Belangrijke overwinning voor Fc. Grootegast

voorpagina groningen

GROOTEGAST – Fc. Grootegast schotelde haar aanhang, dat de laatste weken niet echt verwend werd, afgelopen zaterdag een prima wedstrijd voor. Het bezoekende Minnertsga werd na een 1-0 ruststand uiteindelijk met 3-0 verslagen. Op de overwinning viel helemaal niets af te dingen. Minnertsga kwam er nauwelijks aan te pas, maar dat was vooral ook de verdienste van Fc. Grootegast, dat de gehele wedstrijd geconcentreerd speelde. Het enige verwijt dat de ploeg gemaakt kon worden, is dat er niet meer dan drie keer werd gescoord. Naast het overtuigende spel, werden na afloop vooral ook de drie punten gekoesterd. Fc. Grootegast deed daarmee namelijk een belangrijke stap om een plaats in de 3e klasse voor het volgende seizoen definitief veilig te stellen.

Hoewel Fc. Grootegast als collectief speelde, waren het vooral een aantal individuele acties, die het verschil bepaalden. Verder was er een belangrijke rol weggelegd voor de gebroeders Beute, die zoals altijd met veel drive en passie speelden. Bert Beute zorgde in verdedigend opzicht voor de nodige coaching en controle, terwijl tweelingbroer Johan zich met twee doelpunten in offensief opzicht onderscheidde. Het eerste echte wapenfeit diende zich in de 12e minuut aan. Robert Kooistra nam de bal in de zestien prima aan en creëerde zich daarmee een scoringskans. Het schot werd echter met de voet door de doelman van Minnertsga tot corner verwerkt. Rond de 20e minuut was er sprake van enige dreiging door Minnertsga, maar Bert Beute kopte de bal over de eigen achterlijn. Niet veel later liet Kevin Houweling op de linkerflank een prima individuele actie zien. Hij omspeelde zijn directe tegenstander en gaf een perfecte voorzet op Robert Kooistra, die bij de tweede paal de bal met het hoofd niet vol raakte en daarmee een grote kans niet wist te benutten. Drie minuten later waren de rollen opgedraaid. Kooistra bereikte met een voorzet vanaf links Houweling, die middels een beheerste afronding zijn ploeg op een 1-0 voorsprong zette. Enkele minuten later viel de eerste en enige gele kaart van de wedstrijd, toen de actieve Kooistra onreglementair werd neergehaald door een speler van Minnertsga. Na iets meer dan een half uur spelen leverde Kooistra opnieuw een assist af. Deze keer was Jelmer Schuil het eindstation. Schuil schoot keurig binnen, maar de treffer werd wegens vermeend buitenspel ten onrechte afgekeurd. Fc. Grootegast ging daarna onverdroten door met gevarieerd aanvalsspel en kreeg in de slotfase van de 1e helft een aantal mogelijkheden om de score te verdubbelen. Met kunst en vliegwerk en enkele uitstekende reddingen van de doelman van Minnertsga brak de rust aan met een 1-0 voorsprong voor Fc. Grootegast. In de 2e helft startte Fc. Grootegast wat slordig, waardoor het leek alsof Minnertsga wat beter in de wedstrijd kwam. Toch was het opnieuw Kooistra die het eerst van zich liet spreken. Na een rush schoot hij de bal van afstand maar net over de deklat. Bij een tegenaanval van Minnertsga greep de solide spelende Remco de Jong vervolgens resoluut in en voorkwam daarmee een kans voor de bezoekers. Kort daarna onderscheidde Kooistra zich opnieuw in de rol van aangever. Hij vertraagde op de rechterflank het spel om meteen daarna langs zijn man te glippen en een lage en strakke voorzet af te leveren. Johan Beute hoefde alleen maar tegen de bal aan te lopen en deze verdween snoeihard achter de kansloze doelman van Minnertsga. Daar waar Fc. Grootegast in eerdere wedstrijden soms slecht omging met een voorsprong, was daar nu geen enkele sprake van. De ruimtes welke Minnertsga noodgedwongen weggaf, werden prima benut en met gevarieerd aanvalsspel ging Fc. Grootegast op zoek naar meer goals. Minnertsga probeerde nog wel om openingen te vinden in de Grootegaster defensie, maar die stond deze keer als een huis, terwijl ook doelman Van Gorp een zelfverzekerde indruk maakte. Het was niet geheel toevallig dat de tweeling Beute de wedstrijd besliste. Bert Beute liet met nog ruim 10 minuten te spelen een schot op doel los, dat onderweg werd getoucheerd en daardoor voor de voeten van broer Johan belandde. De man van de wedstrijd bedacht zich niet en zorgde er van dichtbij voor dat de bediener van het scorebord Weijer van Duinen, voor de 3e keer de stand moest aanpassen. Minnertsga zag nog een inzet tegen de paal eindigen, maar de belangrijke overwinning voor Fc. Grootegast werd verder eenvoudig over de streep getrokken. Trainer-coach Johannes Veenema, die al twee spelers had gewisseld, gunde nog drie jeugdspelers daarbij wat speeltijd. Fc. Grootegast is nog steeds niet helemaal veilig, maar heeft zaterdag laten zien dat het ook volgend seizoen in de 3e klasse thuishoort. Trainer Johannes Veenema toonde zich na afloop content over het vertoonde spel: “In eerdere wedstrijden waren we vooral bezig met de bal verplaatsen. Vanmiddag zat er steeds een idee achter. De ruimtes werden uitstekend gezocht en benut. De tegenstander moest deze keer reageren op ons spel en mijn spelers volhardden in ons eigen concept. Daar heb ik net als de toeschouwers van genoten. Mijn spelers hebben vanmiddag heel goed laten zien waartoe ze in staat zijn. Dat smaakt naar meer”.

Man van de wedstrijd: Johan Beute

Opstelling Fc. Grootegast: van Gorp, Visser (van der Veen), Ausma, de Jong, B. Beute, Schuil, Koers (S. de Vries), J. Beute (Heeringa), Homan (J. de Vries), Houweling, Kooistra (Kits),