek Segafredo blikt nog een keertje terug op de wedstrijd een dag eerder. Het NK Tijdrijden dat hij geheel onverwacht op zijn naam zette. Een historische overwinning. Dumoulin met 31 verschil seconden verslaan op het Nederlands kampioenschap. Zelfs voor Mollema was de zege een complete verrassing en geeft veel vertrouwen voor de Tour de France die komende vrijdag in Denemarken begint.

Maar slecht geslapen dus: “Dat heb ik altijd na een belangrijke overwinning of een goede prestatie. Nu heb ik ook onrustig geslapen. De wedstrijd komt dan nog wel een keertje langs. Het was ook voor mij een complete verrassing. Een podiumplaats had ik ergens in mijn achterhoofd als hoogst haalbare. Dat het zo zou aflopen had ik totaal niet verwacht maar ontzettend blij mee! Het is mijn eerste nationale titel in welke categorie dan ook. Maar ook de waarden die ik heb gereden stemmen me erg  tevreden. Ik heb nog nooit een half uur met zoveel vermogen gereden. Zelfs bij beklimmingen niet. Sinds vorig jaar heb ik een nieuwe tijdritfiets en een tijdritpak dus ik was ook super aerodynamisch. Dan is het echt heel mooi om te merken dat het werkt. Of Dumoulin zijn moraal een beetje gebroken was? Hij is misschien inderdaad niet in zijn beste vorm maar ik heb hem dan ook met 31 seconden verslagen. Dat is best wel veel.”

Gewaagde tactiek
Het pak is echter niet het enige geheim van het succes. Mollema blijkt er nogal een risicovolle strategie op na te houden, wat inhoudt om vooral niet vooruit maar vrijwel alleen maar naar beneden te kijken: “Het parcours was behoorlijk recht en om mijn aerodynamica te bevorderen keek ik vooral heel veel naar beneden. Ik probeerde steeds langs de strepen van de weg te rijden en die te volgen,” legt Mollema uit om er lachend aan toe te voegen: “In de ochtendtraining was dat nog niet zo’n succes want toen kwam ik nog in de berm terecht. Tijdens de wedstrijd ging het een stuk beter. Om de 20 seconden kijk ik even en natuurlijk heb ik een auto achter me die verteld waar de bochten zijn, maar het is vooral veel naar beneden kijken. Bijna was ik een keertje te laat met een bocht maar kon nog net corrigeren. Toen ik de tussentijden hoorde, besloot ik om nog wat meer risico te nemen. Die tijden waren zo spectaculair dat ik dacht, alles of niets.” Typisch Mollema om met deze opmerkelijk, gewaagde en dus uiterst succesvolle tactiek voor de dag te komen. Of hij die ook kan hanteren tijdens de Tour is echter maar zeer de vraag. “Dat parcours is veel minder recht.” Om er met een glimlach aan toe te voegen: “Dan zal deze tactiek wel eens tot de berm kunnen leiden. Maar we gaan het zien. Ik heb niets te verliezen en zal zeker alles uit de kast halen. Daar is de concurrentie natuurlijk wel veel groter, dus op het podium zie ik mezelf niet zomaar staan. Uiteindelijk deed Mollema twee dagen later tijdens de wedwedstrijd nog een poging het NK te winnen, maar legde het af tegen de knokploeg van Jumbo-Visma. “Het was echt leuk om het NK eens te rijden. Dat heb ik 16 jaar lang niet gedaan. Ik was bijna vergeten dat het zo’n leuke wedstrijd is. We hebben het zeker geprobeerd, maar toen we zagen dat de kopgroep met Jumbo wegbleef en onze groep op anderhalf minuut in tweeën brak, ben ik afgestapt. Forceren richting de Tour leek me geen goed idee.”

Goede gevoel mee naar Tour
Het lijkt er op dat de voormalig Zuidhorner met het voortschrijden van de jaren steeds sneller gaat fietsen als het op dagetappes aankomt. Wat gaat dit betekenen voor de Tour de France? Mollema neemt vooral het goede gevoel mee. “De Tour is zo’n andere manier van rijden. Dan moet je eerst drie uren fietsen en dan nog even volle bak aan het einde. Het goede gevoel en het vertrouwen neem ik mee. Of het al een gelopen koers is met een sterke Pogacar? Dat denk ik niet. Ik zie Roglic en Vinegaard van Jumbo-Vista ook zeker als kanshebbers. En tijdens de tweede rit verwacht ik al spektakel. Dan gaan we 18 kilometer over een hangbrug. Als het dan ook nog een beetje waait, zal dit een super nerveus deel zijn waar van alles kan gebeuren. Ik probeer de eerste week goed door te komen. Te wachten op de bergen waar een paar hele lastige etappes zijn waar ik erg veel zin in heb.”