Bekerwedstrijd Opende – Grijpskerk in evenwicht

||
|| Foto: ||

OPENDE – In Opende stond afgelopen zaterdag een op voorhand interessante bekerwedstrijd op het programma. De ‘Peenders’, die zich ten opzichte van vorig seizoen versterkt lijken te hebben, hopen hun vizier het komende seizoen te kunnen richten op promotie naar de 3e klasse. Alles en iedereen bij Opende is zich er daarbij van bewust, dat dit geen eenvoudige opgave zal zijn. Grijpskerk speelt al in de 3e klasse en hoopt daarin komend seizoen de grauwe middenmoot te ontstijgen. Een interessante wedstrijd werd het zeker en daarnaast ook een leerzame. Beide teams traden nog niet op volle oorlogssterkte aan en waren ieder een helft de meer bovenliggende partij. De 3-3 eindstand gaf wat dat betreft de krachtverhoudingen deze middag wel aardig weer.

Opende oogde de eerste helft wat energieker dan de bezoekers uit Grijpskerk en deelde ook de eerste speldenprikken uit. Het was echter Grijpskerk dat de score opende. De naar Grijpskerk teruggekeerde Brian Tefi, die als rechtsback aan de wedstrijd begon, verzond in de vierde minuut van de wedstrijd een verre pass richting het strafschopgebied van Opende. Doelman Joep van de Haar snelde naar de rand van het 16-metergebied om de bal te onderscheppen. Net daarbuiten koos hij er begrijpelijkerwijs voor om de bal niet met de handen, maar met het hoofd weg te werken. Mollema kopte de bal echter recht omhoog, waarna de neerkomende bal een prooi werd voor Jorin de Boer, die zich niet bedacht en de bal met een fraaie boog in het door Mollema verlaten doel schoot. De snelle achterstand was voor Opende het sein om met veel energie voor de aanval te blijven kiezen. De ‘Peender’ dadendrang leverde al in de dertiende minuut de gelijkmaker op. Cato de Boer ontving de bal in de linkerhoek van het strafschopgebied, speelde zich handig vrij en schoot de bal met de rechtervoet langs Mollema. Vijf minuten later kwam Opende op voorsprong. Aan de goal ging een fout van Grijpskerk-verdediger Stephan Reker vooraf. Reker zag bij een terugspeelbal op doelman Mollema, de attente Corwin Westerhof over het hoofd. Westerhof was eerder bij de bal dan de uitkomende Mollema, omspeelde hem en verschafte zich zo vrije doorgang. Westerhof had daarbij voldoende tijd om vlak voor de doellijn knielend met het hoofd de 2-1 te maken. Ook na deze goal bleef Opende de aanval zoeken, wat op enig moment resulteerde in een goedlopende aanval over meerdere schijven. Het schot van eindstation Siemon Kuperus werd echter de door een verdediger van Grijpskerk geblokt. Aanvallend stelde Grijpskerk hier in de eerste helft nauwelijks iets tegenover. Na ongeveer 35 minuten spelen kwam Opende op 3-1. Opnieuw zag het er verdedigend niet goed uit bij Grijpskerk. Stephan Reker had de bal kunnen wegwerken, maar zag ook doelman Mollema uit zijn goal komen. Het moment van twijfel bij de verdediger was voor de wederom attente Corwin Westerhof voldoende om tussenbeide te komen, met de bal op het door Mollema verlaten doel af te gaan en de 3-1 aan te tekenen. Op slag van rust had Arnold Oosterbaan het duel voortijdig kunnen beslissen, maar hij wist de bal in scoringspositie niet goed te raken.

Na de vermakelijke eerste helft was het de vraag of Opende de voorsprong alsnog zou uitbreiden, of dat Grijpskerk zich zou gaan herstellen van een zwakke eerste helft. Het laatste gebeurde. Zonder echt groots te spelen knokte Grijpskerk zich op basis van meer fysieke inbreng terug in de wedstrijd. Trainer Rinie Jurna van Grijpskerk paste in de loop van de tweede helft een dubbele wissel toe en posteerde de fysiek sterke rechtsback Brian Tefi voorin. Toch was Opende het eerst weer dichtbij een doelpunt, maar Corwin Westerhof zag zijn inzet via de paal voorlangs het Grijpskerker doel gaan. Hierna ging Grijpskerk nog nadrukkelijker op zoek naar de aansluitingstreffer. Zo rond de zeventigste minuut kwam die er ook. Het doelpunt kwam op naam Dajo Klunder, die vanaf de rand het strafschopgebied de bal fraai in de rechterbovenhoek plaatste. De jongeling bracht daarmee bij zijn ploeg het geloof in een positief resultaat terug. Met nog ruim een kwartier op de klok was het vervolgens Brian Tefi, die met een sterke individuele actie, zichzelf een schietkans creëerde. Zijn schot op doel werd onderweg van richting veranderd, waardoor Van de Haar kansloos werd. In het laatste kwartier probeerde Opende nog wel om weer op voorsprong te komen, maar Grijpskerk kreeg kort voor tijd de grootste kans op de overwinning. Wederom was het Tefi die op kracht en snelheid zijn man passeerde. Zijn prima voorzet werd bij de tweede paal echter door Jorin de Boer naast het vijandelijke doel gewerkt. De laatste goede actie van de wedstrijd kwam op naam van de overigens ook nog niet in topvorm verkerende scheidsrechter. Hij had een opstootje tussen twee spelers volgens de spelregels met gele kaarten af kunnen doen, maar de leidsman hield de kaarten op zak en koos voor een kort vermanend gesprek met beide spelers. Hij gaf er daarmee blijk van de verder sportieve wedstrijd goed aan te voelen.

Grijpskerk-trainer Rinie Jurna was na afloop verbolgen over de eerste helft van zijn ploeg. “Er waren een paar aan het slaapwandelen”, oordeelde hij. “Gelukkig waren mijn spelers in de tweede helft beter bij de les en konden we op basis van meer fysieke strijd er nog een gelijkspel uithalen”. Zijn collega Wierd Kuipers keek als volgt op de wedstrijd terug: “De eerste helft hebben we veel energie in de wedstrijd gelegd. Dat brak ons de tweede helft, toen Grijpskerk fysiek meer bracht, wat op. We misten twee grote kansen op een vierde goal, maar ik kan met de uitslag wel leven”.

Man van de wedstrijd: Corwin Westerhof

Opstelling
Opende: Van de Haar, E. Oosterbaan, De Jong, Eringa, Borger, Alssema  (J. Westerhof), Kuperus (Willemsen), De Boer (Vlastuin), C. Westerhof, A. Oosterbaan, Henstra.